Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ge

czy z zusu dostaje sie jakąs kase gdy sie urodzi dziecko?

Polecane posty

Gość ge

prosze o odpowiedz jesli ktos wie. gdzies slyszalam ze cos sie nalezy z zusu ale nie wiem czy na pewno i komu itp. i prosze mnie zaraz nie okrzyknąc ze zrobilam sobie dziecko dla kasy! za takie komentarze dziekuje!

Gość jusiek
z zusu raczej nie z pzu tak i becikowe my załapalismy się na 2 tys+ z ubezpieczenie

Gość ge
dzieki a jak dlugo czekalas na becikowe i kase z pzu?

Gość elizaaaa
kasę z pzu dostajesz jesli masz tam odpowiednie ubezpieczenia

Gość jusiek
na becikowe ponad miesiąc poniewaz musi byc pesel maluszka i z ubezpieczenia tez

Gość elizaaaa
ja dostałam becikowe jakies 2 tyg od zlożenia wniosku

Gość elizaaaa
do becikowego nie musi byc pesel, jest miejsce we wniosku ale oni sobie sami uzupełniajadane, ja dostałam bez peselu

Gość jusiek
do elizaaaa to bardzo szybko a pesel miałas?

z pzu dostaje sie kase jesli jest sie ubezpieczonym a daja to od reki tylko skladasz odpowiednie dokumenty..u mnie tak byko

Gość elizaaaa
własnie nie mialam peselu zreszta z peselem tez nie jest problem, zadzwonilam do urzedu i podali mi przez telefon

Gość jusiek
to u nas są trochę inne procedury

Gość elizaaaa
procedury sa wszedzie te same tylko ich interpretacja i logika działania czasem inna

Gość iga99999999
z Zusu dostaje sie becikowe 1000 zł na każde dziecko i każda kobieta bez względu na zarobki i w ogóle to czy pracuje

Gość jusiek
jeszcze nie słyszałam ,zeby dostac pesel przez telefon? małego urodziłam 4 grudnia i wnioski mąz złożył po pary dniach od wyjscia ze szpitala i wszystko dostalismy w styczniu więc bajek mi nie opowiadaj bo odrózniam grudzien od stycznia

Gość elizaaaa
beciekowego nie dostaje sie z zusu tylko od "państwa"

Gość iga99999999
sorry z urzedu gminy to macie skopiowana info: Becikowe Komu przysługuje becikowe? „Becikowe” w wysokości 1000 zł przysługuje każdej matce (albo ojcu lub opiekunowi prawnemu dziecka), która urodziła dziecko po 9 listopada 2005r. i złoży stosowny wniosek w ciągu 3 miesięcy od urodzenia dziecka niezależnie od dochodów w rodzinie. Przekroczenie tego terminu spowoduje, że gmina nie wypłaci pieniędzy. Becikowe w wysokości 2000 zł przysługuje każdej matce, która złoży stosowny wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego w ciągu roku od urodzenia dziecka, jeśli dochód na osobę w jej gospodarstwie domowym nie przekracza 504 zł (lub 583 zł w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym). Jakie dokumenty są potrzebne, aby dostać becikowe? Do wniosku dołącza się uwierzytelnioną kserokopię dowodu tożsamości osoby starającej się o świadczenie (np. dowodu osobistego lub paszportu) oraz odpis aktu urodzenia dziecka. Osoby, które starają się o becikowe w wysokości 2000 zł (czyli o jednorazowy dodatek z tytułu urodzenia dziecka do zasiłku rodzinnego) muszą mieć ustalone prawo do zasiłku rodzinnego lub powinny jednocześnie wystąpić o zasiłek rodzinny. Dodatek ten jest dodatkiem do zasiłku rodzinnego, a więc nie może być wypłacony bez uprzedniego lub jednoczesnego ustalenia prawa do tego zasiłku. Gdzie po becikowe? Wnioski o becikowe można składać we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania urzędzie gminy.

Gość elizaaaa
ja mieszkam w krakowie i u nas dostaje sie: 1. 1000 zł od panstwa dla kazdej kobiety która urodziłą dziecko 2. 1000 zł do miasta ( uchwała rady miasta) dla kazdej kobiety która urodziała dziecko i która zamieszkiwałą na terenie krakowa przez ostatni rok 3. 1000 zł dla osób o małym dochodzie

Gość iga99999999
a z pzu czy innej ubezpieczalni dostaje się tyle na ile sie ubezpieczyło w pracy lub u męza w parcy , ja alurat będę brac 1000 zł czyli razem z becikowym będe miała 2000 zł.

Gość ge
dzieki dziewczyny. ja akurat jestem ubezpieczona w allianz a moj mąz w pzu