Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piwoool

proszę o pomoc! użytkowanie wieczyste..

Polecane posty

Gość piwoool

Wiem, że to dziwne miejsce na takie pytanie, ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto mi pomoże. Potrzebuję wiedzieć coś na temat użytkowania wieczystego obecnie! Czy nadal trwa, i będzie trwało?? Proszę, niech mi ktoś pomoże!!

Gość odpowiedź...
Użytkowanie wieczyste jest to quasi własność. Mówiąc inaczej, użytkownik wieczysty wlada nieruchomością tak jak właściciel, ale ma to prawo ograniczone do 99 lat. Właścicielem nieruchomości oddanej w użytkowanie wieczyste jest Skarb Państwa lub Gmina. W księdze wieczystej, załozonej dla danej nieruchomości jako właściciel figuruje Skarb Państwa lub dana Gmina, a osoba, która nabyła prawo uzytkowania wieczystego figuruje tam wlaśnie jako użytkownik wieczysty. Aby prawo uzytkowania wieczystego zniknęło z naszego porządku prawnego, musiałoby nastapić powszechne uwłaszczenie... ale na to jeszcze długo nie ma co liczyć.

Gość pf
poszukaj w google tego co Cię dokładnie interesuje, google wszystko wie! :D

Gość piwoool
Doskonale wiem co to jest uzytkowanie wieczyste, znam jego ewolucje, wszystkie jego zakamarki, charakterystyke togo prawa do 2006 roku. W necie nie ma informacji na konkretny temat, co sie teraz dzieje. Tzn podejrzewam, ze jest tak jak bylo, gruntow jest jedynie mniej pod uzytkowaniem wieczystym niz bylo kiedys. Jednak czuje, ze mam niedosyt informacji... no ale trudno. Na forum prawnym tez mi nie pomogli. Tam zreszta w ogole sie nie odezwali, a tutaj to chociaz jakies zainteresowanie bylo :) Wiec dziekuje za checi :) Pozdrawiam!