Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Mucha*

pytanie do młodych mam

Polecane posty

Urodziłam dziecko w wieku 19 lat. Wiem, wiem, wczesnie... ale nie o tym dokładnie chciałam mówic Teraz dziecko własnie kończy 1 klasę. mam za soba kilka wywiadówek i męczy mnie nastepujący fakt: Oprócz tego, że jestem młodsza o jakieś 10 lat od pozostałych mamusiek to na dodatek wyglądam na jeszcze mlodszą, przeciętnie ludzie dają mi jakieś 23 lata... Z tego powodu czuje na zebraniach negatywne fluidy zarówno od kółka matek jak i od pani wychowawczni nie chcę, zeby to odbiło się na dziecku!!! Czy ktoś ma podobne doświadczenia??? Co to jest - zazdrość, pogarda?? na zebraniech czuję się zupełnie nie na miejscu, jak uczen, który przez przypadek wszedł do pokoju nauczycielskiego

Nie powinnam się odzywać, bo nie jestem taką młodą mamą, ale uważam, że powinnaś to olać. Bez przesady. 19 lat to już pełnoletnia byłaś i Twoja sprawa jak sobie życie ułożyłaś. Niech się baby zajmą swoim życiem. Moja kumpela wpadła jeszcze wcześniej, w pierwszej klasie liceum. Urodziła w wakacje, po nich przyszła normalnie do szkoły, do 2 kl. Rozmawiałyśmy ostatnio. Jej córka to już duża pannica,jest teraz już prawie w wieku mamy, kiedy ta wpadła;) Sama skończyła studia, z mężem mają dom, firmę. Ma 151 cm wzrostu a jej córka 162, pomyśl jak ona się czuje na wywiadówkach:D Ale tak naprawdę to się nie przejmuje. Bo nie ma czym. Jest dumna, że nie poddała się w tym najgorszym momencie i nie zrobiła czegoś czego mogłaby naprawdę żałować. Do dziś.. Olej te baby

o hej, mama trójeczki :) ja generalnie nie przejmuje sie wczesnym macierzyństwiem, nie traktuje tego w kategorii problemu, wszystko układa mi sie świetnie tylko te wywiadówki mnie dobijają co kurde, mam przepraszac te babiszony, że jestem za młoda i za ładna czy one się boją, że im mężow poodbijam czy jak czy młoda niebrzydka blondynka to automatycznie = kretynka i trzeba na nią z góry patrzec

Gość ufliczek
do autorki, One ci po prostu zazdroszczą. Że jesteś młoda, pełna sił, a one się kurczą i marszczą. Nie zwracaj na to uwagi, i niepotrzebnie moim zdaniem czujesz się źle na wywiadówkach, ja nie zwracałabym na Twoim miejscu uwagi na te stare pudła, i nie sądzę żeby Twoje dziecko mogło mieć z tego powodu jakieś problemy, wydaje mi się że przesadzasz.

mamao trójeczki - ----> jestem z dużego miasta ufliczek ------> jesli by to chodzilo tylko o mnie to mi ich stosunek zwisa, widujemy sie raz na m-c ale wydaje mi sie, ze przez to maly moze byc pomijany w zaproszeniach na urodziny i tego typu sprawy na ostatnim kinderbalu jak przyszlam troche spozniona to zadna sie nie ruszyla zeby sie przywitac, po prostu mnie zigonrowaly jak weszlam jedyne wolne krzeslo bylo przy stoliku tatusiow, wiec tam sobie usiadlam i jak zwykle nie odzywalam sie do nikogo, tatusiowie byli pograzeni w swojej konwersacji (wymienianiem sie pogladami kto ostatnio zrobił lepszy \"deal\") i sie zaczelo - kazda klemp musiala podejsc do swojego Zenona czy tez Zdzicha z istotnym problemem np: \"idz sprawdz jak dziecko sie bawi\" \"idz po sok\" \"chodz do nas\" jakby od samego przebywania ze mna mogli sie nabawic choroby

Gość odejdź stąd głupie kobieto
nie chcemy z toba gadać, bo spisz z naszymi mężami gupia blądynko

Gość a może spójrz
najpierw na siebie? Twierdzisz, że jesteś młoda i śliczna i uważasz, że z tego powodu wszyscy ci zazdroszczą, co jest oczywiście bzdurą. Nie wierzę, że w całej klasie nie ma innej młodej czy zadbanej mamy. Może to ty spogladasz na inne matki z góry i dlatego jesteś nielubiana?

a gdzie ja stwierzdiłam że jestes sliczna??? gdzie ja stwierzdiłam, że inni mi zazdroszczą???? pytam tylko... a pozatym, czemu twierdzisz, ze to bzdura??? znasz mnie nawet jesli faktycznie jestem mlodym slicznym obiektem zazdrosci to nic tobie do tego

