Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zozol

spadek i darowizna POMÓŻCIE!!!

Polecane posty

Mam pytanie: moja babcia zmarła w 2004 roku, zostawiajac testament w ktorym zapisała mi mieszkanie. Chcialabym przeprowadzic sprawe spadkowa, ale moj mąż równiez teraz dostał mieszkanie od swojej mamy. Chcialam sie dowiedziec jak najkorzystniej dla nas przeprowadzic sprawy, zeby uniknac płacenia wysokich podatków. Czy na ich wysokośc ma wplyw to ze bedziemy miec dwa mieszkania (jako rodzina), i które lepiej przepisac w pierwszej kolejnosci -to na mnie po babci, czy to dla męża(darowizna)?

Gość oswiadczoww
ile dajesz za opinie ?

Gość jadwigaaaa
a co za opinie ma dac? chcesz kase?

Gość oswiadczoww
nom :D

Gość warto poczytac....
Mieszkanie w spadku Z otrzymaniem mieszkania w spadku wiąże się sporo formalności. Czeka nas sprawa w sądzie i wizyta w urzędzie skarbowym. Najpierw sąd... Tu trzeba złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Jeżeli jesteśmy spadkobiercami na podstawie testamentu, dokument ten dołączamy do wniosku. W trakcie sprawy trzeba udowodnić naszą tożsamość - przedstawić odpowiednie dokumenty, np. akt urodzenia. Gdy nie ma testamentu, obowiązuje dziedziczenie ustawowe. Sąd musi poznać dokumenty mówiące o liczbie osób, które mają prawo do spadku oraz o ich stopniu pokrewieństwa ze zmarłą osobą. Następnie dzieli spadek między wszystkich, którym się on należy. Podział zawsze jest ułamkowy, np. jedna druga lub jedna trzecia wartości spadku. Jeżeli jest kilku spadkobierców, każdy z nich dziedziczy część masy spadkowej, a więc również mieszkania. Aby mieszkanie przypadło w spadku jednemu ze spadkobierców, potrzebna jest kolejna wizyta w sądzie - trzeba przeprowadzić tzw. sprawę działu. Podczas niej spadkobiercy mogą podzielić się spadkiem, zrzekać się swojej części na rzecz innej osoby itp. Po potwierdzeniu przez sąd otrzymania spadku musimy to zgłosić - w zależności od typu własności mieszkania - do hipoteki lub spółdzielni. W przypadku mieszkania spółdzielczego własnościowego o zmianie właściciela trzeba poinformować spółdzielnię i wystąpić o przyjęcie w poczet jej członków. ... potem urząd skarbowy Fakt otrzymania spadku należy zgłosić do urzędu skarbowego, gdyż jesteśmy zobowiązani zapłacić podatek dochodowy. Nie płaci go tylko osoba, która nie ma innego mieszkania, a metraż otrzymanego w spadku nie przekracza 110 m2. Jeżeli mieszkanie jest większe, opodatkowana jest tylko wartość nadwyżki metrażu. Nawet jeśli nie płacimy podatku, musimy wziąć zaświadczenie z urzędu skarbowego, że podatek jest zerowy. To ważne - takie zaświadczenie dokumentuje, że sprawę podatku mamy uregulowaną.

dziekuje za odpowiedz, zastanawiam sie jeszcze czy ja i mąż bedziemy przez sad traktowani oddzielnie, czy tez razem? CZy w momencie gdzy jednoz mieszkac bedzie zapisane na mnie a drugie na niego nie bedziemy musieli płacici podatku w urzedzie skarbowym? Dodam ze nie posiadamy innego mieszkania.

Gość jadwigaaaa
Kasy z forum nie wyciagniesz pajacu. poza tym pewnie nawet podstawowki nie skonczyles.

Gość oswiadczoww
pajac to cię zrobił

Gość taka jedna.......
nie jestem pewna ale... spadek dostaje ta osoba na która został przypisany. Spadek nie wchodzi we wspólny majątek. Czyli wydaje mi sie ze będziecie traktowani osobno. Podatki będziecie musieli zapłacić i to każde z Was (chyba że sa jakieś kruczki z tym związane - jakaś kwota darowizny jest wolna od podatku, gdy się mieszka w danym mieszkaniu nie płaci się podatku od spadku). Proponuje jednak wybrac sie prawnika, zapłacić te 100 czy 200 zł za poradę i niech Wam doradzi jak to zrobic najtańszym kosztem. Poszukaj też na necie forum prawnego. hmm dlaczego ja nie dostałam od nikogo mieszkania? też chce ;)