Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona1123

napisz mi odpowiedz bardzo prosze

Polecane posty

Gość zaniepokojona1123

czy moze ktos mi napisac jak to jest?? cykle mam 28-30 dni, miesiaczke mialam 23 kwietnia, wspolzylam 1 maja i wzialam escapelle 2 maja czyli nastepny dzien ;/ nie mialam zadnych krwawien ani nic.. mam takie bole jak bym miala dostac okersu, bolą mnie troche piersi i mam taki dziwny sluz.. no wiec wzielam escapelle, ale sie zastanawiam czy zadzialalo?? bo nie mam jeszcze okresu, a troszke sie martwie. Brał je ktos?? dziala to ??

Gość najpierw się bzykasz bez
zabezpieczenia a teraz panikujesz...trzeba było wcześniej pomyśleć co się robi

Gość zaniepokojona1123
no tak.. ale po co umoralnianie?? chce tylko odp na wczesniejsze pytanie. Moze ktos mi odpowiedziec??

Gość Ratatajka
moja kolezanka miala kiedys taki sam probelm. ale u niej okres sie spoznil po wzieciu hormonow. o ile dobrze pamietam jakies 5 dni

Skuteczność escapelle jest wysoka, szczeglnie, że zażyłaś w ok 24 godziny. Jeśi bardzo sie martwisz - wykonaj test ciążowy z porannego moczu. Na tym etapie wiarygodność wyniku będzie bardzo duża.

Gość zaniepokojona1123
wiec raczej wszystko jest ok? nie bede w ciazy...??

Nikt ci nie napisze, czy nie będziesz. Żaden środek nie chroni w 100% procentach a zażyty \"po\" - tym bardziej.Wykonaj rano test.

Gość zaniepokojona1123
to tym mnie nie pocieszyłas... kurcze, martwie sie. Ale w sumie po cos te proszki są i gdyby nie dzialaly to chyba by ich nie bylo i by tyle nie kosztowały??

im szybciej weźmiesz tym wieksze szanse ze zadziałaja. ja brałam postinor i zadziałał- żadnych plamien ani nic i okres w 3 dni po terminie

Bo na działanie wpływa szereg różnych czynników. Środki progesteronowe typu escapelle, postinor - mają dtrzy działania. Blokują owulacją, zagęszczają śluz i utrudniają zagnieżdżenie. Jeśli owulacja już byo i doszło do zapłodnienia - to skuteczność specyfiku sada z uwagi na pozostałość tylko 1go czynnika - utrudniającego zagnieżdżenie. Utrudnia, ale nie uniemożliwia w 100%ach. Tak się zdarza.Dlateo skutecznośc tego środka liczy się dosłownie w godzinach i z godziny na godzinę - spada.W ciąży być możesz, szczeglnie, że nie dostałaś krwawienia. Co nie znaczy że musisz. Ale nikt na forum ciąży Ci nie wykluczy.

Gość zaniepokojona1123
a mozna jakos sprawdzic czy owulacja wtedy była ??

Nie. Musiałabyś obserwować cały wcześniejszy cykl. Teraz już po ptokach.Dlaczego nie chcesz wykonać testu? Boisz się wyniku? Jak jest pozytywny to i tak się dowiesz a a razie przynajmniej się odstresujesz.

ngLka- mowisz \"szczegolnie ze nie dostałas krwawienia\" chodzi Ci o krwawienie, ktore moze sie pojawic pare dni po zażyciu escapelle czy postinoru? bo jesli tak to mysle ze to nie jest żaden wyznacznik jednak... pisałam juz że ja po postinorze nie miałam krwawienia dopiero po ok 2 tyg swoj okres prawie w terminie i ciąży nie było. pisze tylko tak gwoli wyjaśnienia. do autorki tematu- zmieściłas sie w 72 h wiec bądź dobrej mysli i naprawde wykonaj test, jesli jestes w ciązy to i tak sie dowiesz predzej czy później a moze test wyjdzie negatywny... wtedy potwierdzisz go badaniami krwi :)

Gość zaniepokojona1123
zrobilam dzis rano test i nie jestem w ciazy.. wiec pewnie to skutek uboczny escapelle i miesiaczka mi sie spoznia ??

