Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mrówa25

Kiedy do urzędu???

Polecane posty

W czerwcu wychodze za mąz i zmieniam nazwisko ile mam czasu żeby wyrobić nowy dowód i zgłosic to w urzedzie ???

Ja wzięłam ślub w październiku 2006 i jeszcze nie zmienilam dowodu :) ani prawa jazdy... Czekam, aż się przemeldujemy, bo musiałabym placić za nowe dokumenty dwa razy w ciągu niespełna roku, a poco... Nie ma ograniczenia czasowego, jeżeli chodzi o dowód osobisty... dowiadywałam się. Tylko gdy będziesz się gdzieś tym dowodem legitymować, to musisz mieć przy sobie też akt małżeństwa i tyle. Jeśli chodzi o prawo jazdy to nikogo nie pytałam, a policja mnie jeszcze nie zatrzymała, więc nie wiem czy tak można :). ale jeżdżę na starym nazwisku Jedyne co, to musisz wysłać do Urzędu Skarbowego wypełniony formularz NIP3, gdzie zgłaszasz zmianę nazwiska... a jak zmienisz później dowód, to znowu musisz wysłać ten NiP3, ze zgłoszeniem kolejnej zmiany.

Dzieki wielki bo własnie sie zastanawiałm bo teraz zmieniam nazwisko a za jakis czas adres zamieldowania wiec dwa rozy wymiana (a to kosztuje) a teraz juz wiem co i jak :)

No i oczywiście musisz to zgłosić w pracy, żeby Ci w Zusie zmienili...

Gość blktttt
przepisy mówią, ze niezwłocznie trzeba wymienic dokumenty!!