Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Samochwała11

nasze dzieciaki i słodycze

Polecane posty

Gość Samochwała11

witam, jaki jest wasz sposób na połączenie zdrowego odżywiania waszych pociech a tych neszczęsnych słodyczy.... zastanawiam sie nad złotym środkiem, czy znacie taki? zakazać w ogóle słoyczy do jakiegoś określonego wieku dziecka, czy pozwolić mu jsc ile chce. jak to kontrolować? mja koleżanka ustaliła z dzieckiem limit tygodniowy - kontroluje co daje i ile, oajest zolenniczką cukierków owcowych elsów.... tyle tylko czy jj kontrola jest pełna, przeciez nie wiem co dziecko je w przedszkou itd.. a jak Wy to rozwiązujeie i jak dajece to co? jakie slodycze?

Uważam, że troche słodyczy jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Najważniejsze to robić wszystko z głową. Synowi daję raczej mało slodyczy, głównie gorzką czekoladę. On sam wie, że jak będzie jadł za duzo to mu się popsuja zęby i będzie gruby. Ponieważ ma w grupie grubego kolegę, ten argument bardzo do niego przemawia.

Ja nigdy nie trzymałam słodyczy w domu - jak nie mam to nie dam, proste :D (przy okazji sama nie jem, a bardzo lubię ;)) Słodycze córka dostawała jak ktoś przyniósł albo jak byliśmy na spacerze. Ale kto wtedy pamięta o słodyczach. Jak się przypomniało po powrocie do domu - mówiłam krótko - za późno. Z synkiem gorzej trochę, bo teściowa znosi duże ilości - ale on preferuje żelki, to chyba takie najmniej szkodliwe dla zębów. Całą resztę zjadam ja - niestety....

Rafinko, mnie też się wydaje, że żelki są najmniej szkodliwe dla zębów, ale chyba tam najwięcej jest różnych świństw typu barwniki czy aromat identyczny z naturalnym. I bądz tu człowieku mądry :(

no fakt, barwione są :( ale w sumie on nie je w jakichś ilościach hurtowych tylko sporadycznie, to chyba mu nie zaszkodzi :)

Gość dzieci lubia slodycze
a w odpowiedniej ilosci, czemu nie? Cala pczka czipsow czy cukierkow definytywnie nie! Ale cukiereczek czy kawalek czekoladki raz na jakis czas, pewnie. Lepiej dawac slodycze rozsadnie a nie zabraniac bo ak bedzie starsze to samo sobie kupi. Pamietajcie, ze dzieci krecie to co zabronione...

Gość Samochwała11
no własnie, tez mi się tak wydaje, że zakazywac tak do końca ni można, więc taki jakiś limit wystarczy,nie?.... a wiecie jak jest w Szwajcarii - mój mąż był tam kiedyś, tam dziecie do 12 roku życia nie dostają słodyczy.... to ze wzgledów zyweniowych , tylko jesli wszyscytak robią to łatwiej tak zobić.... ale u nas taki jeden els n jakiś czas nie zaszkodzi... :D

Gość zyczliwy
Kolejna uzalezniona od cukierkow. mowi sie jeden cukierek, a je sie calą pakę :P :P :P juz ja znam te numery :) gorzej niz dzieciaki, hehehe :) pozdrawiam goraco... ja tez gustuje ;P

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaa/
najważniejsze żeby po zjedzeniu słodyczy dziecko umyło zęby.

Gość Rolka80
Znowu elsy? Czy może mi ktoś powiedziec o co chodzi z elsami i gdzie się je kupuje? U nas jakiś szał na placu zabaw panuje, a ja kompletnie nie wiem o co chodzi

Gość Halina z kotłowni
Moje dziecko tak się nawsuwało ostatnio cukierków, że całą noc rzygało a ja latałam z miską...Teraz ma umiar do słodyczy ;) jedynie lodów wodnych nie może sobie odmówić

Gość lotkaaa
Zauważyłam coś dziwnego: dzieci, które jedzą słodycze mają zdrowe zęby, które się nie psują, tylko wypadają mleczaki i nie mają nadwagi. Dziewczynka karmiona tylko zdrową żywnością, nie je słodyczy, a ma wręcz czarne zęby i nadwagę. Moja koleżanka daje małej jeść, to na co ma ochotę, dziecko nie ma nadwagi (ojciec jest szczupły) i ma piękne zęby (po mamie). To nie słodycze psują zęby i powodują nadwagę, ale czynniki, na które nie mamy wpływu, czyli geny.:( Zauważyłam, że rodzice są różni: jedni nie dają dziecku niczego, drudzy co chwilę dają ciasteczko- wybór rodziców.

Gość Celinek
Do Rolka 80, elsy to takie cukierki rozpuszczalne, owocowe, w róznych smakach. Możesz je kupić w większości sklepów spożywczych, kosztują grosze. dzieciaki zbierają cukierki na jakiś konkurs z nagrodami, ale nie znam szczegółów.

Gość Samochwała11
to ja znam szczególy i wam powiem.... możecie sobie to sprawdzić na www.elsy.pl - zasady konkursu i regulamin, ale idea jest taka, że zbieramy papaierki po elsach wysylamy i wygrywamy fajne nagrody.... np. laptop czy wyjazd do disneylandu w Paryżu - świetnie nie..... moze dlatego jest taki boom z tymi elsami, a swoją droga to sa naprawde niezłe.... szczególnie te kiwi :D

Gość Donovan
Konkurs konkursem, wejdzie w gry dla dzieci. Wbrew pozorm calkiem przyjemnie mozna spedzic czas, hehehe :)

Gość Celinek
Samochwała 11, dzięki za namiar na stronkę o elsach. Podrukowałam bajeczki do czytania, bardzo sympatyczne...

Gość Samochwała11
Celinek - ni ma sprawy, a ktora bajka Ci się najbardziej spodobala , a która dzieciakom? zastanawiam sie jak bardzo nsz gust jest odległy od gusu dzieci..... Gust i oczywiście postrzeganie przez dorosłych celów edukacyjnych.... powinno być więcej takich stron jak elsy.pl, może coś znacie? to podajcie....

Gość anka skakanka00
cos widze, ze tu tematzboczył na inny tor.... wszedzie te elsy i elsy widze?... co o jest akaś mania? co do słodyczy i podawanie je dziecku to jest kluczowa sprawa uważam, to pierwszy sprawdziandla rodzicow jak wychować dziecko..... kto kim bedzie rządził..... od samego poczatku trzba dziecko uczyć c złegomoż wyniknąc z jedzeni dużej ilości słodyczy, ono zrozumie, trktowanie słodyczyjak nagrody - tak jak najbardziej - nie mozemy dzieci traktoać jak dzieci al nalezy stosować zasady akiej jakie stosujemy dla siebie...