Gość bakomka
A nie jestes przypadkiem takim typem pinklasi?? Farbowane blond wlosy, solarka, tipsy, wyzywajace ubrania zawsze i wszedzie?? Takich ludzi sie po prostu nie szanuje..Przykre, ale prawdziwe..

nie nie jestem :) blond włosy to i owszem ale pozatym wyglądam zupełnie normalnie ponoć typ urody Nicole Kidman nie wiem czy to komplement, kiedys była badzo ładna, ale ohydnie się starzeje

Gość a może spójrz
Bzdurą jest to, że wszyscy ci tego zazdroszczą, a nie że jesteś młoda i śliczna, bo faktycznie cię nie znam. Rozumiem, ze nie chciałaś dyskusji tylko potakiwania w stylu "jakie to wredne stare babska, grube i pomarszczone". Użylam słowa "może", nie wiem czy zauważyłaś. Ale twoja reakcja wygląda na "uderz w stół..."

Gość ladymarmolade
Nie przejmuj sie, mnie tez kobiety zazwyczaj nie lubia i tez jestem w towarzystwie najmlodsza, najladniejsza i jeszcze wygladam na mlodsza niz jestem:) To wystarczy, aby wzbudzic niechec...

ja pamietam jak chodziłam do klasy , szłam do komunii i byłam z tego dumna ze moja mama jest młoda i jest przed 30-stką , a inni juz mieli mamy przed 40....w klasie zawsze pamietam jak mówili ze szkoda ze ich mama nie jest młodsza..... ostatnio nawet przyszła kolezanka mojej siostry.a miedzy nami jest duża różnica.chodza do 3 klasy podstawówki, zaczeła się na temat wieku..najbardziej mnie zaskoczyło ze juz w takim wieku one się tym interesują i mi powiedziała ze szkoda ze jej mama nie jest młodsza...sama córka zauważyła.... a le tez musze powiedziec z e niektóre kobiety są starsze i są zadbane oraz zabawne dla dzieci. i dzieci lgną do takich osób..

philtonme, ja urodziłam dziecko w wieku 25 lat, ale wyglądam na osobę o 10 lat młodszą. To genetyczne, wszystkie kobiety w mojej rodzinie późno się starzeją. Zetknęłam się z podobną reakcją mam na wywiadówkach i było to na tyle dokuczliwe, że aktualnie w większości przypadków na wywiadówki chodzi mój mąż. On również odbiega wyglądem od standardu tatusia, ale w przypadku mężczyzny okazało się, że jest to atut. Obawiam się, że nie ma na to rady - każda mamusia różniąca się rażąco od pozostałych jest skazana na takie odczucia. Pozostaje splunąć na całą sprawę i pamiętać, że jest to tylko godzinna impreza dwa-trzy razy na półrocze. A nieadekwatne reakcje pozostałych pań są formą komplemetu. Być może uciążliwą, ale jednak... :) Pozdrawiam ;)

myślę, ze dla dzieci młoda mama tudziez ciocia to atut mąz ma duzo rodzinę, ma sześcioro siostrzenic i bratanków i te dzieciaczki bardzo do nas lgną troszkę załuję, że nie mam córeczki, moze jeszcze się skuszę? myslę, ze młodzi rodziec są bardziej otwarcie na wiele spraw i ppdchodzą bezstesowo do wychowania dzeci ale nie chcę generalizować, żeby nie było, ze piętnuje późnie rodzicielstwo tak z innej beczki - jestem przerazona wyglądem niektórych matek nie wiem jak sama bedę wyglądac za 10 - 15 lat i po kilku ciażach, ale juz przychodzenie na wywiadówkę w dresie \"po domu\" z plamą, tłustych włosach to już przesada to samo mamy w piaskownicach - u mnie na osiedlu sa 2 grupy: - młode matki nastolatki, tak jak to ktoś pisał tipsiary i solary w ciuchach jak na dyskotekę, dmuchające dziecku w twarz dymem papierosowym - matki polki zmęczone zyciem Brak złotego środka?

