Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pumeksol

jakie wino najlepsze?

Polecane posty

wydaję przyjęcie, na którym do obiadu/kolacji chcę podać wino. zarówno białe jak i czerwone (półsłodkie ew. półwytrawne). możecie mi polecić jakieś? dziękuję :)

Gość twyla
przede wszystkim nie półwytrawne i nie półsłodkiee- tylko i wyłącznie wytrawne!!!!. Może być łagodne, o smaku śliwki czy innych owoców i wtedy będzie odczuwalna lekka "słodkość".Dobre wino kupisz już od 20 zł za butelkę, najlepiej kupować w sklepach specjalistycznych, możesz liczyc na poradę sprzedawcy, jakie winko do jakiej potrawy. Ale teraz już wypada pić tak jak komu pasuje, ja piję białe latem a zimą czerwone, niezależnie do czego., już tak mam :-). Polecam winka hiszpańskie, chilijskie, nie przepadam z a francuskimi.......To tak po krótce :-)

Gość a może napisz jakie
dania podasz bo od tego wiele zależy...

Gość Evlenka
do ryb i bialego miesa biale wino ,do dziczyzny.. blablabla.. mies czerownych wino czerwone, zasada jest prosta... i do mies wytrawne ,ewentualnie polwytrawne, slodkie bardziej do rzeczy light

Gość twyla
sytuacja się komplikuje, gdy np. rybkę podajemy z sosem pomidorowym, ciemnym, albo ze szpinakiem (który w ogóle nie "lubi" wina).

To zależy od tego jaką potrawę podajesz. Nie wymieniłaś/eś konkretnych dań, więc trudno jest podać konkretne wino, jedno pasuje do ryb, inne do mięs, a jeszcze inne do ciast. Mogę polecić ci fajny artykuł jak dobrać wino do potrawy, by nie popełnić gafy. Zajrzyj, znajdziesz tam konkretne rodzaje win http://www.sklep.winaimport.pl/pl/n/21

Gość Paker_koks
Pewnie nie będę odosobniony w tej opinii ale mi najlepiej smakują wina z Toskanii. Takie oryginalne prosto z tej części Italii można kupić przez serwis www.winoitalia.com.pl . Polecam ich. Sklep ma siedzibę w Rzymie także wina są dostarczane prosto z włoskiego rynku, nie z żadnych magazynów, tylko bezpośrednio z winnic.

Gość mrugot
jak mam problem z wyborem, to proszę o pomoc sprzedawcę :) najczęściej kupuję alkohol tutaj http://salonwin.pl/ i obsługa zawsze jest niezwykle pomocna :)

Gość gość
amarena z biedronki

Gość gość
Martini to nie wino ! Kup chilijskiego merlota lub carmenere .Wytrawne oczywiście .Zaplacisz dwadzieścia kilka złotych. Obydwa szczepy nie są kwaśne lecz lekko gorzkawe z nuta sliwki , czekolady.Kupisz w każdym markecie.W sklepach z alkocholem są przeważnie bulgarskie paskudztwa .

Gość berberos
Proszę - http://www.wina.pl/ Zestaw dobierasz pod potrawy jakie pojawiają się na imprezie. Większość ludzi nie ma pojęcia o tym, jakie połączenia zastosować, właśnie dlatego najlepiej po prostu pytać o te kwestie w takich sklepach.

Gość gość
Komandosa już nie produkują.