Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miigotka

LEczenie kanałowe = prosze o rade

Polecane posty

Wlasnie wrocilam od dentystki ... orzekła, że mam bardzo dużą dziurę i na raz tego nie wyleczy.Poprosilam o znieczulenie - nakuła kilka razy - potem co chwile wsadzala mi cis do zeba - to strzykawke. to jakies inne urządzonka, chwileczke powiercila - to wszytsko trwalo moze jakies 15 minut. i Kazala prtzyjsc za 3 dni z przeswietleniem. Mowila cos o tym co robi no i tu moj problem i moje pytanie ... bo nie jestem pewna czy dobrze ją uslyszałam... Wydaje mi sie ze powiedziala ze wyrwała mi juz nerwa ale nie jestem tego pewna.... czy w ciagu 15 minut mogla to juz zrobic??? bo nie wiem czy mam sie jeszcze czegos bac ... czy bedzie bolalo?? i ile takie leczenie moze jeszcze potrwac i jakie koszty czegos takiego?? w zebie mam jakby plombe zastepczą - nazwała to chyba fleczer. I jeszcze jedno pytanko czy taki fleczer zaklada sie juz po wyrwaniu nerwa czy przed :( prosze o wypowiedz!!

Kanal masz wtedy jak ci wsadza w dziure w zebie rozne \"igly\" i oczyszcza kanal. Trwa to kilka minut. Potem zamyka kanal. U mnie bylo tak, ze po zamknieciu kanalu nalozyla na dziure fleczer a po ok. 10 dniach plombe. Skoro chce przeswietlenie to prawdopodobnie nie zamknela kanalu jeszcze.

Gość ijfoieujlkszjfdl
wrecz przeciwnie byc moze wypelnila i teraz kazala ci zrobic przeswietlenie zeby sprawdzic czy na pewno kanal jest oczyszczony i wypelniony do konca.

Kanalu raczej sie nie zamyka przed sprawdzeniem czy wszystko gra. Przeciez musialaby rozwalac wszystko na nowo gdyby sie okazalo, ze czegos nie oczyscila.

Gość fghf
ja mialam kanalowe. ale kilka razy przychodzilam-zalezy jaki zab. raz bylo dosc szybko i na koniec kazala zrobic zdjecie czy jest dobrze oczyszczony. jesli tak to wyciaga fleczer ,cos tam wklada do zeba na koniec plomba chyba i koniec. ale nie wiem czy twoje 'przeswietlenie' to to samo co te zdjecia

Ja w ciagu ostatniego miesiaca mialam dwie kanalowki. Obie przebiegaly podobnie (nie bylo problemow) - oczyszczenie kanalu, zdjecie, zamkniecie kanalu i fleczer. Po ok. 10 dniach plomba.

Gość ijfoieujlkszjfdl
z tego co wiem a studiuje stomatologie to po zalozeniu wypelnienia kanalowego nalezy zrobic RTG zeby sprawdzic czy wszystko jest ok a jak jest zle to wyciagac i robic od nowa. Slyszalam tez ze wiekszosc stomatologow to olewa;)

Gość fghf
ciekawe..pewnie wsiowych

Gość eve66
Ten fleczer - ma pomóc w zamknięciu się kanału, poźniej stomatolog znów oczyści kanał jak sie wszytsko tam w środku dobrze zasklepi i włoży plombe.

ja jeszcze nie mialam czyszczenia kanałów wiec nie wiem po co ten fleczer.Cała pierwsza wizyta trwała zaledwie 15 minut. drogo kosztowała u was taka \"zabawa\" w kanały?? ile w \"piatce\" górnej jest kanałów ?? przy znieczuleniu bedzie to bolało??

