Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NoToSiup

Menu weselne

Polecane posty

Gość microshit
schabowy tez tuczy ...

Ani ja ani nikt z mojej rodziny czy znajomych nie jada rosołu w niedzielę. A poza tym... co jest złego w rosole? Jeśli jest dobrze zrobiony, to zjem go równie chętnie, co krem z borowików. Mnie denerwuje tylko to namiętne przeszczepianie obczyzny na nasz grunt. Jak wiele polskości zostanie w nas, skoro hołdujemy zagranicznym zwyczajom? Jestem Polką i chcę polskiego wesela. To znaczy chciałam, ja już po :P Nie każdy Polak to pijak, brudas, wichrzyciel i łobuz. Moi goscie byli wspaniali :)

Schabowy nie tuczy, jeśli nie zjesz go z ziemniakami a z bukietem sałatek :) Mięso samo w sobie nie jest tuczące :P

Co do jedzenia na weselach, mdłości mnie biorą, ale z rozmów nie tylko mnie, gdy słyszy się co będzie do jedzenia. Zawsze to samo, rosół schabowy flaki. A ja nie znosze schabowego, flaków i tego typu innego jedzenia. Skoro wchodzimy już w sferę co kto lubi i co jest ekstra, to powiedzcie kto podając bigos flaki itd pomyślał o swoich przyjaciołach, rodzinie, która mięsa nie je? Kto podał przynajmniej jedno danie jarskie, albo dla nich co innego. Ile można jeść bigodu i tych innych. Polska kuchnia jest kuchnią bardzo bogatą, więc nie trzeba szukać we włoskich francuskich i innych, ale na Boga litośći, ona nie składa się tylko ze smażonego, panierowanego kawałka mięcha, kapsuty kiszonej ugotowanej z kiełbasą. Krem z borowików, bl;eee kremy? PRzecież to Polskie jedzenie? kremy niedobre? Dlaczego? To tak samo jak normalna zupa tylko, że przetarte warzywa. Czym ona się różni? Jakieś dobre pieczonę mięsa z sosem z kurek albo z żurawiną? Nie musi być kotlet, kaczka z jabłkami, różnego rodzaju ryby, żur w chlebie i wiele wiele innych.

Pasztet z fasoli i soi - goscie sie nim zajadali, az im sie uszy trzesly :D Ja jestem wegetarianka, wielu z moich znajomych rowniez nie jada miesa i dla nich byly specjalne dania :) Fakt, kuchnia polska (tradycyjna), ignoruje wegetarian, wegan i innych roslinozercow, ale nie zmienia to faktu, ze Albinoska w wielu sprawach ma racje. Coraz mniej polskosci w nas, Polakach :(

Grafomanka, ta kuchnia o której się tak gada owszem ignoruje wegertarian, ale popatrz ile klusek, kotlecików warzywnych, ile pierogór z różnymi farszami, kasze i inne. Tylko, że często mam wrażenie, że dla większości kuchnia polska + schabowy i bigos.

Niestety :) Ale to w wielu przypadkach wina restauratorow i ich ograniczonej wiedzy na temat roznorodnosci w polskiej kuchni. Ja tam lubie nasze rodzime pichcenie, bezmiesne oczywiscie ;)

Gość byleby dobre bylo
Nie lubię kremów, po prostu mi nie smakują. To już wolę rosół. Żeby trafić w gusta gości trzeba podać kilka zup i kilka dań, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Nie powinno być tak, że ktoś nie lubi kremu z borowików, czy z brokułów, a ja go zmuszę, żeby to jadł, a taki rosół to praktycznie każdy lubi.

Gość otozx to
Znalazłam w internecie przykładowe menu: http://www.mojewesele.com/informator/?p=OTtwbDswOzA7Mjcw Żadnego z tych dań nie zjadłabym z przyjemnością. Albo to już totalne dno: http://www.mojewesele.com/informator/?p=OTtwbDswOzA7MjY4 Idąc na wesele muszę nastawić się na to, że włożę minimum 200 zł w kopertę, chyba mogę liczyć na to, że coś zjem? Jak jest sens iść na wesele, na którym nawet nie dostanę jeść? a ja po prostu nie lubię śledzi, pasztecików, past, ryb itp.

Gość mnie akurat bardzo sie
podobają propozycje z linków , które podałaś :-)

kurcze podawajcie normalne swoje menu a nie spierajcie sie która kuchnnia jest lepsza:( każdy ma swoje upodobania.. Ja przyznam że wlażłma tu aby podpatrzeć menu na swoje wesele a tu tylko same sprzeczki któa kuchnia lepsza.. nie od tego są takie tematy

No dobra to ja podam, jeszcze nie dokładne i może ulec zmianie, ale jednak mam: Krem z borowików lub żur w chlebie Jakieś mięso (prawdopodobnie filet z drobiu) opiekany na grillu z porcją warzyw i ryżem/ziemniakami Dla wegetarian warzywa zapiekane pod serem z jakimiś tam sosami To tyle ciepłego (robię tylko przyjęcie) Zima płyta (pieczone i wędzone mięsa), deski z serami, warzywa, sałatki, i co tam jeszcze wymyślę.

Gość ja jeszce nie wiem jakie beda
dania cieple ale wiem na pewno, ze bedzioe wiejski stol z prosiakiem i drugi stol owocow morza i czekoladowe fondue w postaci fontanny losos tez bedzie i kawior bo wuielbiam!! menu bedzie na pewno zroznicowane, zeby kazdy mogl zjesc cos dobrego dla siebie

Ten prosiak skutecznie pozbawi ich apetytu. Mimo wszystko gratuluję pomysłowości. Chciałaś zaoszczędzić na weselu i ci się to uda.

Gość marta to chyba miał być
post ironiczny...

Gość ja jeszcze nie wiem jakie beda
Marta dziekuje z akomentarz, ale z tego co wszyscy piszecie, to goscie na wesele przychodza wsciekle glodni i rzucaja sie na zarcie , zeby sie nazrec za pieniadze jakie potem daja w kopertach wiec prosiak powinien pojsc caly!