Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

FiIo Zofia

Zle dobrane okulary, zdarzylo sie komus?

Polecane posty

Bylam u okulisty, pierwszy raz w zyciu, bo zauwazylam, ze przy czytaniu tekst mi sie rozmazuje. Ten zrobil mi fachowe badanie wzroku, aparatura, szmery, bajery., zalecil okulary do czytania, komputera, itp. Dwa dni temu odebralam okulary i ... wydaje mi sie, ze z nimi widze jeszcze gorzej, wszystko jakies lekko znieksztalcone, staram sie zmuszac do noszenia przy czytaniu, ale nie moge dlugo wytrzymac, bo sie mecze. Podejrzewam, ze dobral mi zle soczewki. A moze to normalna reakcja i trudno sie od razu przyzwyczaic? podzielcie sie doswiadczeniami prosze

hej, no to nikt mi nie odpowie jak to jest z okularami? ja myslalam, ze jak zaloze to od razu bede widziec perfekcyjnie, a tu klapa :( jak to jest?

na poczatku zawsze tak jest, ze wydaje ci sie, ze widzisz gorzej. oko musi sie przyzwyczaic. dlatego sporbuj ponosic je troche i powinno byc dobrze. jesli jednak nadal ebdziesz odczowala dyskomfort przy noszeniu okularow to idz do innego okulisty. jesli faktycznie masz zle dobrane soczewki to muszisz je jak najszybciej zmienic. oczywiscie w wypadku zlej diagnozy idz do poprzedniego okulisty i zarzadaj zwrotu kosztow wizyty i zrobienia okularow (z doswiadczenia wiem, ze tanie to nie jest).

TAK JEST NA POCZATKU, MUSISZ SIE PRZYZWYCZAIC, KWESTIA KILKU DNI, TYGODNIA I ZACZNIESZ IDZIEXC DOBRZE I ZAUWAZYSZ POPRAWE,

dziekuje, dam sobie tydzien albo dwa, troche sie poprzymuszam, zeby nosic i zobacze co bedzie. Okulista tez mowil, ze to moze troche potrwac, ale nie wiedzialam, ze bedzie az tak trudno sie przyzwyczaic.

Gość okularnicaa
Zosieńko, jak jesteś z Wawy to mogę polecić dobrego okulistę. Aha, i nie chcę krakać, ale ja mialam tak 3 razy i dopiero za trzecim ten pan doktór dobrał mi odbre okulary, bo inni nie umieli.

okularnicaa - to znaczy, ze bylas u trzech innych okulistow?? i musialas placic za kazdym razem? moj powiedzial, ze jak po kilku dniach ciagle nie bedzie mi pasowalo, to zebym do niego wrocila, bo mi od razu cos wydawalo sie nie tak, jak tylko je zalozylam pierwszy raz. Ale nie wiem czy to znaczy, ze bede musiala placic, skoro to chyba jego blad?

Gość żżżanetkowa
Mnie nie zdarzyło sie nigdy a to dlatego ze sama po prostu wybrałam dla siebie odpowiednie miejsce w którym fachowcy po prostu mi idealnie je dobrali http://www.optyk-koczorowski.pl

Gość gość
A guzik prawda co wy jej piszecie. Okulary dobrze dobrane "działają odrazu". Dobrze się w nich widzi. Ja dostałam progresywne po takim badaniu i super był widok, tylko kąt za mały. Ty nie masz się przyzwyczajać, Ty masz widzieć lepiej. Idź do tamtego, niech Ci kasę oddaje. Masz takie prawo i gwarancję na 2 lata. I pójdź do innego co Ci porządnie szkła dobierze.

Gość gość
Żanetkowa musze sie z Toba zgodzić bo faktycznie w Krakowie to bardzo dobry i tez taki znany salon optyczny.

Okulary do czytania są korekcją, którą wyznacza się dla pacjenta do czytania np. książki, gazety w odległości do 40 cm (czasami na życzenie pacjenta 20/25/30cm). Okulary do pracy przy komputerze dobierane są zazwyczaj na inną odległość (komputer znajduje się dalej od gazety, którą czytamy) i wyznacza się inną moc soczewki okularowej. Można również wykonać okulary z soczewkami biurowymi, o konstrukcji podobnej do soczewki progresywnej, gdzie jest płynne przejście mocy od bliży do odległości komputerowej, lub w zakresie np. do 2 m. Wtedy w strefach peryferyjnych będzie się obraz zniekształcać(trzeba trochę bardziej ruszać głową). Jeżeli nadal występuje problem z korekcją, najlepiej zgłosić się do optyka w celu sprawdzenia poprawności wykonania korekcji, w kolejnym etapie na ponowne badanie wzroku w celu sprawdzenia poprawności przepisanych mocy.

Zdarzyło mi się, że miałam źle dobrane okulary- były za słabe do mojej wady wzroku. W tej chwili mam kilka par okularów i dokładnie wiem jaką mam wadę. Zaczęłam nawet rozglądać się za okularami w internecie- na stronie KODANO widziałam rewelacyjne oprawki. Waham się pomiędzy 2 fasonami ale jak już się zdecyduję to na pewno moja "kolekcja" powiększy się o następną parę. I ostatnio nie zdarzyło mi się, żeby okulary nie pasowały- widzę idealnie.

Kontrolne badanie wzroku należy wykonywać przynajmniej raz na rok/raz na dwa lata, jeśli nic się nie dzieje.

Gość gość
Jaka masz moc szkiel? Ja na poczatku tez nie moglam sie przyzwyczaic, mam duza moc cylindrow i przez kilka dni mialam takie wrazenie ze np podloga albo inne rzeczy sa krzywe. Mozg sie musi przyzwyczaic

Przy korekcji cylindrycznej często jest to normalne. Im większy cylinder, tym trudniejsza adaptacja. Przy większych wartościach zwiększa się moc stopniowo, żeby zminimalizować trudności. Przy zakupie okularów przez internet proszę pamiętać, że nie mają Państwo wymierzonych przez optyka niezbędnych parametrów takich jak rozstaw źrenic, czy wysokość montażowa. Brak prawidłowej centracji okularów może skutkować np. bólami głowy, wywołaniem niepożądanego odchylenia oka.

Gość Chimerkakk
Parę lat temu miałam źle dobrane okulary i z tego powodu bolała mnie głowa. Od roku mam nową parę, dobraną w Centre de la Vision, problemy znikły praktycznie od razu. To jednak jest bardzo ważne. Mały błąd, niewielka różnica i człowiek cierpi.

Gość Okulary

Mam pytanie. Zabrzmi głupio

Miesiąc temu. Nie cały wyrobiłem nowe okulary. Ok. Ale martwi mnie to że ten wzrok się pogorszył.  Od momentu co je założyłam wszystko było takie wyostrzone. Czy z +0,5 na -1,0 to dobre przejście bo te oko właśnie mi strasznie uciEla.  Na sobotę mam okuliste. Wiem że to długo ale miałam 2 tygodnie grypę i to pierw z tym laczylam