Gość Kasieńka014
Ja miałam leczenie kanałowe! Leczyłam zęby w lbn. na ul.Staszica bezpłatnie, bo u studentów. Białe plomby miałam też za darmo. Fleczer zakłada Ci tymczasowo na ok tydzień, dwa a potem wypełnia zęba plombą. Fleczer jest tymczasowo, ponieważ on może szybko wypaść:) tak jak mi. A leczenie kanałowe masz wtedy gdy Ci otwiera zęba i wkłada do niego różne igły, żeby oczyścić kanały... Jeżeli będziesz miała 3 lub 2 kanały to będą Cie przez chwile bolały zęby ok. 2min.:) NIE DŁUŻEJ!! pOlEcAm sIę nA pRzYsZłOśĆ!!

Gość Kasieńka014
Przy znieczuleniu nic nie będziesz czuła, ja nawet znieczulenia nie czułam, a wbijała mi tą igłę parę razy:) Jeżeli mieszkasz w Lublinie lub blisko Lublina idź do studentów, tam jest wszystko za darmo! Taki kremowy budynek:) Nawet prześwietlenie nic nie kosztuje, dopiero za trzecim razem 8zł.:) IDŹ TAM!

Gość Marczello
Oto co powiedziala kolezanka ktora tam sie uczy: "chyba tez czasem robilismy nie ten zab co trzeba metoda prob i bledow" "kiedys nie moglismy krwawienia zatamowac" "raz jakis facet zemdlal" "najgorsze materialy koledzy dawali na te plomby, jakies przeterminowane" Nadal ktos sie wybiera do "studentow" ??

Gość magdeczka
ja chodzę do studenta, tylko że we wrocku. Jestem bardzooo zadowolona. Jestem pewna, że wszystko robi tak jak należy. Po tym jak doświadczony dentysta tak mi zepsuł zęba, że musiałam go wyrwać wolę chodzić do mojego sprawdzonego studenta:)

Gość pomarancza1984
Ja będę mieć leczenie kanałowe górnej ósemki :( Narazie mam założoną trutkę. Czy mogę jakoś sama sprawdzić czy ząb się zatruł? Bo jak nie i będzie mnie boleć to dentystka jeszcze raz zatruje czy da znieczulenie? Bo chyba nie będzie nic robić, jak będzie boleć?

Gość pomarancza1984
?

Gość niunciaa345
a wiec tam moi kochani: moje lecznie zaba odbywało sie następujaco. Początkowo zgłosiłam sie na wizyty do pani stomatolog. Stwierdzila ze powinnam zrobic leczenie kanalowe .Cena leczenia 200 zl . Nie bylo mnie stac. Zapisalam sie do studentów. I tak kolejno studentka z I roku jesli moge ja nazwac studentką spiłowala... mi zęba tak mocno ze gdy zamknelam szczeke czulam jak bym go wogole nie miala...ponadto na fotelu dentystycznym spedzilam chyba 3 h z buzią prawie non stop otwartą wraz ze slinociagiem... katastrofa dla szczęki. Dodatkowo młoda studentka raz po raz podczas usuwaniu z jamy ustnej wacików uszczykiwala mnie pensetą w wargę to w dziąsla...koszmar. Po dwutygodniowych wizytach zapisalam sie do kompetentniejszych...studentów bo 4 tego i 5 tego roku. Tym samym mogli mi juz leczyc zabka kanalowo. Co sie okazalo. Ci studenci maja do zaliczenia ok 10 kanalów na cwiczeniach, wiec wciaz sie na nas uczą nie wiedza jak rozpoznac miejsce zalegania kanalu, nie maja wyczucia w oczyszczaniu kanału nie maja wyczucia na jaka glebokosc włozyc narzedzia do udrazniania kanałow i co gorsza nie wiedza kiedy moga przyczynic sie do bólu pacjenta... nie polecam zreszta sami pewnie dobrze wiecie jesli choc troche myslicie...jak to jest.

Gość niunciaa345
odp gdy pani stomatolog zatruwa zeba ból odczuwalny jest ok pół dnia po truciu. Pomagają leki przeciwbólowe polecam antidol. Po okolo 2 dniach nie ma zadnych dolegliwosci zab zostal prawidlowo zatruty.

