Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mag79

choroba bowena

Polecane posty

Kto wie cos na ten temat? Znacie kogos kto na to chorowal? Prosze piszcie wszystko, co wiecie o tej chorobie.

Spodziewalam sie, ze nikt nie bedzie nic wiedzial. w koncu to zadka choroba na szczescie...

Gość na czym ona polega
???

masz bana na google?

Gość Choroba Bowena
(łac. morbus Bowen) - postać raka przedinwazyjnego (carcinoma in situ) skóry; pojedyncze lub mnogie ogniska, dobrze odgraniczone od skóry zdrowej, brunatnawej barwy, o hiperkeratotycznej lub gładkiej powierzchni

xs, nie chodzi mi o jakies nudne formulki i definicje z wikipedia. Wiem co to za choroba, bo na nia choruje. CHodzilo mi o to, czy ktos zna osoby, ktore na to chorowaly, choruja...czy z doswiadczenia wie jak to wyglada, czy moze nastapic nawrot choroby po usunieciu guza i takie tam....jasne??

Gość jak się dowiedziałaś
że chorujesz na tą chorobę

Pojawilo mi sie brunatne znamie na skorze, a ze ostatnio zaczelo troche krwawic i sie luszczyc poszlam do lekarza. Lekarka powiedziala mi , ze to NIC, ale ja sie uparlam to wyciac wiec troche z laska skierowalam mnie do chirurga. Ten tez to obejrzal i takze stwierdzil, ze to NIC i zeby to po prostu zostawic, ale ja sie uparla, ze nie chce tego miec i kropka no wiec wycial to, zalozyl 4 szwy, wyslal do badania histopatologicznego i czesc (przynajmniej tak myslalam) Wczoraj poszlam sobie spokojnie na zdjecie szwow, bo czym mam sie martwic, skoro 2 lekarzy powiedzialo, ze to totalnie nic, a tu niespodzianka...rak skory w bardzo wczesnym stadium, (komorki nowotworowe tylko na zewnetrznej stronie skory) albo ostatnie stadium przedrakowe (roznie podaja rozne zrodla). Lekarz sie przejal, bo wycial do G*wno z malym marginesem i teraz musze dokladnie obserwowac czy sie nie odnawia i czy nic sie nie dzieje choc na szczescie szanse male...takze tak wyglada moja historia... A najlepsze jest to, ze wszedze podaja, ze jest to choroba \"pan po 60stce\" lub ogolnie choroba starszych, a tu niespodzianka...kocze we wrzesniu lat 28 wiec do 60 jeszcze mi daleko...ale kiedys namietnie biegalam na solar woec teraz PROSZE WSYZSTKICH O ZAPRZESTANIE OPALANIA NA SOLARIUM!!!!!! I sama wiem, ze moja nog NIGDY tam nie postanie. Pozdrawiam.

musisz teraz uważnie się oglądać ze wszystkich stron, czy aby nowe jakieś pieprzyki nie rosną. Koleżance chirurg wyciął takiego krwawiącego pieprzyka i ....wyrzucił do kosza, zamiast dać do badania. okazało się, że ma czerniaka i przerzuty. Bądź czujna i nie zaniedbaj tego,zdrówka życzę:)

Dzieki:D, bedzie dobrze, ale musze jeszcze przyzwyczaic sie do mysli, ze odkryto na mojej wlasnie skorze jakies g*wniane komorki...;) Kurcze, cos ty!! Co za konowal ten lekarz!! Ale widzisz, u mnie gdybym sama sie nie uparla na usuniecie tego, do dzis bym nie wiedziala, ze mam na swojej skorze komorki rakowe :-S

Gość tak to jest jak sie
chodzi na solar!!!!!!!!

Gość a duzo chodzilas

Gość czy ta chorba to rak
jesli jest tu jakis lekarz niech odpowie prosze

Hm, a jednak tak jak sie spodziewalam, nikt nic o tej chorobie nie wi. Moze to i dobrze, bo to nic ciekawego chrowac na nia... Do osoby wyzej, tak to rak w poczatkowym stadium.

Gość chorowitek
ja choruje od 10 lat dobrze wam radze nie bagatelizujcie tej choroby !!!!!!!!! Jak ktoś mówi, że to nic nie jest to kłamie!

Gość nodzia
Witam ,,,,dreszcze przeszly po mnie .Jestem zalamana .Ja tez zauwazylam ,taka plamkie jakby zluszczajaca sie o ciemniejszym kolorze skory we wlosach nad uchem ...tylko to czasami mnie swedzi .Prosze ,niech ktos napisze ,moze mial jakies objawy ,czy te swedzenie to normalne .Ludze sie ,ze to moze byc ,,,NIE RAK.Prosze, niech ktos napisze..Czy mam myslec o najgorszym?Dziekuje za kazda odpowiedz...Pozdrawiam.

Gość gość
Orientujecie się czy jest to już rak??????

Gość sollere
Nie. NIe jest to jeszcze rak jakiego sie boimy, jednak trzeba wiedzieć,ze jest to przedinwazyjna forma nowotworu. Oznacza to, że nowotwór atakuje jedynie błonę podstawną naskórka. W tej formie jeszcze nie jest groźny oraz jest mozliwe jego leczenie. Jednak jeśli nie podejmie sie odpowiednich działań jest ryzyko, ze będzie się przemieszczał w głębsze formy skóry oraz stanie sie groźniejszy. Zerknij sobie tutaj: http://choroba.com.pl/choroba-bowena Na stronie opisane jest dokładnie leczenie choroby Bowena. Wiele osób olewa te dolegliwości ale jest to wielki błąd.