Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga c

usg w ciąży

Polecane posty

Gość aga c

Mam pytanko? Jestem w 20tyg. ciąży i idę dopiero na pierwsze usg, tzn miałam jedno bardzo wcześnie w 6tyg ciąży. Mój lekarz twierdzi, że jeżeli wszystkie badania są ok, nie ma żadnych powikłań to nie należy często robić tego badania. Zaleca 3 badania podczas całej ciąży. Kiedy zobaczyłam na stronach internetowych wypowiedzi kobiet, które robią to badanie co miesiąc, "żeby zobaczyć sobie maleństwo", przeraziłam się! Z jednej strony, że ja nie robiłam tak często, a z drugiej, po co jak mówią lekarze " naświetlać" dziecko, "przeszkadzać mu" ponadto mój lekarz twierdzi, że wbrew opini to badanie jest szkodliwe ( zwłaszcza dopochwowe ) Twierdzi, że to naciąganie pacjetek na najdroższe i jak najczęstsze badanie. Napiszcie co o tym sądzicie. Dodam, że moja lekarka ( cieszy się b.dobrą opinią) była na Światowym Zjeździe dot.badań usg w Japoni i tam właśnie gin, onkolodzy mówili o tym jak szkodliwe są te badania.

Gość porabało was do cna
sa szkodliwe ale wiele mamus ma to gdzies

Gość
przebywanie przy komputerz tez jest bardzo szkodliwe a ciezarnae siedza tu codziennie uczestniczac wielokrotnie w targowisu próznosci przechwalajac sie nawzajem czemu ma to słuzyc. z pewnoscia niczemu pozytecznemu Cięzarne sa na kafe wyłacznie dla własnej przyjemnosci nie baczac na to ze szkodza własnym dzieciom

Gość to jak to ...
a czym moze grozic siedzenie przy komputerze ???

Gość
szkodliwym dla zdrowia dzieci promieniowaniem

Gość aga c
też tak uważam, wiele kobiet chyba przesadza z ciążą. Ciąża to nie choroba! jeśli nie ma potrzeby nie należy ingerować w świat naszego maleństwa. Ja ufam Bogu i nie przesadzam, nie dociekam co ma być to będzie

Gość aga c
przed kompem można siedzieć kilka godz, z przerwami. Ja miała pracę 8h przy kom. i lekarka dała mi L4.

Gość
ja bedac w ciazy ze starszym dzieckiem nie miałam ani razu USG z młodszym było tego kilka razy ale z pewnoscia nie na kazdej wizycie tylko wtedy gdy była taka potreba a faktem jest ze wiele kobiet prosi o usg aby zobaczyc dziecko tez dla własnej przyjemnosci zresztą nie zdajac sobie sprawy z tego ze to szkodliwe

Gość
przeciez w ciazy mozna pracowac tylko 4 godziny przy komuterze twoj pracodawca tego nie wie?

Gość aga c
Aliens jak twoje dzieciaczki? masz 2 ?

Gość aga c
Wiesz jak przestrzegają teraz przepisów! Tylko pozornie:(

Gość
tego akurat pilnuje PIP wiec pracodawca chce czy nie chce MUSI sie dostosowac

Gość ojejejejej
teraz zazwyczaj nie ma monitorów kineskopowych tylko lcd więc tak te kompy nieszkodzą :o

Gość porabało was do cna
fajne wytłumaczenie dla własnego uzaleznienia od komputera

Gość aga c
Mnie w 3 mies ciązy wyznaczyli na zastepstwo kierownika podczas jego tygodniowego wyjazdu bez mojej zgody!!!!

Gość ojejejejej
to konieczność a nie przyjemność. pracuję przy komputerze, mam umowę o dzieło. mogę albo pracować i zarabiać albo nie pracować i g...dostać..utrzymasz mnie?

