Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a tak na marginesie

W mazowieckiEm,w podkarpackiEm.....Czy to jest poprawne?

Polecane posty

Drazni mnie,gdy slysze w TV,czy radio forme \"w opolskiEm\"itp.Czy taka forma jest poprawna?Mnie w szkole uczono \"w opolskim\" ,bez tego \"E\" w koncówce....

Gość ciezko sie czyta ...
Ja zawsze używam tej formy bez "E" .... Pierwszy raz słyszę, że mówi się inaczej :) Może jakiś polonista nas uświadomi :P

Gość n.y.s.p.
to starsza forma i już wychodząca z użycia ale poprawna! ps. jeśli takie duperele Cię drażnią, to tylko pozazdrościć, że nie masz większych problemów :-D

Gość też będę pomarańczowa
jest to forma jak najbardziej poprawna, używana zastępczo w określeniach: w mazowieckim- w MazowieckEM.. osobiście bardziej mi sie podobają takie "archaizmy"

Niby archaizmy,ale wlasnie od jakichs 2-3 lat bardziej to slychac. Jak juz wspomnialam,w szkole (lata 80-90-te :P ) uczono mnie,ze nie jest to forma poprawna. n.y.s.p. moze i mam wieksze problemy,ale nie drazni Cie np,gdy slyszysz \"poszlem\" ?

Gość głupoty gadasz
Żaden archaizm tylko jedyna poprawna forma(przynajmniej do niedawna). Mówi się albo "w województwie małopolskim" albo "w małopolskiem". Forma "W małopolskim" jest niepoprawna(albo była jeszcze niedawno). A swoją drogą to ta liberalizacja języka mnie strasznie denerwuje.

Gość n.y.s.p.
pieprzysz farmazony :-) JEDNAK jest to już forma wychodząca z użycia, choć może istotnie "archaizm" to jeszcze zbyt mocne słowo być może w TV lubią się czasem popisać i spotyka się to częściej, ale doprawdy rzadko kiedy w potocznej polszczyźnie usłyszysz już "mieszkam w Podkarpackiem" forma "w małopolskim" itp jest poprawna, gdy jest formą dorozumianą, jak w tym dialogu: -gdzie mieszkasz? -w Krościenku -a w jakim to województwie? -w podkarpackim

Gość głupoty gadasz
Farmazon to twój stary. A dorozumiała jest twoja stara. :D Taki żart. A tak serio to mam gdzieś potoczną mowę. W potocznej mowie słyszę często "przyszłem", "spaźniać się", "jedynaście" itp. Czy to o czymś świadczy?