Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alicja...

Mój chłopak wpadł w tarapaty

Polecane posty

Gość Nooo taaaaak
O to to.

Gość Odpowiadam na pytanie
zajmuje się opieką psychologiczną nad osadzonymi. W praktyce wspiera, ale też nie daje sobą manipulować i wykorzystywać się. Zajmuje się przypadkami samouszkodzeń i prób samobójczych. Orzeka, o możliwości wykonywania kary celi izolacyjnej. Sporządza opinie. Wysyła na oddziały terapeutyczne osadzonych uzależnionych (diagnozuje uzależnienia). Sporządza specjalne zalecenia dla tych, którzy tego wymagają. Opracowuje i prowadzi programy np. z zakresu profilaktyki uzależnień. Tyle mniej więcej.

Każdy zakłaf karny ma swoją specyfikę i indywidualne zadania dla psychologa, są też areszty śledcze. Ja akurat pracuję w ZK typu zamkniętego dla recydywistów. Ciężcy ludzie.

Szczerze? Różnie bywa z tą wiarą. Ale jak mówiłam, są różne jednostki tego typu. W aresztach np. często ludzie potrzebują rzeczywistej pomocy i wsparcia, szczególnie ci którzy znaleźli się w takim miejscu po raz pierwszy. Także ci w zakładach dla 1 raz karanych. Recydywa jest najtrudniejsza i tu raczej trzeba być twardym i twardo postępować. Ja jestem kobietą i jestem młoda, więc nie wiedziałam, jak to będzie. Ale daję radę i chyba się sprawdzam. I to mi daje satysfakcję, że daję sobie radę wśród takich ludzi.

No to podziwiam, jezeli sie sprawdzasz;):) Moj maz twierdzi, ze to nie jest praca dla kobiet, bo \"zlodzieje\" wchodza im na glowe. Chociaz z drugiej strony, wydaje mi sie, ze wiekszosc wieziennych psychologow, to kobiety:)

Większość to kobiety. :) A to jak ci idzie nie zależy od płci, tylko od charakteru. U nas są tacy wychowawcy-faceci co się boją złodziei i oni kręcą nimi jak chcą. A są kobiety, którym nie podskakują. Ja jestem zawsze uprzejma, zainteresowana itd., ale niczego ode mnie nie uzyskają. I to działa. Jak jesteś spokojny i zawsze grzeczny, nawet jak on się ciska, to mu głupio np. z pyskiem do ciebie skoczyć kolokwialnie mówiąc. I jakoś sobie żyjemy w pokoju ;)

No wlasnie! Kiedy powiedzialm mojemu slubnemu, ze bylabym swiatnym wychowawca, odpowiedzial mi, ze w zyciu by sie nie zgodzil, zebym tak pracowala:) A ja wiem, ze dalbym rade:D Chociaz z drugiej strony praca wychowawcy jest zdecydowanie bardziej niewdzieczna niz Twoja:O

Zgadzam się, wychowawcy mają trudniej. Ale u nas pracuje taka jedna babka - zawsze uśmiechnięta, do osadzonych mówi jak do dzieci (mysiu-pysiu itp :D ), ale to nie znaczy, że nie robi i tak tego, co chce. O nie. Jeśli podobałaby Ci się ta praca, to może spróbuj. Mój narzeczony też na początku miał schizy, że mnia zgwałcą, pobiją i takie tam :) Ale mu przeszło. Choć odrobina zdrowego lęku jest jak najbardziej wskazana.

Gość odpowiadam na pytanie
Może tak, że przecież by nad Tobą czuwał, jeśli pracowalibyście w jednym miejscu pracy? I że to tylko próba, zawsze można przecież zrezygnować.

Powodzenia :)

jak znam zycie to dostanie w zawiasach. szkoda ze polskie prawo jest takie ale taka smutna prawda

W tej chwili raczej na pewno nie dostanie zawiasów. Tendencja jest do surowego karania. Taka władza i te dyrektywy idą z góry.

Gość przyjedz do gdanska glownego
to co pisze autorka ma sprzecznosci. Misiek to dobry chlopak ale, go sprowokowali, przewrocic sie mozna z nadmiary glupoty. W tym glupim kraju bandytom w dupe wchoda i sie cackaja sie i okaze sie ze chlopak powinien wracac inna droga by szanownych panow nie prowokowac. Bandytami sa po prostu i powinni beknac przykladnie. Jak jeszcze odezwie sie ten idiotyczny prawnik z Torunia, to zupelna paranoja. Sprowokowal, pieprzyka mial na nosie!!!!!!!!!

Gość prawidłowo w tych czasach
przez takich "dobrych chłopaków" jak Twój to aż strach po ulicach chodzić :-O