Gość aga c
I co tu się dziwić że kobiety boją się zachodzić w ciążę ze wzglęgu na prace! Ja byłam super pracownikiem, dyrektor był mną zachwycony, oczywiście do momentu kiedy dowiedział się że będę miała dzidzię:)

kazda z nas ma badanie tak czesto jak tego wymaga czyli zleca lekarz a mamy ktore robia badanie tylko po to zeby zobaczyc swoje dziecko to rzeczywiscie nie madre moja opinia na ten temat jest taka ze dzialnie usg nie stwoierdzono ze szkodzi naszym dzieciom aczkolwiek nie wyklucza tego ja mialam ok 8 razy juz robione osobiscie uwazam ze jest to za duzo ,ale pani doktor tak zalecila bo miala watpliwosci co do stanu zdrowia malenstwa wiec dla jego dobra to robilam na szczescie okazalo sie ze nic zlego mu sie nie dzieje.

Gość usg jest szansa na zdrowe dzie
wszystko powinno trzymac sie jakis norm, ale podejscie robie usg tylko w 6 a potem w 20tc jest moim zdaniem nieodpowiedzialne. ogromna ilosc wad mozna wykryc badaniem prenatalnym w 12-13 tc, duza ilosc mozna zaczac leczyc juz w lonie matki, np. wady kregoslupa czy serca. ludzie, zyjemy w 21 wieku!!ale jesli ktos nie chce kozystac z mozliwosci medycyny i czyni to swiadomie,-jego wybor!tylko zeby potem nie mial sobie nic do zarzucenia.moim zdaniem to glupota

Gość aga c
Nie ma co roztrząsać sprawy szkodliwośći kompa. wszystko zależy od sytuacji w jakiej się ktoś znajduje, nie należy uogólniać. Ja jestem w ciąży wieć nie przeginam z kompem, to jest mój wybór.

Gość ojejejejej
ja się nie dziwię pracodawcom...gdyby państwo wzięło na siebie większość obciążeń związanych z zusami, zastepstwami to rozumiem, że możnaby wymagać, zeby pracodawca nas chronił. Ale postawcie się też w jego skórze..np mała firma, gigantyczne koszty zus, a tu masz..pracownica zachodzi w ciąże, idzie na L4, potem macierzyński, zatrudnij sobie kogoś na zastępstwo..... trochę empatii :)

Gość ojejejejej
przepraszam, ze odbiegłam od tematu ...:)

Gość przyszła mama .....
no własnie, a gdzie badanie na przezierność karkową? w 20 tygodniu już na to zbyt późno, gratuluję zatem podejścia :o

Gość do aga c
jestes na l4 ze wzgledu na kompa w pracy ale komp domowy ci nie szkodzi widze

nie ma dowodów na to ze badanie USG jest szkodliwe dla płodu, chyba ze robi sie je codziennie przez poł godziny, ale powiedz mi kto robi w ciazy codziennie USG, czy chocby co tydzien? To po pierwsze a po drugie wizyty u lekarza sa srednio 1 w miesiacu, a raz na miesiac USG trwajace 2-3 minuty nie ma jak poszkodzic, tu wklejam 2 linki gdzie jest napisane ze USG jest nieszkodliwe: http://www.dzieci.org.pl/pap/index.php?subaction=showfull&id=1102320484&archive=1163086350&start_from=&ucat=1&&alone=yes http://www.usg4d.com/content/view/5/1/ w tym drugim linku informacja w ramce na dole strony(oswiadczenie American Institute of Ultrasound in Medicine)

Gość do aga c
ale przy kompie siedzicie codziennie i to dłuzej niz pol godziny

Gość aga c
Większość lekarzy zaleca usg: I 16-22 t, II 28-32 t, III po 27t, więc nie uważam że coś przegapiłam. Jestem w 20 t i w poniedziałek idę na badanie.

Gość do aga c
widziałam ostatni kretynke w ciazy z telefonem zawieszanym na smyczy na wysokosci brzucha kompletna idiotka

Gość usg jest szansa na zdrowe dzie
ciekawe skad wytrzasnelas ta "wiekszosc lekarzy"-moze jakies zrodlo!!w polsce badnie tzw przesiewowe w 12 tc jest OBOWIAZKOWE i kazdy normalny lekarz je wykonuje

Gość aga c
w ciązy spędzam tyle czasu przy kom. na ile pozwalają zalecenia!!!!!!!!