love_actually 0 Napisano Czerwiec 5, 2007 witajcie :) po 6 miesięcznym zażywaniu yasmin odstawiłam tabletki i okazało się, że po tym odstawieniu mam torbiel lewego jajnika. w pierwszym miesiącu zażywałam przez 10 dni luteinę, niestety wbrew moim nadziejom torbiel nie zniknęła. teraz ginekolog przepisała mi organometril na dwa miesiące i mówiła, że takie torbiele zwykle znikają, a jeśli nie będę musiała leczyć tabletkami anty, jeśli te nie poskutkują to konieczna będzie operacja. poszłam to skontrolować do drugiego ginekologa, on z kolei stwierdził, że są marne szanse, aby zniknął i że raczej konieczna będzie laparoskopia, ale jeśli już mam coś zażywać to tabletki anty. wyczytałam, że torbiele znikają nieraz po 2 - 3 cyklach i postanowiłam nie zażywać nic przez dwa miesiące i nastawiać się, że się uda i zniknie. u jednych osób znikają, u innych nie, ale mam wrażenie, że zażywając znów hormony jeszcze bardziej rozreguluje swój, do tej pory regularny, cykl. zresztą skoro torbiel pojawiła się PO odstawieniu tabletek to jeśli znów zacznę je zażywać obawiam się, że po ich odstawieniu problem się odpukać powtórzy. czy któraś z Was miała podobny problem? jeśli w ogóle ktoś dotarł do końca mojego elaboratu :) to bardzo proszę o odpowiedzi, będę niezwykle wdzięczna. Sylwia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hejka82 Napisano Czerwiec 5, 2007 hej, ja mialam podobnie. Bralam tabletki okolo 3 lat i po odstawieniu moj organizm zaczął wariować. najpierw pogorszyła mi sie cera, z którą przez cale życie nie mialam problemów, a potem zaczęlam miec jakies krwawienia w środku cykli. Po 2 m-cach wogole przestalam dostawac okres przez 50 dni. Strasznie sie zdenerwowalam i poszlam na USG. Tam okazalo sie że mam torbiel 6 cm. Ginekolog przyznał, ze mogło to byc spowodowane odstawieniem tabletek i organizm jest troche przewrócony na lewą stronę. Chciał mi przepisać jakieś hormony, ale nie zgodzilam sie (mialam tez inne skutki uboczne, dlatego zrezygnowałam z ich brania). Skierowal mnie wiec na operacje. Jestem juz ponad pol roku po laparoskopii. Czuje sie bardzo dobrze, organizm wrocil do normy i nic mi sie nie odnawia. Miesiączki mam regularne jak kiedyś zanim zaczęłam brać tabsy. Ja już wiem ,że nigdy sie na nie nie zdecyduję ponownie. Mi bardzo zaszkodzily. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
love_actually 0 Napisano Czerwiec 5, 2007 dziękuje Ci za odpowiedź. ja też właśnie jestem już bardzo negatywnie nastawiona do wszelkiego rodzaju hormonów, od początku nie byłam przekonana i nie wierzyłam w to, że takie ingerowanie w organizm może pozostać bez jakichkolwiek skutków ubocznych. drażni mnie też, że każdy lekarz przepisuje te hormony ot tak. a czy u Ciebie po operacji torbiel się już nie odnawia? obawiam się tego, ale chyba wolę już mieć operację niż znów truć się tabletkami. najbardziej mnie dobija fakt, że torbiel pojawiła się właśnie po yasmin, których na dobrą sprawę nie musiałam brać, ale brałam chcąc mnie praktycznie 100% zabezpieczenie, wpływają tez one bardzo źle na moją psychikę, mam osobowość raczej depresyjną i tabletki to uwydatniają, podczas ich brania byłam ciągle zdołowana i płakałam bez powodu, tłumaczyłam to sobie racjonalnie, że przecież wszystko jest w porządku, a i tak nie mogłam przestać płakać. nie chcę do tego wracać, gdyby nie ta torbiel na pewno nawet rozważałabym możliwości powrotu do tabletek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość też miałam Napisano Czerwiec 5, 2007 torbiel 4.10cm czyli bardzo duża powyżej 5cm wycinają przepisali mi renegnvil; czy jakoś tak kosztowało mnie to 12zł na 3miesiące i po torbielu mineło pół roku i właśnie ide na kontrole myśle że będzie ok nie mam żadnych objawów, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
love_actually 0 Napisano Czerwiec 5, 2007 moja torbiel ma prawie 5 x 5 cm. czyli hormony w Twoim przypadku pomogły? sama już nie wiem co robić - z jednej strony nie chce się nimi truć, z drugiej może wpłynęłyby na zanik tej torbieli, sama nie wiem... ciągle o tym myślę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
