Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewuszka123

co moze wplynac ze wynik testu ciazowego nie jest prawildlowy??

Polecane posty

Gość dziewuszka123

mam pytanie czy jakies zapalenie pochw itp moga wplynac na wynik testu ciazowego ????????? odp

Nie. Test ciażowy okresla zawartość hormonuciążowego w moczu. Ilościowo może mieć wpływ tylko rozcieńzenie moczu a co do chorób: nadczynność tarczycy, cysta jajnika i nowotwór.

Gość a ja mam z kolei pytanie..
..czy jesli jest napisane, ze test wykrywa ciaze w dniu spodziewanej miesiaczki, to jest to rownoznaczne z okresleniem "6/7 dni po zaplodnieniu"? Z porownania wrazliwosci testow, wynika ze tak (25ug/ml). Pytam, bo zrobilam test w 11 dni po stosunku i nie wiem, czy wynik jest wiarygodny. Dodam, ze odstawilam tabletki po 6 tabsie z opakowania, wiec owulacja mogla miec miejsce w dowolnym momencie.

Od początku:Pojęcie \"ciąża\" w medycynie oznacza rozpoczęcie procesu zagnieżdżania. Zagnieżdżenie rozpoczyna się w 6 dni po zapłodnieniu i trwa aż do 12 dnia po owulacji. Dopiero od rozpoczęcia procesu implantacji zarodka w macicy - produkowany jest w większych ilościach hormon hCG - wykrywany przez testy.Jak więc widać - określenie na teście \"wykrywa sześciodniową ciążę\" nie oznacza:- 6 dni od stosunku (od stosunku do owulacji może minąć nawet 4-6 dni!)- 6 dni od zapłodnieniaOznacza to, że MINIMUM 6 dni od rozpoczęcia procesu zagnieżdżania musi minąć, czyli wykrycie ciąży jest możliwe dopiero w 12 dniu po owulacji!.Tak działają testy dostępne w aptece, czyli o czułości 25 mIU/ml. Testy o czułości 10 mIU/ml które (rzadko, bo rzadko, ale...) gdzieniegdzie w aptekach i na allegro można już dostać - wykrywają już 3-4ro dniową ciążę, czyli 3-4 dni od rozpoczęcia procesu zagnieżdżania = 9/10 dni od zapłodnienia. Około 2-3 dni wcześniej, niż testy o czułości 25 mIU/ml, ALE nigdy nie będzie to 6 dni po stosunku, ani nawet 6 dni po zapłodnieniu.Oczywiściezdarzają się wyjątki, u których może dojść do tego, że proces zagnieżdżania rozpocznie się wcześniej i test wykryje ciążę np 8 dni po stosunku, ale należy wiedzieć, że:- czas stosunku musi zbiec się z dniem owuacji- ten wyjątek tylko potwierdza regułę

Gość podła sucz
hm a czy ginekolog jest w stanie wykluczyć pozostałe przyczyny pozytywnego wyniku testy ? mnie test 2 razy powieddział - ciąża, 15 dni po terminie pojawiło się krwawienie z kluchami śluzu i dłusze niz zwykle po tym okre4sie poszłam do lekarza, obawiałam sie , że wyjda tam jakieś cysty (miałam dużą przerwę od ostatniej wizyty) - ale żadnych cyst nie było powiedział, ze prawdopodobnie byłam w ciąży i poroniłam jak tu przeczytałam o tym noworworze, to się trochę przestraszyłam, czy lekarz moze takie coś przeoczyć ?

Ginekolog może wykluczyć ciążę przy badaniu - zarówno standardowym - czyli mówi o tym kształt i wielkość macicy oraz jej faktura, jak i wygląd ścianek pochwy, oraz przy badaniu za pomocą USG (cysta jajnika) czy zleceniu wykonania badań w kierunku nadczynności tarczycy . Pozytywny wynik przy braku ciąży może wystąpić przy nadczynności tarczycy, cyście na jajniku i przy nowotworach. To są skrajne przypadki, więc nienależy szukać u siebie wszystkich możliwości. Przy nowotworach występuje szereg innych dolegliwości, przy czym pozytywny test ciążowy może być tylko jednym z nich. Nie szuka się nowotworu na tej podstawie.Należy wziąć pod uwagę, że ponad połowa ciąż ulega samoistnemu poronieniu jeszcze przed terminem wystąpienia miesiączki a często krwawienie związane z poronieniem - brane jest za miesiączkę w terminie lub po terminie. Kobieta nawet nie wie, że była w ciąży.

Gość podła sucz
było i standardowe badaniem, i usg ja poprostu zawsze wpadam w paranoje , jesli chodzi o sprawy medyczne :P