Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koniczynka majowa

Jak się ma ta gaża do warunków w Angli??

Polecane posty

nie dostaje bo mam 19 lat i dzieci nie mam:) ale w branzy w jakiej parcuje spotykam samych polakow wlasnie w takich sprawach. troche o polskim zyciu w Anglii wiem.

Gość przycisk
koniczynka majowa -->> nie kicha... ;) wspominalam wczesniej.. ja tyle zarabiam..ale przyznaje nawet nie staram sie oszczedzac.... jak sie postarasz spokojnie odlozysz 200-400funtow...

Gość przycisk
wagaruje-->> o rany .. Ty uparciuchu jeden :D ja tez cos wiem o zyciu w Anglii :D Mieszkam tutaj juz 10 lat...

dokladnie majac niskie zarobki a posiadajac dzieci mozna naprawde niezla kase dostac - dlatego tyle rodzin tez tu mieszka bo nie sadze ze wszyscy zarabiaja od 30 tys wzwyz.. wiec moze nie wiesz tak do konca.. ja tez mam znajomych w Uk z dziecmi z malymi zarobkami i radza sobie wlasnie poprzez pomoc od panstwa miedzy innymi ..

Przycisk 10 lat tak? wiec nie rozumiem czemu tak liczysz na te benefity? i skoro mieszkasz tu 10 lat sama dobrze wiesz ze niby zarabia sie wiecej niz w polsce ale funty z konta tak samo szybko uciekaja jak u nas:)

ja jestem tez zorientowana w benefitach - ale nie dlatego ze je pobieram, nie musze - po prostu jadac do UK siedzialam ponad rok na forach o Uk i dowiedzialam sie tego czy owego coby nie byc zdziwona na miejscu... :)

dobra.. ustalmy. ile bys nie zarabiala i tak dasz rade wsyztsko wydac i zawsze bedzie malo. tak to juz z pieniedzmi jest:)

Gość przycisk
wagaruje-->> tak , od 10lat... nigdzie nie napisalam , ze licze na benefity... informowalam , ze w razie gdyby miala dzieci rowniez z 15000 rocznie plus benefity spokojnie by wyzela... -->> czytaj uwaznie... A propo uciekajacych funtow z konta... no to chyba oczywiste... :D nigdzie nie pislalam , ze nie... :P wrecz przeciwnie... pisallam , ze ja nie moge odlozyc...

klocic sie nie bede. 15 tys to malo, benefity owszem pomagaja ale nieznacznie. tyle ode mnie.

Gość przycisk
do autorki... nie wiem , czy masz tam juz znajomych na miejscu czy nie... ale jesli bedziesz szukac mieszkania, pokoju... pomoga Ci te stronki... zawsze tez mozesz sie zorientowac ile plus / minus bedziesz tracila za pokoj/mieszkanie... jak sie ksztaltuja ceny w southampton .. http://southampton.gumtree.com/southampton/8942_1.html www.easyroommate.com mozesz tez na londynku szukac.. chociaz szczerze mowiac nie wiem czy mozna tam cos znalezc... www.londynek.net

Gość przycisk
wagaruje -->> i zdecydowanie za duzo :D :P starczy...

Gość najbardziej
podoba mi się gdy na tematy np. benefitów dla dzieci najwiecej do powiedzenia mają osoby, które dzieci nie maja:P. Moj mąz zarabia ok. 15000 rocznie, ja nie pracuję, mamy małe dziecko, wynajmujemy dom, dostajemy benefity i jakos nie mamy problemów z przezyciem, wrecz przeciwnie:). do autorki... spoko, dasz radę:)

Gość najbardziej
do wagaruje.... benefity pomagają... znacznie:P

Gość oczywiscie ze tak
bo jak tylko jedno z rodzicow pracuje to mozna dostac spora sumke z benefitow a zwlaszcza na dziecko. Ale to zawsze jest tak ze ci ktorzy sie najmniej znaja na temacie najwiecej sie w nim udzielaja hehe

Gość bakomka
A propos benefitow...ile wynosi zasilek dla bezrobotnych? Pytam z ciekawosci, takze bez naskakiwania prosze...

Gość a nigdy nie sprawdzalam
ale ydaje mi sie ze to nie moze byc wiecej niz jakies 90 na tydzien W kazdym razie nie powinno byc przeciez wieksze niz maciezynskie ktore teraz wynosi 108 na tydzien bo to byloby chore zeby placic leniom wiecej niz matce z malym dzieckiem:)

Gość a wiecie ile wynosi
podstawowa emerytura ?? Bo tak sie zastanawiam jakie bede prowadzila ciekawe zycie po 60-tce :) oczywiscie mam jeszcze inna emeryture na ktrora sama skladam i z tej drugiej to beda lepsze pieniadze bo z tej podstawowej to chyba sie nie da wyzyc

zgadzam sie z wagaruje £15000 rocznie to bardzo malo - to jest jedna z mniejszych pensji tutaj co do benefitow to sie nie wypowiem bo o takowe sie nie staram - nie przysluguja nam (oprocz child benefit bo to dla wszystkich ale to tez nieduze pieniadze - okol £70/mc) state pension - 40-80 funtow na miesiac zalezy jak dlugo pracujesz - pelna emerytura przysluguje po 40 latach pracy wiec tylko dla tych co zaczynali pracowac jak mieli 16-18 lat. obecnie mowi sie o skroceniu tego okresu zdaje sie ze do 30 lat pracy nikt normalny nie liczy jedynie na state pension - nalezy miec jakis private scheme inaczej nie wyobrazam sobie jak mozna za to wyzyc.

