Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annolina

Pajączki,żylaki,ZAKRZEPICA - od tabletek anty???

Polecane posty

Yasmin/Yasminelle zawierają środek moczopędny, więc tym samym zagęszczają krew, co sprzyja zakrzepicy. Musicie monitorować APTT, płytki krwi, czerwone krwinki, w ogóle morfologię.

Gość monella
hej ja bralam Harmonet przez pol roku na poczatku nie było najgorzej ale pozniej zaczełam miewac klasyczne stany depresyjne wiec odstawilam i totalny oszmar z cerą 'kosmetyczka i dermatolog rozkładali rece twierdzac ze to hormonalne...wiec pognalam po nowe tabletki głównie ze wzgledu na cere zapisal mi Mercilon TRAGEDIA mam tylko nadzieję że to nie zakrzepica bo nogi mam obolałe czuje takie dziwne ciepelko i mrowienia dzisiaj odstawim to świństwo i to chyba bedzie moj koniec przygody z hormonami dodam ze nigdy w zyciu nie byłam tak wkurzona a z cera zadnego polepszenia ... brr co to za świństwo musi być pozdrawim

Gość kasiulkaka
Hej Dziewczyny, czy na poczatku brania tabletek yasminelle zauwazylyscie u siebie pogorszenie stanu cery? Bo ja dostalam je wlasnie na poprawe(niby) a jest 100 razy gorzej...:( Czy to po jakims czasie przejdzie czy tak bedzie juz caly czas. Odpiszcie prosze bo nie wiem czy je zmienic czy nie

I jeszcze jedno: środek moczopędny zawarty w Yasmin/Yasminelle wypłukuje potas (od tego też mrowienia, drętwienia są). Potas też sobie kontrolujcie.

Gość mayah
hej, mysle ze nie znajdziecie złotego środka dla kazdej z Was. Brałam niemal wszytskie leki o jakich wspominalyscie: i zdrowotnie i anty. I zdecydowanie do tej pory najgorszy byl microgynon... Gigantyczna, opuchnieta i wszystko mnie bolalo - przedewszystkim piersi!!! 2 rozmairy wieksze ale ból niewyobrazalny. Nawet sie do chłopaka nie moglam przytulic!.. I po prostu jesli nie musicie brac zadnych G*%^$ z hormonami to nie bierzcie. Kazdy srodek antykoncepcyjny ma mega-długa liste ostrzezen - CZYTAJCIE!! I pewnie zadna z Was nie doczytala ze jesli pierwszy raz w zyciu bierzecie anty, to NIE MOZNA brac ich dluzej niz 3 m-ce, bo moze doprowadzic do nieplodnosci!! i takich rzeczy o ktorych sie nie mowi jest cala lista... a wyskakujace zylki to nietylko zasluga antykonceptow, ale tez przegrzewania ciala/nog, stresu, siedzacego trybu zycia. Nogi nalezy kremowac, nie po to zeby je tylko nawilzac ale po to by je wymasowac i poprawic krazenie.. Pozdrawiam

Gość MagAla
Hmm... chciałam zapytać kogoś kto być może miał podobne objawy. Otóż od poniedziałku biorę yasminelle-to sa moje pierwsze tabetki anty. Jednak juz od pierwszej pigulki (po ok 2 godz.- i to mnie dziwi,ze tak szybko) zaczela mnie bolec prawa noga :/ Najpierw lydka, tak jakbym ja nadwyrezyla, albo jak by mi troche przemarzla. Teraz natomiast boli mnie jakby pod kolanem i promieniuje. Bylam u mojej gin,obejrzala noge-stwierdzila,ze wszystko ok. Przepisala cos na \"ciezkie\" nogi. W nastepnym tyg. wizyta kontrolna, ale tabsy mam brac dalej. Naczytalam sie o tej zakrzepicy i bardzo sie wystraszylam. Czy to mozliwe,zeby tak odrazu od pierwszej tablety?? :( No i chyba jednak mimo wszystko chcialabym natychmiast przerwac ich branie- jakie moga byc tego skutki?Prosze o pomoc.

Gość wisienka007
Po odstawieniu tabletek dostaniesz pewnie krwawienie z odstawienia, czyli zacznie się tak jakby nowy cykl. Ja bym odstawiła i skonsultowała się z innym lekarzem a nawet dwoma żeby dobrał odpowiednie tabletki po uprzednich badaniach i dokładnym wywiadzie. Podejrzewam że część ginekologów ma układy i premie od firm farmaceutycznych za przepisywanie konkretnego leku. Więc jeśli lekarz nie zrobi dokładnego wywiadu itp. to bym się go nie słuchała. Już się na takich dwóch lekarzach przejechałam...

