Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość legitymacja studencka

Czy jeśli mam skończone 26 lat przysługuje mi zniżka studencka?

Polecane posty

nie mam legitymacji, a pytam czysto hipotetycznie

to zależy gdzie i na co... przewaznie na tramwaje i autobusy mpk znizki są, ale np. niektore kina maja bilety studenckie do 26 roku zycia, podobnie jest z pks-em, znizka do 26 r.ż.

Chodzi mi o transport miejski

Gość jeśli chodzi o transport miejs
ki to oczywiście cały czas masz zniżkę:) natomiast na PKP już nie:(

to zależy bo warszawska komunikacja miejska mozna jezdzic ze znizkami bez wzgledu na wiek,ale na pewno nie moana pociagami,moja kolezanka zaplacila 100zl kary bo o tym nie wiedziala

to dzieki serdeczne za info, powiem znajomemu bo to dla niego ta wiadomość

moja kolezanka zapłaciła w warszawskim tramwaju, niedługo po 26 urodzinach więc nie jestem pewna czy tak można sobie jezdzic bez ograniczeń

a ja sobie jezdze w warszawie i jeszcze do tej pory nie mialam nieprzyjemnosci,moze to zalezy od kanara ale jest przepis ze dla studentow bez wzgledu na wiek,jestem na zaocznych i wielu ma skonczone juz 26 i kazdy jezdzi ze znizka.

na 100% można jeździć transportem miejskim na zniżkę studencką:) nie ma takiej możliwości by ktoś zapłacił karę jeśli jechał tramwajem czy autobusem, a jest studentem każdy student ma prawo do zniżki w kominikacji miejskiej i między innymi do tego uprawnia legitymacja studencka (jest tam odpowiedni wpis) i wiek nie ma tutaj nic do rzeczy natomiast jeśli chodzi o pozostałe środki lokomocji to na PKP przysługuje zniżka tylko do 26 roku życia (37%), a a PKS to tak jak dany przewoźnik sobie ustali spoko, możesz powiedzieć koledze, że może sobie załatwić legitkę;)

a koleżanka jest gapa, że dała się tak zrobić kanarówi, bo zapłaciła karę niesłusznie

Gość Na PKP i PKS niestety nie
przekonałam się o tym boleśnie, jadąc pociągiem z biletem ulgowym w momencie sprawdzania biletów :O Co do innych przewoźników - nie wiem.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaa
raczej nie w krakowie napewno nie

oczywiscie, że w Krakowie TAK :)

Gość gość
Przepisy w tej kwestii reguluje ustawa z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (art 4 ust 4a, 6a i art 5 ust 1a). Mowa w nich o tym, że do ulgi 51 proc. przy przejazdach środkami publicznego transportu zbiorowego autobusowego w komunikacji zwykłej i przyspieszonej, kolejowego w pociągach osobowych, pospiesznych i ekspresowych na podstawie biletów jednorazowych i imiennych biletów miesięcznych, są uprawnieni studenci do ukończenia 26 roku życia. W myśl ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. Prawo o szkolnictwie wyższym Art. 188. 1. Studentowi przysługuje prawo do korzystania z 50 proc. ulgi w opłatach za przejazdy publicznymi środkami komunikacji miejskiej. 2. Uprawnienia do korzystania z ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego kolejowego i autobusowego określają odrębne przepisy. Wynika z tego, że Student uczelni wyższej ma prawo do korzystania z ulgowych przejazdów komunikacją miejską na podstawie ważnej legitymacji wydanej przez szkołę wyższą, bez względu na wiek. Podczas kontroli jest tylko zobowiązany do okazania ważnej legitymacji studenckiej. Podstawą dla takiego udogodnienia jest ustawa, która mówi, że student to osoba ucząca się na studiach jednolitych magisterskich bądź studiach pierwszego stopnia czy uzupełniających magisterskich. – Nie ma takiego zapisu w uprawnieniach nadanych przez Radę Miejską w Elblągu o tym, że studenci mają zniżki do 26 roku życia. Jedyne ograniczenia są w wypadku legitymacji szkolnej maja określony wiek do 24 roku życia. Studenci mogą kupować bilety ulgowe bez ograniczenia wiekowego – dowiadujemy się na infolinii ZKM w Elblągu. Jeśli chodzi o PKS, mimo wyżej wymienionej ustawy ograniczającej wiek obligujący do zniżek, dowiadujemy się, że ulgi obowiązują niezależnie od wieku. – Podstawą jest ważna legitymacja studencka. Wiek 26 lat dotyczy ulg ustawowych, nasze ulgi handlowe dotyczą uczniów i studentów niezależnie od wieku, po okazaniu ważnego dokumentu pasażer jest uprawniony do zniżki 30 proc. – dowiadujemy się w Dziale Przewozów Pasażerskich elbląskiego PKS. Dzwoniąc na infolinię PKP, dowiedzieliśmy się, że bez względu na wiek, ulgi na bilety obowiązują po okazaniu ważnej legitymacji studenckiej. Pani zasugerowała jednak, aby upewnić się w okienku czy te informacje są zgodne z prawdą. Na przejazdy komunikacją miejską, niezależnie od wieku po okazaniu ważnej legitymacji studenckiej, można pozwolić sobie na kupno biletu ulgowego. Specjalne ulgi handlowe, niezależnie od uregulowań ustawowych wprowadził PKS. Jest to 30 proc. zniżki na bilety z ważną legitymacją studencką. Kwestię PKP należy wyjaśniać w momencie zakupu biletu pytając w okienku lub zasugerować się ustawą o uprawnieniach do ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego. Ulgi w PKP i PKS niezależnie od ustawy reguluja wewnętrzne zapisy.

Gość Kami93
Osoby które, chcą uzyskać rentę lub zniżki na przejazdy mogą zapisać się do Szkoły Policealnej, dzięki której otrzymają status słuchacza oraz stosowne zaświadczenie, że uczą się i przysługują im zniżki. W Gdyni polecam placówkę NOVA Centrum Edukacyjne. Bardzo fajna szkoła.

Gość gość
ZGARNIJ zniżki w komunikacji miejskiej, PKP, PKS, KINO, BAR, BASEN itp ! Zapisz się do naszej szkoły a otrzymasz legitymację lub potrzebne zaświadczenia do ZUS-u, MOP-su, zakładu pracy. Z nami same korzyści ! Rabaty u partnerów handlowych, zajęcia w centrum, własne pracownie, wykwalifikowana kadra! Ciekawe zajęcia i odpowiednie podejście do słuchacza! Co najważniejsze – BARDZO WYSOKA ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW! Zacznij naukę już dziś! Zapraszamy do sekretariatu NOVA Centrum Edukacyjne przy ul.Dworcowej 39/1, czynnego od poniedziałku do piątku, w godzinach 10:00 - 18:00. Kontakt możliwy także pod nr telefonu - 883070678, 683070678, lub za pośrednictwem naszej strony internetowej - www.nova.edu.pl Czekamy właśnie na Ciebie!