Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mala-ala16

Kto dobry z angielskiego ??

Polecane posty

Gość Mala-ala16

jest ktos dobry z ang na kafe ;) ?? moge prosic o pomoc?? bo jutro mam zaliczenie i nie moge pojac prostych rzeczy, wysiadam juz ;/

Gość Mala-ala16
halo ?

Gość Mala-ala16
naprawde nikt mi nie pomoze?

Gość Mala-ala16
potrzebuje pomocy w sumie w banalnym temecie... For Since :( koncowki

Gość Mala-ala16
dziekuje!!!! :) no wiec tak... nie moge opanować kiedy sie daje for a kiedy Since w zdaniach ;/ i jakie koncowki rzeczownikow :(( !

Gość Mala-ala16
czasowników*

Gość Mala-ala16
jestem jestem!! :)

Gość Mala-ala16
budowa tych zdan.. masakraa :( jak jutro tego nie zalicze to komis... ;( nie chce, nie moge!!!! mam powazne plany na najblizsze miesiace :(

sluchaj since i for uzywasz tylko do czasu present perfect:) jest to czas ktory wyraza jakies wydarzenie ktore zdarzylo sie w przeszlosci ale skutki trwaja do dzis:) proste zdanie - I have broken my leg for 3 weeks ago- zlamalam noge 3 tyg temu (skutkiem jest gips ktory posiadasz bo noga zlamana niedawno:):) i chcialas co to since i for wiec tak - since uzywasz tylko w tym czasie z tym ze to jest do jakies wydarzenia w przeszlosci, typu np 1897 rok, typu np 14:00 godzina i typu np kiedy skonczylas szkole np:) bo to jest jakies krotkie wydarzenie w przeszlosci:) a for uzywa sie do jakies okresu w przeszlosci:) np 3 tyg, 9 lat czy nawet 54 minuty:) jest to jakis okres ktory mozna powiedziec ze trwal dluzej:) i tu sie uzywa for:) a nie wiem za bardzo o co ci chodzi z tymi koncowkami czasownikow? chodzi ci o to ze w tym czasie uzywa sie czasownikow z 3 kolumny lub jak czasownik jest regularny to dodaje sie -ed? to jak moj przyklad - I have broken my led( have to operator i broken to ta 3.forma bo 1. forma to break:) o to cho czy co?:P

Gość Mala-ala16
czekam :)

i jeszcze chcialam napisac ze ten operator have nie jest do wszystkihc osob:) do 3.os l.poj operatorem jest HAS :) a czasowniki wygladaja normalnie czyli albo 3 tabelka albo koncowka -ed jak jest czasownik regularny:)

Gość notequiero
fajna madchen, ale bzdury opowiadasz!!

o to ci chodzilo?:) bo takl za bardzo nie kumam co chcialas wiedziec z tymi czasownikami:Pjak jeszcze jakies pytanka masz to wal smialo bo mi jakos ten angielski idzie, nie mam duzych problemow:)

Gość Mala-ala16
tak... jak jest I to dodaje sie have, a jak jest She to.. kurcze, naprawde mi z glowy wylecialo wszystko :(

Gość notequiero
i have broken my leg for 3 weeks - co to ma niby znaczyc???

bzdury? to ja jestem ciekawa jak to jest inaczej, z tego co mnie nauczono tak to wyglada, jestem ciekawa twojej wersji, moze sie myle:)

Gość Mala-ala16
Jak to jest? ?? :( chodzi mi tu o ogolna budowe zdan, kiedy jaki operator itp.

ze zlamalas noge 3 tyg temu:P zapomnialam moze napisac AGO na koncu:) tak wyglada ten czas i nie marudz:P ja g nie wymyslilam:P

Gość Mala-ala16
notequiero jestes barsziej ciemny/ciemna ode mnie :D gratuluje...

Gość pies ma byc przyjacielem
I have broken my leg for 3 weeks ago - to zdanie jest bezsensowne. Jak już to I have broken my leg 3 weeks ago, nie można dawać tu "for".

Gość notequiero
napisalas i have broken my lef for 3 weeks ago - nie ma takiego czegos jezeli chcesz powiedziec, ze zlamalas noge 3 tygodnie temu, musisz uzyc simple past i broke my leg 3 weeks ago jak chcesz powiedziec, ze zlamalas noge bez podawania czasu mozesz uzyc present perfect i have broken my leg

Gość Mala-ala16
??

Gość jlk
I have been in France for five years. I have been living in France since 1978.

sluchaj laska, masz operator have i has:) has uzywasz tylko do 3 osoby liczby pojedynczej, czyli he, she i it:) a zdania wygladaja tak jak ci napisalam - osoba + have/has + czasownik odmieniony w 3 tabeli albo z -ed - proste :)

Gość Mala-ala16
fajna madchen o to mi chodziło :* !!! dziękuje Ci jestes wielka :))!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dobrze to moze sie z tym akurat pomylilam:) przyznaje sie do bledu:P moze macie racje ze jak podany czas to nie ma for:)= no nic ucze sie na bledach:) a ciebie przepraszam ze wprowadzona zostalas w blad ale mam nadzieje ze cos ci tam pomoglam

lolaboga!nie sluchaj tych bzdur! najprosciej: for: I\'ve been having those headaches for 5 months now. since: I\'ve been having those headaches since January. wiec jak widzisz, for oznacza dlugosc trwania an since moment rozpoczecia. mam nadzieje ze brzmi to sensownie powodzenia:-)