Gość MagAla
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie jutro odstawie. Trudno, chyba rozlegulowanie cyklu jest mniej grozne niz problemy z zatorami.Noga ciągle mnie boli, gdybym miala nadwyrezona to raczej dwie:/ Chyba dam sobie spokój z hormonami... boje sie,ze po innej antykoncepcji bede miala podobny problem- chociaz nikt w rodzinie ani ja problemow z czyms takim nie mielismy. Mysle,ze wybiore sie do internisty zeby dal mi skierowanie na jakies badania.

Gość lilinka24
hej, swoja przygode z hormonami zaczelam prawie 6 lat temu, w tym czasie bralam novynette, cilest, logest, yaz a obecnie stosuje plastrey. mam cere naczynkowa i niestety na nogach tez pojawily mi sie naczynka, na dodatek na prawej lydce mam 2 widoczne zylki, jednak zadnych innych dolegliwosci nigdy nie odczuwalam (bol, mrowienia itp). jednak w trakcie zazywania yazu, zaczely bolec mnie nogi, w szczegolnosci prawa lydka, rano po wstaniu z lozka moje nogi byly jak z kamienia. lekarz kazal odstawic yaz (2 opakowania wzielam) i teraz stosuje evre. lydka czasami niestety nadal boli, stosuje vitaleg i tabletki otrex. jak na razie pomagaja.

Gość Hodia
Normalnie mi się płakać chce:( Już po miesiącu stosowania Yasminelle pajączki mi się bardzo powiększyły... Nogi bolą mnie niestety codziennie:( Powiedzcie, czy nie ma jakiegoś skutecznego środka anty dla kobiet takich jak my, ze skłonnością do żylaków?

Gość aaaMonika
Ja po 6 latach brania tabletek nabawiłam się żylaków kiedyś to olewałam bo nie zdawałam sobie sprawy że to przez tabletki dopiero lekarz zwrócił mi uwagę że nie powinnam już nigdy stosować metod hormonalnych. Ja kupiłam komputer cyklu Lady comp skuteczność taka jak tabletki a nie zatruwa organizmu. I to chyba jedyna skuteczna metoda dla osób które nie mogą albo nie chcą używać tabsów

Gość mówi się że
kobiety które biorą tabsy są zdrowsze bo szybciej wykrywa się u nich wszelkie niepokojące zmiany. I wiecie co wam powiem - dupa. Zanim zaczęłam brać tabletki miałam robione badania - wszystko było w porządku. Pierwszych badań kontrolnych nie doczekałam, bo po 4 miesiącach brania nabawiłam się zakrzepicy.

Gość keta
ostatnio zainteresowalam sie tym tematem, bo obilo mi sie o uszy o powiazaniu pomiedzy tabletkami, a zylakami ;/ poszukalam w necie i faktycznie cos w tym jest, a ja mam zylaki i biore tabletki od 5 lat ;/ z tego co czytam to duzo kobiet przerzuca sie na inne metody: http://www.babyboom.pl/forum/troche-intymnosci-f15/tabletki-anty-zylaki-45731/index2.html http://pastylka.pl/zylaki-konczyn-dolnych/forum/4664/Tabletki-antykoncepcyjne-a-zylaki

Gość domkaja
ja biore cilest od kad zaczelam je brac dretwieja mi lydki czasem palce u rak pojawilo sie mnustwo pajaczkow dodatkowo dosc zle samopoczucia brak ochoty na seks dodatkowy problem z wydzielina z pochwy. biore je od roku i z czasem jest coraz gorzej

Gość gość
jestem w podobnej sytuacji.mam zaledwie 20 lat i biore tabletki anty zaledwie od pół roku.Strasznie boli mnie prawa noga.puchnie i sinieje, a na lewej wychodzą mi zyły.jeszcze nie byłam u lekarza.dzisiaj poszłam ale nie zostałam przyjeta, ponieważ w mojej placówce na małej wsi jest limit 30 osób dziennie.śmiechu warte.Ja biore ATYWIĘ.

Gość gosc 21
Ja również mam problem z pękającymi naczynkami na ciele. Mam 21 lat, naczynka powstały od tabletek anty (novynette), natychmiast je odstawiłam. Naczynka popękały na łydkach, udach, piersi (od strony pachy) i pękają na lewym boku tułowia :( Wzmacniam skórę od zewnątrz i wewnątrz, mam nadzieję, że to pomoże. Poza tym na nogach wyszły mi żyły (pewnie żylaki), idę z tym za miesiąc do chirurga naczyniowego.

Gość ewiiiiika
Dopiero jestem po 4 tabletce drugiego blistra Yasminelle. Wczoraj okropnie zaczęła mnie boleć prawa noga, ból utrzymuje się do teraz. na rękach, piersiach i nogach powychodziły mi żyły. Czy jest możliwość, że po tak niewielkiej ilości tych piguł mogłam nabawić się zakrzepicy???

Gość dośka999
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia po jakim czasie może powstac zakrzepica, natomiast mogło byc tak, że problem z żyłami miałaś wcześniej a tabletki anty nasiliły objawy i stąd te pajączki. Na pewno dobrze by bylo byś stosowała coś osłonowego, zapytaj lekarza co w takiej sytuacji zastosowac. Ja przy antykoncepcji stosuje suplement diety Harmonella, ktora obniża ryzyko powstania zakrzepowej choroby żył, osłania wątrobę, wspomaga pracę serca. To taki kompleks witaminowy, a nie obietnice bez pokrycia, jak inne suplementy. Sprawdz sobie skład lub pokaż opakowanie ginekologowi i zapytaj o opinie.

Gość gość
Na Twoim miejscu odłożyłabym pigułki i udała się do ginekologa. Nie ma co ryzykować w końcu choroba zatorowo-zakrzepowa to nie żarty. Ja podobnie jak moja przedmówczyni stosuje suplement diety harmonellę ze względu na jej skład, który został tak dobrany aby przeciwdziałać skutkom ubocznym antykoncepcji hormonalnej.

Gość gość paula
Ja biorę drugie opakowanie lesiplus i juz widać zmiany, dlatego rzucam to. Pekajace naczynka obolałe całe nogi,ogólne zmęczenie i zbieranie się wody w organizmie. Nie było to wypisane na ulotce ani nie powiedział mi tego lekarz. Takich rzeczy można się dowiedzieć dopiero od innych kobiet które brały, bo nie mają one z tego zysków sprzedażowych :-)

ja biorę trzy miesiące Vibin, straszne jest to że już przy drugim blistrze popękały mi naczynka na dekolcie, twarzy, nogach piersiach i brzuchu prawie całe ciało. z daleka nie widać ale jak się przyjrzysz... ginekolog dał mi receptę na tabletki bez estrogenu jednoskładnikowe z progesteronem ale czy to coś da...

Gość gość
Dwa razy stosowałam antykoncepcje. Teraz zaluje, bo za kazdym razem mialam zakrzepice. Mówi się do 3 razy sztuka, ale przed kolejnym pomysłem przyjmowania natknełam się na info o uwarunkowanej genetycznie zakrzepicy, ktora znacznie czesciej pojawia sie w okreslonych sytuacjach np. przy antykoncepcji. Robiłam badanie i mam czynnik V Leiden, ginekolog calkowicie zakazał mi tabletek... Poczytaj sobie tutaj o tej zakrzepicy http://www.testdna.pl/zakrzepica_a_antykoncepcja/

Gość gość
Ja chodzę do gina prywatnie i tez mi przepisał microgynon nie pytając mnie o żyły ,a problemy z żyłami mam od lat....teraz tak mnie noga boli ze ciężko mi chodzić....niewiem co robić...napewno odstawiamy te tablety....

Gość Rasgnesi
U mnie niestety pojawiły się za sprawami genetycznymi. Babcia miała żylaki, mama ma żylaki, u mnie też się pojawiły i to dość szybko niestety ;/ Ale ja też od razu wiedziałam jak z tym zawalczyć - zamówiłam sobie krem http://varive.pl Varive, który przynosi właściwie od razu ulgę w bólu, a jeśli chodzi o widoczność żylaków - zmniejsza się po jakimś czasie:)

Gość Demitia
Wiecie co, to chyba wszystko zależy nie tylko od tabletek, ale i od tego, jak organizm reaguje itp. Ja też biorę Vibin, ale w wersji mini i nie mam takich problemów z pajączkami. Ogólnie, nie mam żadnych efektów ubocznych związanych z zażywaniem tabletek antykoncepcyjnych.

Wydaje mi się, że ryzyko zakrzepicy jest mniejsze w przypadku zażywania tabletek bez estrogenu, a takimi jest np. limetic, ale to już trzeba się dokładnie lekarza zapytać

Gość gość
Jakie robiłyście badania przy występowaniu pajączków i widocznych żył po tabletkach anty? Czy dla lekarza oznacza to, że należy zmienić metodę antykoncepcji?

Gość gość
Dokładnie.... jeżeli pajączki zaczęły się pojawiać po podjęciu antykoncepcji hormonalnej to jak najbardziej trzeba się zgłosić do lekarza. Ja raczej miałam ten problem od dawna. Umówiłam się na na zabieg usunięcia w krefft-laser.pl.

Gość gość
Lepiej najpierw jest sprawdzić, czy nie ma się zakrzepu, a jeszcze lepiej tendencji do niej, czyli trombofilii wrodzonej