Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 11111111111111111

czy ktoś wie? chodzi o kuratora

Polecane posty

Gość 11111111111111111

powiedzcie mi,czy jeżeli małoletni zostanie zatrzymany za coś przez policję to może mu zostać przydzielony kurator ? ot tak bez żadnej sprawy w sądzie? może sobie poprostu przyjść do domu i rodzice mogą nic na ten temat nie wiedzieć,że kurator został przydzielony ? nie wiem czy jasno sie wyraziłam ale może ktoś zrozumiał to co napisałam i mi wyjaśni :o

Gość jestem kuratorem
w opisanym przez Ciebie przypadku - Sąd może zlecic kuratorowi przeprowadzenie wywiadu środowiskowego - przed lub w trakcie postępowania karnego. Późńiej może ustanowic nadzór kuratora rodzinnego,ale nie musi. Zależy od charakteru czynu przestępczęgo i opinii środowiskowej.

Gość 11111111111111111
no właśnie ale była sprawa a mi chodzi o to,że sprawy nie było a ktoś życzliwy powiedział w tajemnicy,że po tym spotkaniu na komisariacie będzie do chłopaka przychodził kurator-mnie to sie wydaje niemożliwe dzięki za odpowiedź

Gość 11111111111111111
tu nie było sprawy w sądzie,rodzice odebrali chłopaka z komisariatu i na tym sie skończyło bo tak naprawdę to nic nie narozrabiał został zauważony z piwem,badanie alkomatem wykazało 0 promila,więc nawet nie wypił tego piwa

Gość jestem kuratorem
W każdym przypadku - jeśli jest zagrożone dobro dziecka czy też podejrzenie destruktywnych zachowań nieletniego -Sąa ma obowiązek podjęcia interwencji. Kurator w takim przypadku odwiedza rodzinę celem przeprowadzenia wywiadu. Systematyczne już wizyty kuratora w domu wymagają już orzeczenia Sądu Rodzinnego.

Gość 11111111111111111
no właśnie -sąd,ta sprawa nie była zgłaszana do sądu,rodzice w sądzie nie byli,więc skąd niby ten kurator miał by się wziąć?

Gość jestem kuratorem
spokojnie:) "jeżeli małoletni zostanie zatrzymany za coś przez policję "- jeśli czyn jest chuligański,ma znamiona przestępstwa - wówczas Policja kieruje sprawę do Sądu. Jeśli czyn czy zachowanie nosi tzw."mały ciężar gatunkowy" wówczas Policja - Wydział dla Nieletnich wyjaśniac sprawęi wcale nie musi kierowac do Sądu. Nie martw się tym co mówią inni. Poza tym....kurator to nie taki diabeł straszny:)

Gość 1111111111111
może nie straszny ale mnie kojarzy się z patologią a zawsze uważałam,że jestem osobą na jakimś poziomie i doskonale radzę sobie z dziećmi :D no cóż miejmy nadzieję,że mój prawie dorosły syn nie kupi sobie piwa przez najbliższe 2 lata;) dzięki za odpowiedzi

Gość jestem kuratorem
Wiesz? nigdy nie wiadomo jakie niespodzianki czekają nas od dzieci. Ludzie funkcjonujący na wysokim poziomie materialnym,mający prestiż społeczny,wykształceni - również popełniają błędy wychowawcze. Nie należy też zapominac o tym,że na takie czy inne zachowanie naszego dziecka mają duży wpływ rówieśnicy i indywidualne dyspozycje dziecka - w jakim stopniu jest podatny na te wpływy. Dlatego zapewniam Cię, iż niemały procent ludzi naruszających normy społeczno-prawne pochodzą z tzw. dobrych rodzin, gdzie nie ma patologii sensu stricte. Miejmy nadzieję,że syn wyciągnie wnioski z tego,dla niego także,niemiłego zdarzenia. 3maj się cieplutko:)

Gość 1111111111111
tak,masz rację ale mi nie chodzi o to,że jestem osobą funkcjonującą na wysokim poziomie materialnym mającą prestiż społeczny,jestem po prostu taką normalną mamą,wydaje mi się,że mam dobry kontakt z dziećmi,w ich wychowaniu staram się kierować zdrowym rozsądkiem i przede wszystkim miłością i zrozumieniem i tego moje dzieci mają najwięcej a co do syna to też mam taką nadzieję,że wyciągnie wnioski z tego zdarzenia,to dobry chłopak :) dzięki za miłe słowa