Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bojaniewiemm

co tzn ze zatrudniaja np do obuwniczego ale na umowe zlecenie helpp

Polecane posty

Gość bojaniewiemm

o co chodzi z ta umowa? na jakich to jest warunkach?

Gość powiem
różnica zasadnicza czy to umowa o prace czy zlecenie

Gość bojaniewiemm
no wlasnie a czym to sie rozni?? o co chodzi w tej umowie zleceniu??bede wdzieczna za odp

Gość eeeeeeeeeeeee
studiujesz?

Gość bojaniewiemm
mam zamiar od pazdziernika no i szukam jakiejs pracy bo potrzbuje kasy ;/

Gość eeeeeeeeeeeee
pracodawca obniza sobie koszty pracy umowa zlecenia oznacza, ze nie masz ubezpieczenia, prawa do urlopu i ekwiwalentu ze zwolnienia chorobowego

na umowie zlecieniu nie jesteś pracownikiem, jesteś tylko jakby wynajmowana do wykonania określonego zajęcia opis jest pokrętny, jeśli praca ma charakter stały, to można przed sądem dochodzić zmiany umowy, ale to trzeba pieniędzy i czasu ogólnie - nie masz praw pracowniczych - urlopu, dodatków płacowych, nie liczy Ci sie do stażu pracy, nie masz wynagrodzenia za dni choroby itp.

Gość eeeeeeeeeeeee
jesli studiujesz to ok, bo ubezpieczenie zaplaci uczelnia. z umowy zlecenia jest fizycznie dla ciebie wiecej kasy

Gość bojaniewiemm
ahaaa kuurcze to niedobrze ;/ a jak z godz pracy? ustala sie jakis grafik?? 7 dni w tyg?? jak to jest?

wg umowy - to juz sprawa Twoja i pracodawcy, co zawrzecie w umowie

Gość bojaniewiemm
rozumiem.. i nie mogewziac sobie wolnego?? wiem tylko ze mogesie chyba zwolnic kiedy chce nie??

a z godzinami pracy jest tak, że nie ma jako takich godzin pracy... umowa zlecenia charatkeryzuje się tym, że wykonujesz zlecenie kiedy chcesz i gdzie chcesz. Może być wyznaczone miejsce pracy, ale nie godzimy .. To jest jedna z zasadniczych różnic z umową o pracę..

nie, urlop Ci nie przysługuje pracodawca może Cię zwolić, jak zechce i jak go ładnie poprosisz, ale nie ma takiego obowiązku

Gość bojaniewiemm
hmmm bo kolezanka mi powiedziala ze to ja jestem na telefon i musze byc dyspozycyjna prawie zawsze

Gość powiem
Zostane tu chyba specjalistka w tych sprawach kadrowych . ok. Jak masz umowe o prace masz płacone świadczenia wszystkie socjalne itd.., chroni cię w wiekszym stopniu Prawo Pracy niż na umowe zlecenie , masz wystawione świadectwo pracy i lata pracy liczą ci się do emerytury ( co jest głównym powodem zmiany pracy przez osoby zatrudnione na zlecenie ,) Pracodawca zatrudniając cię na zlecenie nie płaci tak wysokich składek , co jest dla niego kozystniejsze . Warto również dodać że zleceniówke mozna rozwiązać bardzo szybko bez podania przyczyny i jest ona czesto podpisywana na 1 miesiąc ( choć to nie zawsze jest to praktykowane )

Gość eeeeeeeeeeeee
wolnego tak jak w umowei o prace nie. grafik sobie ustalisz, jesli bedziesz na zmiany pracowac, to pewnie wystarczy jak sie dogadasz z pracodawca /kierownikiem. wzasadze mozesz sie zwolnic kiedy chcesz :) (najlepiej jak umowa wygasnie - zazwyczaj podpisuja ja co miesiac)

Gość bojaniewiemm
aha w ten sposob ja slyszalam ze to ja moge sie zwolnic kiedy zechce ;/

Gość powiem
Ty i oni też

Gość bojaniewiemm
no ja potrzebuje pracy tak tylko na wakacje zeby miec jna wpisowe do szkoly i pierwszy miesiac potem bede sobie jakos radzila apotrzebuja do obuwniczego w centrum miasta ale wlasnie na umowe zlecenie to moja pierwsza praca i dopiero co wchodze w ten swiat dziekuje :)

Gość bojaniewiemm
tweraz rozumiem :) a jak z placa? jest mniejsza? wzalezy od wynagrodzenia nagodz nie??

Gość eeeeeeeeeeeee
dopoki sie uczysz to jest to umowa oplacalna dla ciebie. kropka, koniec tematu :D

Gość powiem
powodzenia --idz nic nie tracisz a zyskasz doświadczenie -

Gość bojaniewiemm
ucze sie do czerwca tylko ale ubezpieczenie mam do wrzesnia a pojde zobacze moze akurat mnie przyjma :0 buska