Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pysiaczek_2006

pozycja do leżenia w ciąży

Polecane posty

Gość Pysiaczek_2006

Witajcie!! Od trzech tygodni leżę w łóżku bo pod koniec szóstego miesiąca ciąży zaczęła skracać i otwierać mi się szyjka macicy. Czytałam, że najlepiej leżeć na lewym boku jednak nie ukrywam, że leżenie w takiej pozycji przez 24 godziny jest wręcz nie możliwe. Czytałam dużo na forum, że leżenie na wznak nie jest wskazane – mój lekarz też powiedział mi, że pod koniec ciąży lepiej unikać tej pozycji bo może dojść do omdleń lecz nic nie wspominał, że może to być niebezpieczne dla dziecka. Ja jednak wyczytałam na forum, że dużo kobiet przestrzegało przed taki sposobem leżenia, bo to ma wpływ na tętno dziecka. Co wy o tym myślicie, może któraś z was była w podobnej sytuacji i wie coś na ten temat z fachowego źródła. Nie pytałam się o to mojego lekarza bo o takiej opinii przeczytałam dopiero po wizycie u niego. Bardzo proszę o rady. Z góry dziękuję

Ja w czasie ciąży miałam zakaz leżenia na wznak właśnie z powodu spadającego tętna dziecka jak leżałam w ten sposób.Najlepiej leżeć na lewym boku,ale nie stale.Trzeba co jakiś czas zmieniać boki.Ma to związek z ułożeniem dziecka i późniejszym wchodzeniem w kanał rodny.

Najlepiej leży mi się na boku, nie ma znaczeka na którym. Leżenie na wznak męczy mnie :O może to dziwne, ale jak leżę na wznak gorzej mi się oddycha i źle się czuje.

Gość Pysiaczek_2006
dziękuję wam za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam gorąco !!! :)

Gość schiza wielka
ja napisze Ci tak: w 38 tc poszlam na ktg... zrobiono mi je na lezaco - lezalam na wznak bez poduszki.. w takiej wlasnie pozycji zaniklo tetno plodu.. 15 min i cc... lepiej lezec na boku.. w ostatnich tygodniach ciazy spalam wlasciwie na siedzaco.. 10 poduszek pod glowa bo nie moglam oddychac i mialam cholernie wielka zgage

pewnie że lepiej na lewym boku, wtedy jest najlepsze ukrwienie maluszka ale nie cały czas, ja też leżę prawie cały czas, ale zmieniam sobie pozycje, trochę na prawym, trochę na lewym, trochę też na płasko bo mi tak wygodnie chwilami, mój kręgosłup się o to bardzo dopomina ;) leżąc na płasko łożysko ponoć jest niedotlenione, wiec długo tak nie można, tylko chwilkę.