love_actually 0 Napisano Czerwiec 6, 2007 proszę o jeszcze jakieś odpowiedzi :( nie wiem co robić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zainteresowana 22 Napisano Czerwiec 6, 2007 moja koleżanka miała torbiel i zniknela po leczeniu hormonami, lekarz jej powiedzial ze musi brac hormony albo zajsc w ciaze, bo operacja moglaby spowodowac u niej bezplodnosc. Moim zdaniem nie powinnas odtawiac tabletek i sama czekac 2 miesiace na to jak sie sprawy potocza bo torbiel nie dosc ze nie zniknie to moze sie powiekszyc... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość _olinek_ Napisano Czerwiec 6, 2007 Witaj, ja miałam podobną sytuację. Po odstawieniu tabl. anty zrobiła mi się torbiel na lewym jajniku, 6 na 4 cm. Dostałam Orgametril na dwa tygodnie i torbiel zniknęła, potwierdziło to USG. Po mniej więcej pół roku zrobiła mi się kolejna, ale mała, ok 2 na 2 cm i zniknęła sama, nawet bez tabletek. Spowodowane to było zaburzeniami hormonalnymi, tak powiedział lekarz. Od tej pory, a minęło już 1,5 roku, mam już spokój. Chyba organizm wrócił do równowagi. Doradzałabym jednak wziąć tabletki, mnie w każdym bądź razie pomogło. Chyba lepsze to niż operacja. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
love_actually 0 Napisano Czerwiec 9, 2007 dziękuje bardzo za odpowiedzi, wciąż to rozważam, ale nie wiem czy w tym miesiącu nie jest już za późno, jestem dziś w 16stym dniu cyklu, a orgametril powinnam chyba zacząć wcześniej po jednym tabletce, a teraz po dwie. kurcze zdenerwowałam się, że zrobiłam głupotę :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Menia21 0 Napisano Czerwiec 10, 2007 Witam Do love actually ja równiez bralam te same tabletki antykoncepcyjne co ty tylko przez 3 miesiące ale to wystarczuło abym niemiała przez 4 miesiące @ i okazało się że miaąm torbiel ostałam tabletki Provera na wywołanie @ i tabletki antykoncepcyjne Cilest. Torbiel ładnie sie wchłoneła w ciagu miesiaca , ale okazało się że w następnym miesiącu znowu spóźnia mi sie 2 i miałąm znowu objawy torbieli poszłam do swojego lekarza i okazało sie że znowu mam torbiel i to wieksza niz porzednia. Ale stwierdziłam że skonsultuje sie z innym lekarzem i faktycznie torbiel jest mniejsza ale pani doktor przepisałą mi luteine i tabletki przeciw bolowe i przynajmnie moge normalmalnie starac się o dzidzie . Jeszcze dała mi skierowanie na badania hormonalne i krew. I naprawde jestem zadowolona z pani dojtor. Od dzisiaj zaczełam brac luteine 2 razy pod jezyk. I niemartw sie napewno będzie dobrze trzymam kciuki . Pozdrawiam :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mexi 0 Napisano Czerwiec 10, 2007 Miałam tzw torbiel czynnościową po odstawieniu pigułek. Gin stwierdził, że ona zniknie po najblizszej miesiączce (wchłonie się) i rzeczywiście tak się stało. W torbieli czynnościowej jest to niepękniety pęcherzyk Graffa, dlatego po okresie się wchłania. Moze też masz coś takiego? Moja urosła do 4 cm a na następnym USG już nic nie było. Nie brałam też nic na nią. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
love_actually 0 Napisano Czerwiec 10, 2007 Mexi a czy ona wchłonęła się po jednym okresie? bo ja już jestem teraz w drugim cyklu i po tym pierwszym nadal jest :/ ale gdzieś wyczytałam, że możliwe, że zniknie po 2 - 3 cyklach i mam wielką nadzieję, że tak będzie. a jaki Twoja torbiel miała rozmiar jeśli mogę spytać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mexi 0 Napisano Czerwiec 11, 2007 Moja wchłonęła się w tym samym cyklu, w którym powstała, czyli po 1 okresie. Miała 4 cm. Zobacz czy Ci lekarz nie napisał czegoś na interpretacji wyniku usg. Ja miałam wpisane \"Luf Syndrom\"- chodziło właśnie o ten niepęknięty pęcherzyk Graffa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
love_actually 0 Napisano Czerwiec 11, 2007 ja pytałam ginekolog w wyniku czego taka torbiel może powstać, wymieniła kilka możliwości, ale po czym powstała moja to nie wie. na usg nie mam niestety tego co Ty, mam tylko, że torbiel hypoechogenna o gładkiej torebce. co ja bym dała, żeby ona zniknęła -_- dziękuje za Twoją odpowiedź :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mexi 0 Napisano Czerwiec 13, 2007 To znalazłam o torbieli hypoechogennej: \"OKreślnie hypoechogenna jest określniem ultarsonograficznym i mówi że gęstość tkanki jest niższa niż przeciętna i może to być np płyn czyli np torbiel prosta,. W jajniku ciągle powstają i znikają twory torbielowate i jest to zjawisko fizjologiczne Tylko duże torbiele mogą stwrzac problem.\" Wygląda niegroźnie. No i może faktycznie zniknie, skoro pisze, że one często pojawiają się i znikają? Życzę Ci tego ;-). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
