Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedyś było inaczej

Dlaczego coraz więcej kobiet i mężczyzn decyduje się nie mieć dzieci?

Polecane posty

Gość kiedyś było inaczej

To stało się modne?

Gość bo zaczeli wiecej zarabiać
widza, ze zycie może byc fajne, a dzieci wtedy sa kula u nogi i za duzo kosztuja...

Gość unijny liberal
i bardzo slusznie. jest przeludnienie , emeryci nie chca niestety wspierac panstwa czynem a i tlok na torze wyscigow szczurow panuje. taki bachor-gryzon to koszta a tu tyle wokolo byznes center. to jak to pogodzic/ i po co/

Gość bo to głupie bachory są
i proszę tu do mnie nie pić, bo ja też taki byłem :-)

kiedyś było łatwiej,były inne wartosci dziś liczy się tylo kasa i kariera, a dzieci odchodzą na dalszy plan

Gość bo to głupie bachory są
Bo kiedyś było dużo łatwiej o kasę, a teraz człowiekowi samemu się ciężko utrzymać, nie mówiąc już o żonie i dzieciach :-O

Gość nie chodzi o kase
a raczej obawy przed podjeciem takiego obowiazku. dziecko nie jest kula u nogi, kiedy sie ma dziecko staje sie ono najwazniejsze, to priorytet dlatego czesto kosztem wlasnych pragnien dajemy dziecku siebie. Zycie sie zmienia o 180 st. Nie kazdy jest na to gotowy.Ludzie widza, ze zyje sie coraz trudniej.Tymbardziej majac dziecko na utrzymaniu.

Gość taka prawdaa
tych co mało zarabiaja nie stać, ci co zarabiaja dobrze wola realizowac wlasne pragnienia, a jak juz uznaja ze sie zrealizowali to czesto jest zbyt pozno

Dlatego że ludzie bardziej teraz myślą o sobie i odpowiednim poziomie życia. Ale czy nie posiadanie dzieci jest modne ? Ja bym nie powiedział, poprostu teraz ma się ich mniej, i przychodzą na świat później

Gość Dorris zd. Czeslawa
bo jak sie z wioski w wielki swiat wyrwalam to nie bede dupy bachorowi zmywac. NIE TEGO JESTEM WARTA!tak w TV mowily.

Gość bo teraz
jest moda na egoizm

czy jeżeli ktoś nie chce mieć dzieci to znaczy że jest egoistą,przecież jesi ktoś nie ma pracy, perspektyw nie będzie decydować się na dziecko jest róznica pomiedzy tymi, którzy nie chca mieć dzieci a tymi ,którzy by chcieli a z róznych powodów nie decydują sie na nie

co wy gadacie ludzie dziecko w niczym nie przeszkadza!ja mam roczne dziecko i moje plany i marzenia sie nie zmienily co lepsze realizuja sie!!planowalam dziecko i zaczelam starania zaraz po licemu bylismy rok po zareczynach mialam 21lat ale chcialam isc na studia i razem z narzyczonym otwoeralismy sklep.No i po 6miesiacach staran zaszlam, otworzylismy sklep zatrudnilismy pracownice ja poszlam na stydium on tez a procz tego ma swoja firme i pracuje jeszcze w szkole!Fakt ze ze sklepu zrezygnowalismy(nie przynosil dochodow)ale nadal ma prace w szkole w swojej firmie i do tego oboje mamy szkole zjazdy raz ja w jeden weekend raz on w drugi i dziecko nam w niczym nie przeszkadza realizujemy swoje plany marzenia i jednym z nich byl nasz synus i jak ktos bardzo chce to moze nawzajem zajmuje sie dzieckiem jak jest szkola badz wozimy go do dziakow!Wsciekam sie jak nie ktore baby i faceci mysla tylko o sobie o karierze co za egoizm!ja koncze teraz szkole pozaliczalam egzaminy i co ciezko bylo?nie trzeba tylko chciec.

nie rozumiem jak kobieta nie chce miec dzieci?rozumiem ze moze byc za mloda badz nie miec funduszu badz nie jest pewna czy partner jest odpowiedni badz nie ma kasy itp.ale jesli wszystko maja i nie chce miec dzieci to dla mnie dziwne mysle ze dla mnie takie osoby sa wygodne

viki - nie kazdy moze sobie pozwolic przy swojej karierze na takie kroki jak ty, bo jedna praca drugiej nie jest rowna. Po drugie nie nazywaj egoistami osob, ktore sa na tyle swoadome, ze nie plodza dzieci by je potem krzywdzic.

chca miec dzieci ale pozniej - najpierw studia, potem praca i trudno znalezc odpowiedni moment i sie tak odklada az sie nie wpadnie

Gość ale my mówimy
o spełnianiu marzeń w stylu podróże, ładny dom, super samochód, fajne weekendy, lepsze ciuchy...

Gość troche przesadzasz
"Wsciekam sie jak nie ktore baby i faceci mysla tylko o sobie o karierze co za egoizm" dlaczego mwoisz egoizm? wedlug mnie to jest raczej obawa, kiedys ludzie niby mieli inne priorytety,ale ja dziekuje, zeby miec dziecko i mieszkac katemu tesciow, i skrobac 1 ego. Poza tym jak mozna byc egoista wobec kogos kogo nie ma?

Gość proste jak drut
BO DZIECKO TO ELEMENT żYCIA KTÓREGO NIE MOŻNA BEZKARNIE KOPNĄC W DUPĘ BO SIĘ ZNUDZIŁO - jak pies, czy nawet partner/partnerka. A społeczeństwo jest coraz bardziej konsumpcyjne, egoistyczne i wygodne

Gość bo teraz
Tak tylko jak to sie dzieje, ze kiedys kobiety nie miala takich problemow a teraz co druga nie nadaje sie na matke?

wedlug mnie wiekszy egoizm to rodzenie dzieci i fundowanie im biedy, nedzy i trudnych warunkow tylko dlatego, ze dziecko trzeba miec. Gdzie tu odpowiedzialnosc?

\"a teraz co druga nie nadaje sie na matke?\" a wszyscy faceci są super i tylko mysla o gromadce dzieci?

Gość bo teraz
Najgorsze jest to ze sama "odkladam" dziecko na nie wiadoma przyszlosc.... i z czasem coraz mnie mam na nie ochote gdyz dobrze mi tak jak jest.

Gość proste jak drut
złośliwa - bieda NIE jest najgorszą rzeczą, jaka może spotkać dzieci. Największą karą dla dziecka jest brak prawdziwie kochającego rodzica. Więc może to i lepiej, że skoncentrowani na sobie karierowicze i wygodniccy dzieci nie mają?

Gość bo teraz
Do poziomka-> Wydaje mi sie ze to jednak bardziej zalezy od kobiety.

Gość troche przesadzasz
ciupaga--> racja, ale niektorym ciezko zrozumiec, bo w innych "klimatach" byli wychowani.Dla mnoe to racjonalne,ze nie chce rodzic, keidy wiem,ze jutro niepewne, nie mam porzadnej pracy, mieszkam na wynajmowanym, oszczednoisci zero, perspektyw tez, bo wiadomo jak w ktaju jest. Dla mnoe to bylby egoizm gdyby w takich warunkach rodzic dziecko