Gość kiedy ja rodzilam
ja rodziłam polozne nie mogły uwierzyc ze mam 26 lat, a tym bardziej ze moj maz ma 25, dawali nam po gora 20... po drugie ja bylam bardzo dumna z mojej mamy ktora wygladala baaardzo młodo i ładnie w porownianiu z mamami kolezanek z klasy i zawsze to podkreslam ze moja mama najladniejsza..mama pieknie sie starzeje i mam nadzieje ze odziedziczylam to po niej i moja córcia tez bedzie ze mnie dumna. W róznych kolejkach do lekarza tez czesto zauwazam taka zazdrość o to ze wygladam młodo w porównaniu z innymi mami ale to nie moja wina ze ja przy swoich 27 wygladam na duzo mniej, a pozatym mam zelazna zasade, kiedy wychodze to musze byc ladnie ubrana, z makijazem a pozatym jestem szczupła....zadnego zbednego sadla.... nie przejmuj sie, dbaj o siebie i maluszka...zobaczysz on bedzie dumny ze ma najladniejsza mame :)

historyjka jeszcze z czasów przedszkolnych mojego synka: przyszłam po niego, a tam dziewczynki istny szoł odstawiały - poowijane w krepę, zaslonki itp. z emocji całe czerwone mały coś się grzebał, a widzę, ze te dziewczynki tak cos stoją, patrzą sę na mnie, w końcu jedna się wzięła na odwage podchodzi - czy pani jest aktorką? - nie. - czy pani jest modelką? -nie. -piosenkarką? -nie, a czemu pytasz? -Bo jest pani piękna jak Mandaryna!!! Hmmmmmm ;)

Gość snopowiązałka
Poczytaj tu trochę na kafeterii, to wyciągniesz sama wnioski. Te baby sa wszystkie od ciebie starsze - pewnie od jakichś 5 do 20 lat. I wydaje im sie , że jesteś głupią gówniarą , bo raz - jesteś od nich młodsza, dwa - dziecko w tak młodym wieku "na pewno" spowodowało, że nie skończyłaś szkoły, nie zrobiłaś studiów, nie pracujesz, blblabla. Ludzie zawsze wiedza najlepiej. Pieprz to. Jak masz cos do powiedzenia na wywiadówce, to wal smiało, jesteś dorosłą osoba i tak cię należy traktowac. jesli ktos ci okazuje lekceważenie albo brak szcunku, to mówisz - moje zdanie liczy się w tej kwestii tak samo jak pani zdanie, bo i pani , i ja jesteśmy rodzicami dzieci z tej klasy. Naucz się sukowatego syczenia i jk nic inne nie pomaga, to uzywaj tego. Nie ma zadnego powodu , żebyś zamykała buzie i usuwała się grzecznie w kąt

dzięki snopowiązałka Ty chyba nie dajesz sobie w kaszę dmuchać co? z tą szkoła to cos może być na rzeczy...

wspolczuje ci i zaczynam bac sie wywiadowek w przedszkolu. ja rowniez wygladam na mlodsza niz jestem. rok temu uslyszalam ze mam 20 lat- szlam z synkiem i z wielkim brzuchem:) moj maz ze mnie sie smieje ze ma zone malolate;) A te zazdrosnice chyba nie maja lekkigo zycia;) czesto lustruja mnie babcie na ulicy, az dziw bierze ze jeszcze nie uslyszalam pytania- dziecko a ile ty masz lat?:) u mnie to tez genetyczne. moja mama jak mnie rodzila dawali jej 17 lat a miala 23:) a co do urody- chyba jeszcze nikt mi nie zazdroscil :D

Gość snopowiązałka
Nie , ja nawet nie mam dziecka. Ale wkurwia mnie ta przepychanka tutaj - starszawe matki pyszczą , jakie to sa doświadczone i mądr, a nie jak te głupie siksy - na co młode im odpyskowują, że przynajmniej dzieci się ich nie wstydzą. A każdy człowiek zasługuje na szacunek. Jego sprawa, kiedy sobie zmajstruje dziecko, czy ojciec jest , czy nie ma, czy mieszka w willi, czy w namiocie. I popatrywanie bykiem na kogoś jest dla mnie dowodem na brak wychowania

dośc zabawne spojrzenia rzucają mi wioskowe bacie jak odiwedzamy rodzine męża - wtedy czesto zabieram maluchy cała grupką na spacer, na placyk czy gdzieś ide wtedy ja, pcham wózek, obok mój 8 - latek i ze 2-3 brzdace plącza się pod nogami musze wyglądac jak idealna wszechpolka wtedy

Gość snopowiązałka
Tak samo mnie wnerwia, jak starsii ludzie patrzą z oburzeniem na całujących sie nastolatków albo na 20-letnią cieżarną. To nie ich sprawa, nie ich pieniądze, nie ich życie , nie ich przyszłosć. No i one oczywiscie takie święte - teraz, jak mają po 70 lat. Ciekawa jestem , czy same się nie dawały chłopakom obmacywać na sianie, jak miały po 17 lat

apropo tego co dzieje sie w naszym kraju odrazu nasuwa mi sie mysl strajku mlodych mam:)- a co - jak oni moga to my nie:D ale to chore jest!!!