love_actually 0 Napisano Czerwiec 13, 2007 o dziękuje strasznie Mexi :))) ja wpisywałam w google, ale już nie miałam sił czytać o tych torbielach, bo się obawiałam złych wiadomości :) to mnie podnosi na duchu, już się staram o tym nie myśleć, pójdę po tym okresie na usg i zobaczymy. dziękuje jeszcze raz :) dam znać co słychać :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość malagatikitakiikasztanki Napisano Grudzień 13, 2008 Stary wątek,ale może moja historia komuś pomoże. W wieku 19 lat miałam laparoskopię, wycięto mi torbiel 12x15 cm, która okazała się endometrialną. Aby zapobiec dalszym nawrotom torbieli, lekarz przepisał mi tabletki antykoncepcyjne. Bałam się skutków ubczonych i nie brałam :/ Po 6 miesiącach torbiel się odbudowała. Teraz walczę z nią tabletkami ant., ale nie wiadomo, czy coś pomogą. Dlatego jeśli lekarz coś zaleca, to moim zdaniem trzeba się dostosować. W końcu chyba jakąś wiedzę ma i nie przepisuje czegoś dla swojego widzimisię, ale dla naszego zdrowia. Żałuję, że go nie posłuchałam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tara5 Napisano Lipiec 15, 2009 Hej ja mam torbiel na prawym jajniku na 9cm po zarzyciu organometrilu zmniejszył mi się na 3 cm ale chce zaznzczyc że nigdy nie brałam anty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Anetaaaaa Napisano Lipiec 15, 2009 Dziewczyny ja juz dwa razy przechodziłam przez operacje na torbiele janików....jeden miał 15 cm..a za drugim razem prawei 20...urosły tak w czasie jednego cyklu...do takich gigantycznych rozmiarów...za drugim razem to babka na usg mnie zapytała czy przez przypadek nie jest to ciąża pozamaciczna... terazbiore anty...i narazie nie mam problemów....ale kurcze zadzwonie sobie do gina...zeby mnie przyjął jak najszybciej...to sie sprawdzę... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaallalalalllall Napisano Lipiec 15, 2009 a jak wiedza ze to torbiel, na pd jakiego badania, boli ten torbiel? czy ktos kto nigdy nie.... moze miec? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Anetaaaaa Napisano Lipiec 15, 2009 Ja swojego pierwszego miałam w wieku 18 lat...bolał mnie strasznie brzuch...poczatkowo za każdym razem tłumaczyłam sobie, że to pewnie połowa cyklu dlatego tak mnie bolą jajniki....któregoś dnia tak bolało, ze nie wytrzymałam z bólu i ojciec wezwał pogotowie....pojechalismy do lekarza..i tam sie okazało....15 cm:(nastepnego dnia miałam operacje...udało sie uratowac jajnik..tyle dobrego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tara5 Napisano Lipiec 15, 2009 ja miałam wręcz przeciwnie nic mnie nie bolało, nie miałam okresu poszłam do gin i wtedy wykrył u mnie torbiela Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaallalalalllall Napisano Lipiec 15, 2009 anetaaa a dlugo cie wtedy bolalo? jak ten mocny bol, ja tez mialam tak 2 razy w olowiie cyklu, trwalo to z pol godziny, takie rwanie z lewej str Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Anetaaaaa Napisano Lipiec 15, 2009 U mnie to był raczej taki ciagły ból może nie bardzo mocny....ale cały czas czułam kłucie....czasami przestawało..3 miesiące tak sobie tłumaczyłam:(...ja miałam juz to i na jdnym i na drugim jajniku...za ierwszym razem..tak bez badania to lekarz myslał, że to może wyrostek... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaallalalalllall Napisano Lipiec 15, 2009 a badanie jakie bylo? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Anetaaaaa Napisano Lipiec 15, 2009 no usg mi robili.....a w ogóle..to za drugim razem..to ta torbiel mi sie owinęła wokół jajnika....i chcieli usunac:(ale narobiłam rabanu, że młoda jestem, że chcę mieć dzieci kiedyś...wyłam i histeryzowałam:)))no i Pan doktor 6 godzin spędziła nad moim jajnikiem, żeby go odratowac:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaaaaaaaallalalalllall Napisano Lipiec 15, 2009 Boze, a ja jeszcze ie odwiedzilam gina 26lat :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ostatnio leniwa 25 Napisano Lipiec 15, 2009 Dziewczyny moae Wy mi cos powiecie bralam Tabletki HARMONAT przez 7 lat bez przerwy odstawilam dostalam 1º @ po 34 dniach 2ª po 28 dniach dzis jest 34 dzien cylku i nic jedynie co mam to tem. od 6 dni jak i w pozostalych cylkach 37º - martwie sie bo zaczynam bac sie czy nie zaczynam miec jakis problemow np. z torbielami o ciazy raczej nie mysle bo stosujemy gumki i nic nie sie nei stalo - mialyscie tak ?? :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach