Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zuza V klasa

Polonisci proszę o pomoc

Polecane posty

Gość Zuza V klasa

pomózcie zrobić wykresy podanych zdan złożonych podrzędnie.Nie byłam na lekcji,w ogóle nie wiem o co biega w temacie,chodzę do V klasy szk podst zdania : Jeszcze się taki nie urodził,co by wszystkim dogodził. Gdzie drwa rąbią,tam wióry lecą. Myszy tańcują,gdy kota nie czują. a może znacie linki do str,gdzie jest to wytlumaczone ? Dziekuje

Gość Zuza V klasa
nie mogę okreslic ktore to zdanie nadrzędne a które podrzędne np: Nie pamiętam,co wczoraj powiedziałem. Gdy zobaczyłem kominiarza,złapałem się za guzik. Niedawno spotkałem kolegę,którego nie widziałem od wakacji. ktore zdanie składowe jest okreslane ,a ktore okreslające,jak się tego nauczyc,prosze o pomoc

Gość a jednak se poleciała

Gość koło ratunkowe
wykresów nie umiem ale pomogę w określaniu: Nie pamiętam(N),co wczoraj powiedziałem(P). Gdy zobaczyłem kominiarza(P),złapałem się za guzik(N). Niedawno spotkałem kolegę(N),którego nie widziałem od wakacji(P). okreslane jest zdanie nadrzędne, okreslające podrzędne, podrzędne jest jakby uzupełnieniem nadrzędnego

Gość Zuza V klasa
Jeszcze się taki nie urodził,co by wszystkim dogodził. Gdzie drwa rąbią,tam wióry lecą. Myszy tańcują,gdy kota nie czują. a w tych ,ktore jest P ,a które N ? bardzo ,bardzo dziekuje

Gość nie jestem polonistką
1.Jeszcze się taki nie urodził JAKI?(zd. ndrz.),co by wszystkim dogodził.(zd.pdrz) 2.Gdzie drwa rąbią,(zd. pdrz)tam wióry lecą.(zd.ndrz)GDZIE? (tam wióry lecą GDZIE? gdzie drwa rąbią) 3.Myszy tańcują,(zd.ndrz) KIEDY?gdy kota nie czują.(zd.pdrz) 1.Nie pamiętam,CZEGO?(zd,ndrz;o-ne)co wczoraj powiedziałem.(zd.pdrz;o-ące) 2.Gdy zobaczyłem kominiarza,(zd.pdrz;o-ące)złapałem się za guzik.(zn.ndrz;o-ane)KIEDY? (złapałem się za guzik KIEDY? gdy zobaczyłem kominiarza) Niedawno spotkałem kolegę,JAKIEGO?(zd,ndrz;o-ane)którego nie widziałem od wakacji.(zd.pdrz;o-ące) LEGENDA: zd.pdrz-zdanie podrzędne zd.ndrz-zdanie nadrzędne o-ące-zdanie okreslające o-ane-zdanie określane nie dam sobie uciąć reki że to jest dobrze, nie potrafię ci tego wytłumaczyć, może sama wysnujesz jakieś wnioski.

Gość koło ratunkowe
Jeszcze się taki nie urodził N, co by wszystkim dogodził P. Gdzie drwa rąbią P, tam wióry lecą N. Myszy tańcują N, gdy kota nie czują P.

Gość Zuza V klasa
dziękuje bardzo za pomoc,nie dorobiłabym pracy domowej i jutro byłaby jedyneczka jestem bardzo wdzięczna;] musze to jakos przyswoić,pozdrawiam serdecznie