Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość choleraaaaaaaaaaaaaaaaa

PYTANIE O STAŻ.......

Polecane posty

czy jest mozliwosc zmiany miejsca stazu... chodzi o to ze dostalam staz w pewnej instytucji ale chcialabym zmienic na inna placowke..czy jest taka mozliwosc?? kto wie??

Gość Ewka24
chyba jest!

Gość Ewka24
A ja mam inne pytanie o staż.Czy można rozpocząć staż nie mając jeszcze obronionej pracy magisterskiej?

Gość choleraaaaaaaaaaaaaaaaaa
no to teraz ja ci powiem :) mozna...jesli nie masz skonczonych 27 lat

Gość Ewka24
Serio?Ale tak jest w przepisach,czy zależy od czyjegoś widzimisie!Bo jestem w takiej sytuacji,tzn.mogę być,że obrona przesunie mi sie na wrzesień (z powodu jednego egzaminu),a staż mam załatwiony od sierpnia!

Gość pf
a co ma staż do obrony? w przepisach jest że staż możesz podjąć do roku od ukończenia studiów

tak jest w przepisach musisz isc do urzedu pracy i sie zarejestrowac na bezrobocie potem szukasz pokoju gdzie zajmuja sie stazami i zglaszasz chec podjecia

Gość pf
a najlepiej jak byś sama poszukała sobie miejsca do odbycia stażu i potem załatwiła formalności w urzędzie

Gość Ewka24
Staż do obrony ma tyle,że nie wiadomo jak patrzą na ukończenie szkoły,czy ,że zajęcia się kończą,czy jest po obronie.Tylko o to mi chodzi!Bo różnie można to zrozumieć!

Gość Ewka24
Mam miejsce stażu załatwione!Muszę to załatwić normalnie przez Urząd Pracy,tak?Tak jakbym nie miała!

Gość Ewka24
No to inne pytanie-czy wystarczy,że zajęcia już się skończyły,czy musze mieć zaliczone wszystkie egzaminy???

Gość choleraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
zalatwiasz przez u.p bo to z u.p. dostajesz kase za staz u.p. podpisuje umowe z jakas instytucja...tam gdzie odbywasz staz i placi jej za to ze ty sie tam szkolisz ..do tego dostajesz ok 500 zl co miesiac

Gość choleraaaaaaaaaaaaaaaaaa
o staz mozesz sie starac nawet w trakcie studiow...przepisy dot. stazow zmienily sie w 2004 roku...poszukaj na necie wpisz staz w google i poczytaj ja wlasnie dzis na ten tem.czytalam

Gość Ewka24
Rozumiem!Dzięki!A co do tego,czy muszę mieć wszystkie egzaminy zdane?

Gość Ewka24
Taaaaak??!!Dzięki wielkie.

Gość choleraaaaaaaaaaaaaaaaaaa
nie ma to znaczenia bo np jesli jestes przed sesja to nie masz pozdawanych nie..a o staz mozesz sie starac jako osoba bezrobotna, uczaca sie

Gość Ewka24
To nie wiedziałam tego,że można staż podjąć w trakcie nauki!Zaraz wchodzę na stronkę poczytać!

Gość Ewka24
Staż z urzędu Jednym z projektów programu rządowego Pierwsza Praca jest staż zawodowy. Od niedawna mogą z niego skorzystać nie tylko absolwenci lecz również bezrobotni studenci studiów wieczorowych i zaocznych. Żeby mieć szansę na wzięcie udziału w tym programie trzeba spełnić kilka warunków. W przypadku absolwentów jest to konieczność zarejestrowania się w odpowiednim urzędzie pracy (zgodnie z zameldowaniem, stałym lub tymczasowym) jako osoba bezrobotna. Ważny jest też wiek: absolwenci mają prawo do udziału w projekcie jeśli nie ukończyli 27 roku życia, ale nie dłużej niż 12 miesięcy od czasu obrony. Od czerwca 2004 roku w programie mogą wziąć udział także bezrobotni studenci zaoczni i wieczorowi,, którzy w czasie starań o staż, nie mają ukończonych 25 lat. Warunkiem otrzymania stażu jest również brak doświadczenia zawodowego. Ministerstwo Gospodarki i Pracy dokładnie określa, czym jest brak takiego doświadczenia. Jeśli ktoś został zatrudniony wcześniej, ale na czas krótszy niż trzy miesiące, może starać się o staż (nie jest istotne na podstawie jakiej umowy czy o dzieło, czy o pracę). Jeśli pracował gdzieś dłużej niż trzy miesiące jest traktowany jako osoba z doświadczeniem i nie kwalifikuje się do programu. Osoba, która korzysta z programu stażowego jest jednak nadal uznawana za bezrobotną. Wynagrodzenie, jakie dostaje (w tym momencie jest to 504 zł miesięcznie brutto) jest traktowane nie jako pensja, ale jako stypendium stażowe. Staż może trwać od trzech do dwunastu miesięcy. Osoby uczestniczące w programie mają prawo do dwóch dni odpłatnego urlopu za każde przepracowane 30 dni.

Gość Ewka24
A ja jestem na studiach dziennych!Czyli co?Mnie to nie obowiązuje!?

Gość choleraaaaaaaaaaaaaaaaaaa
eee no to nie wiem no ale jak na dziennych jestes to jak chcesz codziennie przez 8 godzin siedziec w miejscu gdzie masz miec staz??

Gość Ewka24
Ale czekaj!Jestem na dziennych,ale na piątym roku!Czyli będę absolwentem!Czyli teoretycznie już mogę się zarejestrować w Urzędzie!O!A jakbym była zarejestrowana,to mogę odbyć praktykę miesięczną!?Jeszcze przed stażem...

oo rany ale namieszalas :D jak konczysz nauke to nie bedzie problemu...najlepiej jak pojdzesz do swojego gup i sie dopytasz..tam udziela ci wszystkich info jedno ci tylko powiem zastanow sie dobrze nad miejscem bo ja wlasnie teraz pluje sobie w brode bo nie chce miec tam stazu gdzie mam :o

Gość Ewka24
A gdzie masz staż?Ja wolałabym iść do roboty niz na staż ale może być ciężko!