Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przypisy przypisy ___

przypisy-jak cytować autora cytującego innego autora???

Polecane posty

proszę o pomoc:) chcę przepisać do swojej pracy fragment tekstu pewnego autora(a dokładnie definicje pewnego pojęcia),problem w tym że nie są to jego myśli,ale przytacza on kolejno definicje innych naukowców.. jak to uwzględnic w przypisach? podac ksiązke w której autor podej te definicje tych innych autorów? nie wiem z jakich ksiązek są te definicje tamtych autorów zamotałam trochę ale chyba wiecie o co chodzi;)

dla mnie tez pisanie pracy nie jest super fascynujące ;) ale muszę to wiedziec pomozcie plis

Gość strzyga__
podaj tą, z której cytujesz i tyle. Jak nei wiesz skąd autor cytuje nic innego raczej nie mozęsz zrobić...

Jeśli znasz książki, z których pochodzą poszczególne teorie czy definicje to najlepiej jak wyszczególnisz wszystkie, bo napisałaś, że nie znasz autora książki, który je prztaczac. Natomiast w przypadku kiedy znasz autora opracowania ogólnego, podaj w przypisie tylko to. Ujmij całość w cytat i będzie ok;)

znam autora ogólnego opracowania a musi być to w cytacie?

w przypisie umiesc autora opracowania ! jak ktos sie odesle, to opracowanie ma swoje przypisy

a czy mogłby mi ktoś jeszcze wyjaśnic kiedy stosujemy skróty OP CIT i IBIDEM ??? jesli raz już cytowałam słowa autora pewnej ksiązki i teraz znów z tej samej ksiązki cytuję,to mam uzyć op cit czy ibidem?

a może w tym wypadku nie powinnam stosować zadnego z tych skrótów,bo ksiązka co prawda ta sama ale już strona inna :(

Gość magazynier
op cit wtedy kiedy cytowałaś już tą książkę nr 1 , potem cytowałaćś książkę nr 2 i dalej znowu cytujesz książkę nr 1 natomiast ibidem lub tamże gdy cytujesz dwa lub więcej razy pod rząd tą samą książkę

nie jestem pewna ale to sie chyba pisze tak : autor X za autor Y twierdzi.\"cytat\"