Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oczy z fiołków utkane

WAŻNE-szukam wiersza o matce lub rodzicach, pomóżcie

Polecane posty

Wiersz ma miec ciepły wydźwięk

podnoszę, bo to ważne

Gość a jest
Krzysztof Kamil Baczyński Matko, nie ma już dni... Matko, nie ma już dni, które nas rozdzielą, Choć upiór dnia stoi w oknie i czeka, Nie doścignie nas nikt na drodze dalszej od śmierci, Nie odnajdzie nas nikt, bo droga nasza za daleka. Elegia o chłopcu polskim Oddzielili cię, syneczku, od snów, co jak motyl drżą, haftowali ci, syneczku, smutne oczy rudą krwią, malowali krajobrazy w żółe ściegi pożóg, wyszywali wisielcami drzew płynące morze. Wyuczyli cię, syneczku, ziemi twej na pamięć, gdyś jej ścieżki powycinał żelaznymi łzami. Odchowali cię w ciemności, odkarmili bochnem trwóg, przemierzyłeś po omacku najwstydliwsze z ludzkich dróg. I wyszedłeś, jasny synku, z czarną bronią w noc, i poczułeś, jak się jeży w dźwięku minut - zło. Zanim padłeś, jeszcze ziemię przeżegnałeś ręką. Czy to była kula, synku, czy to serce pękło? 20 III 1944 r.

A może ktoś chociaż pamięta text piosenki Wioletty Villas, cos tam było o mamie, ale nie mogę sobie przypomniec a na necie nie mogę znaleźc

Gość a jest
Bruno Jasieński Matki Po zielonym ogrodzie, po pluszowych ścieżkach Chodzą jasne kobiety niezgrabne, jak gruszki, Mówią bajki o wróżce, która w sadzie mieszka, I gładzą wąską ręką, napęczniałe brzuszki. Wiatr zaprasza nasturcje w aksamitny kołys. Po rowerach rosną kwiatki bratki, niezabudki, Jutro będzie stu malców wesołych i gołych Ciągnęło ociężałe, mlekiem słodkie sutki. Kiedy słońce w arteriach przelewa się żmudnie, Ciała kobiet są słodkie jak dojrzałe dynie. Po zielonym ogrodzie w słoneczne południe Chadzają chrystusowe białe gospodynie.

loooosie, ale to ma byc wiersz o żyjącej mamie

no dobra, zeby było jaśniej. To ma byc wiersz albo jakis tekst piosenki, który ma wyrażac podziekowanie, bo to ma byc do łączone do dedykacji w publikacji

Przez życia okres cały któż koił nasze łzy To był nasz Anioł biały To byłaś matko Ty. Dziś matko w świeto twoje za uczuć mocnych czar za trudy i za znoje serc naszych przyjmij dar.

Gość heheh
Ma być patetycznie czy zwyczajnie ciepło?

Violetta Villas List Do Matki Mamo, smutno tu i obco drzewa inne rosn? i ciszy nikt nie zna tu Mamo, nie my?l, ?e sie skar?e ?al mi tylko marze? dzieciecych dni, moich dni Widze zn?w nasz dom ciebie mamo w nim wspominam stary klon ciemny i wysoki jak dym Mamo wo?am twoje imie znowu jeste? przy mnie jak za dawnych lat Widze zn?w nasz dom ciebie mamo w nim wspominam stary klon ciemny i wysoki jak dym Mamo w sercu cie ko?ysze list do ciebie pisze ciemny jak ta noc To nieprawda mamo jutro wy?le list i bedzie mamo tak jak mia?o by? a ty mamo ?pij jeszcze noc dobrze ?pij o mamo Urszula Sipińska - \"Cudownych rodziców mam\" Kto mi tuż przed snem nucił bajki baj, baj I kto przybiegał z bzem, kiedy maił się maj Kto wybaczał mi każdą złość, każdy błąd Gdy kryłam wielkie łzy, w domu najmniejszy kąt Co wieczór obraz ten, kołysze mnie do snu Tato młody jak maj i mama wśród bzów Cudownych rodziców mam, cudownych rodziców mam Odkryli mi każdą z dróg, po której szłam Mam cudownych rodziców bo, przyjaciółmi moimi są W porę rzekli mi: dalej to, idź drogą swą Sama idę więc, ale po drogach mych Będą wciąż za mną biec i mnie strzec w myślach swych Jak motyl zatygł czas pod fotografii szkłem Patrzę na nie nieraz i jedno wiem