Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ekonomista z Marsa

Jak oszczędzać

Polecane posty

Gość Ekonomista z Marsa

Czy wiecie, co to jest pseudo oszczędzanie ? To np. kupowanie chiińskiej tandety, bo tania , a potem i tak trzeba wyrzucić . Np. buty. Pełno na straganach chinskiego badziewia z plastiku, kótre nie oddycha, rozlatuje się, wywołuje podraznienia skóry. Ile pieniedzytrzeba wydac potem na leczenie ? Nie lepiej od razu kupic cos porzadnego ze skóry? Albo np. czajniki elektryczne z bazaru. Po kilku tugodniach psują się wyłaczniki i czajnik jest do wyrzucenia. A porządny polski czy zachodni słuzy latami. Podobnie mozna by pisac o telewizorach, sprzecie AGD itp....Tanie okulary przeciwsłoneczne ze straganu. Mogą nie mieć filtra UV i i przynoszą wiecej szkody niż pozytku, bo źrenica oka otwiera się za okualrami bardziej niz bez okularów i do oka wpada więcej szkodliwych promieni UV. A z oczami nie ma żartów. Mozna sobie uszkodzić wzrok nieodwracalnie. Żarówki energooszczędna za kilka zł. Sa produkowane w Chinach z byle jakich materiałó, bez kontroli jakości. Potem migoczą i swieca dziwnym kolorem męcząc wzrok. Nielepiej dopłacić i kupic Philips lub Osram? też moga pochodzic z Chin, ale produkowane są z dobrych maeriaów pod nadzorem wyszkolonych fachowców. Osobna kategoria to zywnośc. Np. tanie ketchupy . Wiadomo, ż e pomidory kosztuja. A w tanich ketchupach pomidorów jest jak na lekarstwo, za to pełno róznych chemicznych swiństw. Tak samo tanie wina i piwa. Szkoda żoładka na takie wynalazki. Niestety w Polsce3 wiele osób ma zakodowane w pamieci, że trzeba kupowac taniej. I kieruje się przy zakupach jedynie ceną.

zgadzam się z toba tylko nie każdego stać na to aby wydać na buty 100 zł,kupi za 10 i tjakoś przechodzi. rzeczy które kosztują więcej nie zawsze są lepszej jakości,niektórzy specjalnie sprzedają drogo zęby się wszystkim wydawało ze to takie dobre. jeśli chodzi o sprzet to n ie ma sensu kupować nieznanych firm,bo kupujemy na lata a jeśli coś ma byc na dłużej to musim byc dobre i sprawdzone

Gość to prawda ze
"co tanie to drogie" ale fakt nie kazdego stac. Mnie nie stac ale jesli to mozna nazwac oszczedzaniem ;-) buty typu klapki, snadałki mam tanie bardzo tanie , buty pełne skórzane par dwie ,mam sa super długo oczekiwane :-) ale dało sie oszczedzic , Zakiety , kurtki tez sa drozsze ale juz bluzki , bluzeczki, topiki taniocha . No cos za cos :-(

Gość rtrtrtrtrtr
to prawda że - moim zdaniem masz rację i znalazłaś złoty środek. Jak nas nie stać to musimy umieć wybierać i własnie o to chodzi. Ja też wychodzę z założenia, że lepiej jedne skórzane kozaki na cztery lata niż co roku plastikowe z bazaru. (oczywiście rozumiem osoby, które stać tylko na takie z bazaru co cztery lata ale to już zupełnie inna sprawa).

Gość Kazdy by chciał kupowac
co najlepsze, kazdemu bogaczowi łatwo tak mówic!!! i porównywac ale jesli porzadne kozaki kosztuja ok 400zł a ja zarabiam 800 na reke ( i nie tylko siebie mam na utrzymaniu ) to niestety kupuje bazarowe. Jak narazie nie narzekam, grzybicy nie mam . Oczywiscie ze wolałabym komfortowe skórzane ale sklepu nie okradne a dorobic nie mam za bardzo gdzie .