Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

podwójna mama

co zamiast masła dla alergika?

Polecane posty

Dziewczyny, czym smarujecie pieczywo dla dziecka, które nie może jeść masła? Gastrolog pozwolił wprowadzić pieczywo, a ja sierotka nie spytałam czym je smarować :( Następna wizyta dopiero 2 lipca.

Rama Olivio. Inne Ramy mają w składzie serwatkę. Jeszcze chyba Finea (nie pamiętam na 100%) jest bez dodatków mlecznych, ale dla mnie to paskudztwo nie do zjedzenia.

Gość gosienka26
moj maly tez ma alergie i alergolog kazala smarowac chlebek MALSEM ROSLINNYM

W ogóle to chyba zależy od tego na co jest alergia. :) Mój synek ma na białko mleka krowiego. Masło Roślinne też ma w składzie serwatkę. ALe nie w każdym przypadku jest konieczna tak restrykcyjna dieta

Daruj sobie z wszelkimi rodzajami margaryny to jest potworne świństwo! Nic tam nie ma zdrowego! Wręcz przeciwne. Moja córka jest typowym alergikiem i ciągle muszę uważać na to co jej daję żeby nie męczyła się biedna z wysypką. Pomimo tego jak jej robię kanapkę to BARDZO cieniutko smaruję ją masełkiem 82 % nie mniej. Nic jej nie jest ale dużo nie moge dawać bo ją wysypuje. Pozdrawiam!

Dobrym rozwiązaniem jest również od czasu do czasu dać malcowi kanapkę suchą np z małą ilością dzemu brzoskwiniowego jeśli np wiesz że malec więcej masełka nie powinien dostać.

Gość jolka234
Flora

Gość ja mam swój patent
od kilku lat nie używam ani masła, ani margaryny :p mam taki pędzel do spożywczych rzeczy smaruję kromki olejem tłoczonym na zimno, jak się na to położy sałatę, pomidora itp. pyszny smak :)

Podwójna Mamo - nie dawaj margaryny!!! Ja mam ten sam kłopot, tylko że dotyczy mnie osobiście ;) Karmię małego alergika i margaryna juz mi wyłazi uszami ;) Dostałam ostatnio dobrą, sensowna radę - trzeba masło sklarować, wtedy resztki białek mleka się wytrąca, zebrać to i zestalić spowrotem sam tłuszcz. Rada z tym smarowaniem olejem, czy oliwą też brzmi sensownie :)

Dziewczyny, dziękuję wszystkim za rady. W takim razie nie daję margaryny, a problem i tak mam z głowy, bo ten mały niejadek i tak nie chce jeść chleba :(

mojej szwgierce lekarz tez polecil Rame Olivio.