Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bartek_jaw

Błędy językowe w tekstach piosenek

Polecane posty

Gość Bartek_jaw

Znacie może piosenki, w których wystąpują błędy językowe :)? Jak znacie, to podawajcie tytuł, autora i fragment z błędem ;). Potrzebuję jak najwięcej - lekcja pokazowa z polskiego ;) Pozdrawiam :)

Gość Bartek_jaw
Dzięki ;) Dawajcie więcej ;)

Nie wiem, czyja to piosenka, ale znana: \"Byłaś mi jak prześliczna nimfa, co się przegląda nad TAFLI WODĄ\" Albo ja źle słyszę, albo nie rozumiem, o co poecie chodziło :P

Gość Bartek_jaw
Pewnie chodziło mu o "nad taflą wody" tylko mają oni dziwny zwyczaj przekręcania :P

bardzo fajny topik ;) niestety nie znam przykładu żadnego 😭

Gość Bartek_jaw
Czasem trzeba nagiąć troszkę zasady... jak się czyta poezję to czasem takie dziwne rzeczy wyprawiają :P... Dawajcie więcej przykładów :)

Wiem, że chodziło o taflę wody :D Ale, żeby było smieszniej, \"wody\" rymowałoby się tam lepiej, niż \"wodą\" :D

Gość Bartek_jaw
Najdziwniejsze rzeczy wychodzą ,z tego co słyszałem od ludzi, w tekstach piosenek hip-hopowych ;]

u hip hopowców można znaleźć pewnie więcej :D :D pierwszy przykład z brzegu : O.S.T.R » Widzisz błąd \"Z błędów bomba rozliczaj ujęty slogan w akapit Mordą terapii trapi mordę swą zapić\" tak jakby nie wiadomo o co chodzi :D :D :D

A tak mi się przypomniało... to co prawda niezbyt na temat, ale śmieszne: kiedyś spotkałam się z następującym \"przekładem\" fragmentu piosenki: wersja angielska: Boom, boom, boom, boom, I want you in my room. polska: Riki tiki tak, połóż się na wznak. ;) No tak, ponoć przekłady są jak kobiety ;)

heheh no właśnie ;) to samo sobie skojarzyłam :D

Gość ryszarda_P
"Dżaga" Mówią mi jesteś kimś Możesz mieć każdego bo Fajna dżaga z Ciebie jest Ale ja jedno chcę I nikt nie zrozumie, że Dla mnie liczy się kochanie Powinno chyba być "jednego chcę" Mówią mi skała jest Mówi 'kocham' myśli 'precz' Chce wykończyć jego też Ale to jest mój świat I jak kocham to na bank Mogę nienawidzieć też Więc mogę męczyć I Cię zadręczyć lecz 2 pierwszych wersów w ogóle nie łapię. Chociaż świat, ludzie źli Nie pozwolą nam być tak Ukradnę Cię Jest też coś, ja to wiem Że nie boję życia się I dlatego mam to gdzieś Po kiego grzyba to "tak" na końcu 2 wersu. Potem Piasek, ten to ma teksty.... Nie mów mi, nie to miejsce nie mów mi, nie twój czas co nie uda się raz pierwszy za trzecim... drogą chodźmy przed siebie drogą chodźmy przez świat chociaż upadniemy częściej masz wiedzieć że nie raz z nieba rzucą nam cud i cios, jakbym już to znał a wszystko trzeba przeżyć co dnia każdy cal to wszystko trzeba przeżyć słabość jest siłą w nas Nie mów mi, nie to miejsce choćby wątpił i świat zawsze o to pytaj siebie o nadzieję drogą chodźmy przed siebie choćby zima i strach jeszcze zmieni się na lepsze bądź pewien że nie raz. . . itd. a wszystko trzeba przeżyć co dnia każdy cal to wszystko przezwyciężyć słabość jest siłą w nas! SłabTo tekst Wszystko trzeba przeżyć

nie \"nienawidzieć" Nienawidzić ma być, ale tego już nikt nie rozume. To komentarz do tekstu Dody. U B. Kozidrak też warto szukać.

Gość Bartek_jaw
Dzięki wielkie za przykłady :) Przydałoby się jeszcze kilka ;)

Gość Bartek_jaw
Kurcze, nie wiem czy dobrze pamiętam, ale kiedyś mi chyba polonistka powiedziała że dopuszcza się zarówno "nienawidzić" jak i "nienawidzieć" :)

Gość Bartek_jaw
Pewnie ;] Zapraszam do Jaworzna

Myslovitz \"Kilka błędów popełnionych przez dobrych rodziców\" \"Nienawidzę bycia miłym, bo uwielbiam budzić niechęć Tak zostałem wychowany, a w zasadzie nie\" domyślam sie, że Rojkowi chodzi w drugim wersie, że nie został wychowany wogóle ale czy to jest poprawne stylistycznie to wątpię ;) ;) no chyba, że się nie znam :D

Kochankowie Sally Brown \"Morza pieśń\" \"Szesnaście miałem lat kiedy to w pierwszy rejs wuj zabrał mnie w mój pierwszy w życiu rejs\" :classic_cool:

Uwaga napisana przez moja wyche w podstawowie \"Klasa biega po klasie, i nie zwraca uwagi na moje uwagi.\" Moze to i poprawne, ale zdeczka nie noromalne. :P

Gość Bartek_jaw
Górny, górny :) Pół godziny drogi od Katowic

Gość Bartek_jaw
Rojka się w tym momencie osobiście nie czepię, bo sam czasem gadam w identyczny sposób :P, idealny przykład ... " robię cośtam, a raczej nie"

Błedy czesto popelniane Wieksza polowa, mniejsza polowa. A kazdy przeciez wie ze polowki sa rowne. Czyz nie tak.

Rynkowski Wypijmy za błędy, za błędy na górze Niech wyjdą na dobre zmęczonej naturze jak natura może być zmęczona ?? :P Bartek nie tłumacz Rojka :D :D obydwaj popełniacie błąd stylistyczny :D chiba ;)

Już się na piwo nie wpraszam. Jeśli masz czas, to może jeszcze jutro coś dopiszę, słucham radia ZET, cały czas wpadają mi w ucho takie \"perełki\". Polonistą chcesz zostać? Wykończą Cię Polacy i ich polszczyzna. Gratuluję.