najbardziej ---> hmm wszystko zalezy od poziomu zycia ja np dziecko mam i nie wyobrazam sobie zeby mialo na nia wystarczy CHB - same zajecia dodatkowe kosztuja mnie okolo £200 miesiecznie; nie wiem tez jak mozna mowic ze jedna pensja £15000 plus benefity to az tyle ze spoko - bo niby ile macie tych benefitow? chyba nie wiecej niz £500/mc? bo to wtedy daje okolo £1500-£1600 mc a to bardzo malo na 3 osobowa rodzine - przynajmniej my wydajemy o wiele wiecej - no ale to zalezy co sie je, gdz\\ie sie mieszka, ile razy na wakacje, zajecia dodatkowe itp. tak czy inaczej nie uogolnialabym - fakt za ta kase przezyjesz ale na nie najwyzszym poziomie

Gość koniczynka majowa
Dzieki wszystkim za informacje. Nadal mam troche metlik w głowie. jedni muwią, że 15 tys to bardzo mało a inni że nic podobnego. Na pewno zależy to od tego, czy ktos będzie utrzymywał się sam, czy jeszcze np dwójkę dzieci. no i od tego, jak (pomijając wszystkie płatności) rozrzutna jest dana osoba i ile wydaje na tzw rozrywki. pozdrawiam ;)

Gość brat naszej kolezanki
Szkotki ma 3 dzieci i oboje z zona nie pracuja i dostaja prawie 2 tys roznych benefitow w tym na dzieci i na mieszkanie wiec nic dziwnego ze niektorym nie oplaca sie pracowac - zwlaszcza jak sa glabami i nie maja zadnego zawodu

Gość bakomka
Czy dobrze zrozumialam?? Emerytura w UK to 80 funtow na miesiac? To w takim razie na co ida pieniadze sciagane z pensji co miesiac? Czy moze nie sciagaja nic??

Gość pelna emerytura
wynosi 78 na tydzien wiec jednak nie jest tak zle. Ale ja oprocz tego mam taka z pracy bo maja najbardziej korzystne warunki - jakich nawet w bankach nie maja :) a moze wroce na starosc do Polski i tam bede zyla jak krolowa z ta kasa z UK kto wie :)

Gość nu nej
bo to po prostu zalezy - jezeli mieszkasz w londynie - to wtedy 15tys to wcale sie sa zadne kokosy. po prostu starcza na zycie. bez jakis ograniczen, ale i bez zadnych wiekszych wyskokow. idz sobie na www.gumtree.com poogladac ceny mieszkan - jesli chcesz miec taka mniej wiecej porzadna kawalerke musisz sie liczyc z tym, ze bedziesz placic od 500-600 funtow w zwyz - miesiecznie /ale mozesz dzielic mieszkanie z ludzmi i wtedy za jakis w miare normalny pokoj zaplacisz ok. 300 i w gore/. do tego komunikacja - jesli metro wchodzi w gre to od 25f tygodniowo /tygodniowo podkreslam/ do bodajze 40. itd, itd. dobre jedzenie tez kosztuje - bo te smiecie w supermarketach to absolutna ohyda i sama woda - ja sie mieszcze w ok. 100 f miesiecznie, ale ja nie jem miesa i w zasadzie nie gotuje. itd itd itd. ot - zycie w londynie. ach - piwo kosztuje od 2.5f w gore - w zaleznosc od dzielnicy. w centrum to bedzie ok. 4f i wiecej, drinki tak samo. i wtedy wychodzi, ze 15tys to jakos niespecjalnie - bo po obcieciu podatkow to ok 1000f miesiecznie, a jak widzisz wydatki sa nie takie znowu male. ALE to jest i tak b. dobrze jak na start!!! jesli natomiast bedziesz mieszkac poza londynem - to jest calkiem nieglupia placa. znowu - nic nadzwyczajnego, ale pozwala na w miare normalne zycie i na to zeby cus odlozyc bez az takich akrobacji jak w londynie. pozdrawiam i powodzenia!!!

Gość koniczynka majowa
Tak własnie podejżewałam, że Londyn jest okropnie drogi.

oczywiscie pelna emerytura ok. £80/tydzien nie na miesiac, sorki

Gość najbardziej
do siobhan... jestem tutaj od kilku miesiecy i na razie dla mnie 1600f/m-c to wystarczająca kwota, tym bardziej, ze w Polsce nasza trójka zyla przez jakiś czas za 1000zł/m-c. Na wakacjach jeszcze nie byliśmy, na jedzeniu raczej nie oszczędzamy, moje dziecko w przedszkolu uczestniczy w darmowych play groups, nie mogę narzekać, ale może też dlatego, ze mieszkam w małej miejscowości gdzie ceny są stosunkowo niskie. No nie wiem, pewnie dla Brytyjczyków to marne grosze, moja koleżanka też wyszła za mąż za Brytyjczyka i ciągle narzeka, że na nic ją nie stać, mimo że mają więcej kasy niż my, nawet na bilet do Polski nie ma, mało tego rodzice z Polski przysyłają jej paczki:(. Mnie zyje się w każdym razie 100 razy lepiej niż w Polsce.

my mamy kolo 2000 tys czasem wiecej zalezy od miesiaca na 3 osobowa rodzine i w zupelnosci nam wystarczy - tyle ze mamy male dziecko nie place za przedszkole za zadne zajecia jak w przypadku Siobhan.. inaczej pewnie bedzie gdy mala faktycznie podrosnie ale wtedy ja juz bede pracowac i beda dwie wyplaty:) tak czy inaczej mysle ze kazdy zyje tu na takim poziomie na jakim go stac - a od czegos trzeba zaczac - na pewno jestescie(mowie oczywiscie o Siobhan ) tu juz sporo latek przynajmniej kilka - wiec to tez inaczej - niz osoby ktore dopiero stawiaja tu pierwsze kroki :)