Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmm jak to jest

NIP i problem.

Polecane posty

Gość hmm jak to jest

sluchajcie jak to jest z numerem NIP? jak ide do pracy to juz musze go miec czy dostaje go dopiero jak pracuje? rozni ludzie mowia co innego i ja juz sama nie wiem;/

Gość hmm jak to jest
a ile sie czeka na numer? i co ide do US i skaldam jakis wniosek tak? wogle sie nie znam na takich rzeczach pomozcie:)

jak chcesz podjąć prace to występujesz o nadanie nip i jest ok dobrze żebyś miała go przed 1 kasą bo muszą za ciebie podatek odprowadzić

musisz iść do swojego urzędu skarbowego tam ci dadzą formularze do wypełnienia kiedyś numer przysyłali pocztą - teraz też chyba tak jest

bo to zalezy jeszcze od umowy o prace. jesli masz umowe zlecenie to wniosek o nip mozesz wypelnic razem z pitem w przyszlym roku (i razem im wyslac) i poczta Ci wysla nr NIP - ja tak zrobilam. ale jesli umowa na stale to musisz sie postarac o NIP. najlepiej wypelnij wniosek i bedzie z glowy

Gość hmm jak to jest
a powiedzcie ile sie mniej wiecej czeka na ten NIP? dlugo?

nie pamiętam :D bo to było 10 lat temu ale myślę że w ciągu miesiąca dostaniesz

Gość kermittt
jak idziesz do pracy to bez względu czy na stałe na pewien okres czasu nip musisz mieć. wiem to na bank bo półtora roku temu szłam do pracy na określony czas i musiałam mieć nip. nie wiem co to za mądra głowa plecie bzdury, że nip wysłała z pitem. nie dostalaby wogóle podstawy do rozliczenia, gdyby nie miała nipu.

Gość alesieuhahah
dostała by ;) Mozesz iść do roboty bez nip, niech pracodawca złoży wniosek o twój nip a tymczasowo posługuje się peselem.

skoro ja tez pracowalam bez nipu to mozna. jak sie pracuje na zlecenie ja wyslalam razem z pitem i po niecalym miesiacu dostalam nr NIP

wejdzcie sobie na strone: http://www.is.wroc.pl/podatki/nip/ tu jest wszytko opisane - rowniez to, ze nr nip sie pobiera podczas pierwszego zeznania podatkowego - nawet w kilku miejsccach \"Osoby fizyczne nie zobowiązanych do samodzielnego obliczania zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych lub samodzielnego opłacania go w formach zryczałtowanych, składają zgłoszenie identyfikacyjne w terminie nie później niż wraz ze złożeniem pierwszego, od dnia wejścia w życie ustawy, zeznania rocznego, w terminie przewidzianym do jego złożenia, bez względu na to, kiedy zostanie złożone samo zeznanie, tj. do 30 kwietnia roku poprzedzającego rok podatkowy\" milej lektury ;)

Gość hmm jak to jest
to ja teraz juz nic nie wiem:O