Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaczuszkaja

zapłodnienie, brak miesiączki.......

Polecane posty

Gość kaczuszkaja

Hej dziewczyny. Z góry przepraszam jeśli podobny watek już był, nie śledzę tego forum na bieżąco. A więc mam pytanie ale najpierw opiszę sytuację. Na dwa dni przed planowaną miesiączką ( a mam je zawsze regularne) kochałam się z chłopakiem, bez zapezpieczenia ale nie doszło do wytrysku wewnątrz. W ten dzień czułam już charakterystyczny ból podbrzusza zapowaiadający zblizający się okres. Miesiączkę miałam dostac dwa dni po tym zdarzeniu. Minoł tydzień i miesiączki jednak nie dostałam ( mimo wczesniejszch bóli, które na pewno były bólami menstruacyjnymi). A więc moje pytanie brzmi: czy jeśli kochałam się z mężczyzną na dwa dni przed miesiączką i doszło do zapłodnienia to tej miesiaczki już nie dostanę?

1. Nigdy nie masz pewności, czy bóle są bólami menstruacyjnymi. wiele dziewczyn zgodnie przyznaje, że największy PMS i najmniejszą nadzieję na dziecko miały w cyklu, w którym zaszły. Oczywiście też czuły pikanie w jajnikach i niewielkie skurcze macicy - jak tuż przed miesiączką2. No to masz agadkę. W cyklu nie ma czegoś takiego jak \"zawsze\" i \"nigdy\". Przez 15 lat cykl może byc jak w zegarku by przesunąć się raz. Często ten raz - wystarczy.Jeśli kochałabyś się 2 dni przed miesiączką to do zapłodnienia by nie doszło, bo owulacja występuje na 12-16 dni przed miesiączką. Twój problem polega na tym, że nie kochałaś się na 2 dni przed okresem a wyłącznie na 2 dni przed planowanym okresem. Różnica polega na tym, że w przypadku braku obserwacji cyklu - nieda się powiedzieć które dni są bezpieczne a które płodne.

Gość Cal
ngLKa czy to znaczy ze jesli kochalam się 1 dzien przed miesiaczka (a miesiaczka wystapila) tzn ze nie doszlo do zaplodnienia????? ile dni przed miesiaczka jest nieplodnych?

Zakłada się, że owulacja u zdrowej kobiety występuje na 12-16 dn i przed m iesiączką i jest to liczba względnie stała. Niektóre kobiety majątę fazę w granicy 8-10, co nadaje się do leczen ia bo utrudnia (ale nie un iem ożliwia!) zajście w ciążę.Jeśli kochałaś się np 2 dni przed okresem i m iesiączka wystąpiła to nie m a ciąży.Pod warunkiem, że to miesiączka a nie np plamienie czy krwawienie owulacyjne. m iesiączka charakteryzuje się bólam i skurczowym i oraz skrzepami, trwa minimum 3 dni. Krwawienie owulacyjne zazwyczaj jest skąpe (ale nie zawsze!), nie ma w nim skrzepów i nie m a bóli skurczowych - zazwyczaj trwa do 3 dni.

Gość Cal
u mnie trwala 5 dni byla dosc obfita (tak jak zawsze) i towarzyszyly jej silne bole (tak jak zawsze) czyli to byla miesiaczka w takim razie

Gość kaczuszkaja
całkiem teoretycznie: czy jeśli zapłodnienie nastąpi na dwa dni przed wystapieniem miesiączki to czy ta miesiaczka się pojawi?

Całkiem teoretycznie i całkiem praktycznie: NIE DOJDZIE DO ZAPŁODNIENIA NA 2 DNI PRZED MIESIĄCZKĄ.Do zapłodnienia może dojśc TYLKO, kiedy ma być planowana miesiączka (czyli kiedy ot tak sobie obliczamy bez żadnych obserwacji nie wiedząc, że owulacja np się przesunęła).

Najjaśniej ak mogę:Owulacja to pewien proces który trwa okresloną ilość dni. miesiączka to pewien proces, do ktrego dochodzi x dni OD OWULACJI.Czyli nie może mieć miejsca taka sytuacja, w której miesiączka nastąpi 2 czy 3 dni po owulacji. po prostu nie ma takiej możliwości. Dlatego jeśli współżyjesz na 2 dni przed tym kiedy wystąpi m iesiączka - to ciąży nie ma. ALE jeśi współżyjesz na 2 dni przed tym kiedy ty myślisz, że miesiączka wystąpi - to nie wiesz, czy to bezpieczne bo nie masz żadnej pewności, że faktyczna miesiączka wystąpi w przewidywanym przez ciebie terminie.Taką pewność może dać tylko badanie u ginekologa czy stosowanie metody objawowo-termicznej. Wtedy wiesz kiedy była owulacja i masz stałą liczbę dni od owulacji do wystąpienia miesiączki (mieszczącą się w przedziale 12-16 dni od owulacji do okresu).