Gość wrzzzzosssia
ja byłam wczoraj u dentystki.czysciła mi kanały i zalożyła fleczer.ale on mi dzis wypadł i co? ni wiem czy to cos powaznego...czy jak mi wypadł to może sie coś stan z kanałami?

Gość werda82
w środę włożono mi trutkę, w ogóle mnie nie bolało po wyjściu z gabinetu, na drugi dzień leciutki ból,a dziś tj w poniedziałek mocno mnie boli. co może być nie tak? czy należy myć i tego zęba z trutką pastą? chodzi o górną ósemkę czy siódemkę - nie pamiętam.

Gość stały bywalec u stomatologa
Prawdopodobnie przy myciu uszkodziłaś opatrunek, powodując nieszczelność i zainfekowanie martwej miazgi - ewentualnie paraformaldehyd przedostaje się przez wierzchołek i rozpoczyna się zapalenie ozębnej (chemiczne). Tak czy siak ponowna wizyta jak najprędzej. W sumie dziwię się Wam, że pozwalacie i decydujecie się na tak "średniowieczne" metody leczenia... wiem, wiem - koszty, a tu zwrot z NFZ... ale gdzieś jednak są granice... dyskomfort, a już na pewno cierpienie pacjenta jest wyraźnym jej przekroczeniem Pozdrawiam

Gość nanunanana
ja tez teraz chodze do mlodego lekarza, wczesniej chodzilam do starszej babki wydawaloby sie ze bardziej doswiadczonej, niestety przez nia wlasnie musialam wyrwac dwa zeby ktorych do konca nie doleczyla kanalowo i zrobila mi sie zmiana wyraznie widoczna na zdjeciach rtg... nie mowiac o tym ze chodzac kiedys tez do innego dentysty, wyleczyl mi kanalowo tylko jeden kanal z 3. nie rozumiem wlasnie takiego podejscia dentysow. nie zrobi tak jak powinien i udaje ze jest ok, a po kilku latach czlowiek sie dowiaduje ze musi przez to wyrwac zeba. gdyby cos takiego stalo sie w stanach od razu poszedlby pozew...

Gość hcjf
mam 19 lat, w tym roku skonczylam szkole, w lutym bylam u dentystki szkolnej i leczyla mi gorna 2 i dolna 5 , Jednak tydzien temu ukruszyla mi sie kawalek 2, bylam u dentysty , ktory mi spilowal 2 i zalozyl plombe

Gość gość
Migotka21 i jak się miewa Twój ząb po karnawałowym? Proszę odpisz, bo ja też mam wizytę na 24 lipca na kanałowe a strasznie się boję :(

Gość bulka09
Brzmi okropnie, ale nie jest tak źle jeśli leczenie wykonuje osoba kompetentna. Dr. Wojas z AWO-MED w Puławach robi to świetnie! Polecam.

Gość gość
Moja dentystka powiedziała,że leczenie kanałowe nic nie daje. To tylko chwilowe przedłużenie bycia zęba w dziąśle. Ten ząb jest martwy i po kanałówce bardzo szybko psuje sie ponownie.Według dentystki każdy pacjent po kanałówce musi szykować sie na usunięcie zęba w przyszłości - za rok,dwa,trzy lata. Leczenie kanałowe to niezły dochód dla dentysty i dlatego lekarz jest w stanie ,,leczyć'' zęba nawet 10 razy po 200zł,aby jak najwięcej na nim zarobić.Ale dentysta doskonale wie,że kanałówki to ściema.Ząb i tak i tak trzeba usunąć tylko to kwestia czasu. Dentyści nie chcą od razu usunąć zęba bo na usuwaniu zębów w ramach NFZ nie zarobiliby nawet na chleb. Ja każę rwać zęba.Zapłace te 30zł (za zastrzyk) w ramach NFZ i problem mam z głowy.A kanałówka to 200zł i potem jak plomba wyleci to kolejne 200zł.To nie zabawa dla mnie.