Gość zaniepokojona1123
jak to bedzie ??

okres moze sie spozniac po escapelle juz to bylo wczesniej napisane

Gość zaniepokojona1123
według tego kalendarzyka co jest na www.piekielko.info/kalendarzyk wyszło mi ze bylam nie plodna, okres moze powinnam dostac jutro. Ogolnie czuje sie taj jak przed okresem, boli mnie brzuch, a i jeszcze dzis zauwazylam ze mam tak jakby taki sluz ale w odcieniu leciutko brazowym brunatny, ale jest go mało.

moniak - krwawienie powinno wystąpić po zażyciu escapelle. Naturalna miesiączka też wywołana jest spadkiem progesteronu i jednoczesnym wzrostem estrogenów. Brak krwawienia, jak już pisałam - nie musi, ale może dać do myślenia.

Gość żonkilka
Też mi się wydaje, że to opóźneinie okresu może być skutkiem Escapelle - tym bardziej, że oni nawet w ulotkach piszą, że to może być jeden ze skutków ubocznych. Zmieściłaś się w ciągu 72h z tabletką, więc nie powinnaś mieć obaw :) W ogóle w sieci znalazłam takie dane, że po wzięciu tabletek działających "po" może dojść do przesunięcia okresu, cytuje: Na podstawie badań WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) stwierdzono następującą zależność: - u 13% kobiet nastąpiło opóźnienie o 8 i więcej dni - u 15% kobiet nastąpiło opóźnienie o 4 - 7 dni - u 61% + - 3 dni - u 11% nastąpiło przyspieszenie krwawienia o więcej niż 3 dni.

Gość zaniepokojona1123
a ten jakis taki dziwny śluz?? wzielam tabletke nastepnego dnia po stosunku, wg kalendarzyka dni nie plodne, stosunek przerywany, robilam dzis test negatywny... wiec co oznacza ten sluz?? taki dziewne zabarwienie?

ja bralam escapelle, calkiem niedawno i okres dostalam jakos po 6 dniach, mialam lekkie bole i to wszystko

Gość zaniepokojona1123
dostalas okresu po 6 dniach od spodziewanej daty @?? tez mam teraz takie lekkie bole,

ngLka- tak, tak jasne. zgadzam sie z Tobą w 100%, ale autorka jest strasznie zestresowana wiec przytoczyłam swoj przykład (że nie dostałam krwawienia po tabletce \"po\") aby ją troche uspokoic bo jak widac i tak moze byc a ciązy nie bedzie :)

Gość zaniepokojona1123
moniak co chialas mi napisac przez to?? po tym co przeczytałas dzis o jak uwazasz??

chciałam Cie tylko uspokoic bo brak krwawienia po escapelle czy postinorze czesto martwi dziewczyny, ale ja tez go nie miałam i wszystko było ok wiec :) no a skoro test negatywny to mysle ze ok jest, jak okres sie nie pojawi w ciągu kilku dni to powtórz test i z wynikiem idź do gina- taka sama rade dostałam od mojego lekarza jak mi sie spóźniał a test równiez był negatywny

Gość zaniepokojona1123
tak sie martwie, mam nadzieje ze na zapas i nie potrzebnie. w sumie to raczej nie powinnam byc z tego co wynika ale zawsze nigdy nic nie wiadomo.. OMG !! oby to tylko schizy! a jakie jest najlepsze zabezpieczenie w ogole tak ??

Gość żonkilka
zaniepokojona - tak, jak Ci wkleiłam info, to zależy od kobiety i jej organizmu jak zareaguje na tabletki. U jednych nastepuje przyspieszenie okresu, u innych się on opóźnia. Skoro zrobiłaś testy dwa i wyszedł Ci wynik negatywny, a do tego Escapelle wzięłaś w ciągu 24h, to na prawde nie powinnaś się martwić tak :) A te bóle to pewnie przedmiesiączkowe są :) Ale, tak, jak dziewczyny radzą - może rzeczywiście wybierz się do ginekologa, aby sobie do końca wyjaśnić wszystko, jeśli nie wytrzymasz zanim okres przyjdzie :)

Gość zaniepokojona1123
dzis w nocy dostałam @ i wszystko ok! dzieki ze bylyscie ze mna... :*

Gość żonkilka
To sie ciesze, że wszystko dobrze :) Mówiłam, że te bóle pewnie przedmiesiączkowe ;) a Escapelle działa jak widać dobrze :) Tylko na drugi raz uważaj, żebyś nie musiała zbyt często po tego typu antykoncepcje siegać - warto się mądrze zabezpieczyć przed, coby potem stresów nie mieć takich :)