Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość informatyk bez pracy

Jestem informatykiem i nie mogę znaleźć pracy - dlaczego?

Polecane posty

Niby mówi się, że informatycy są poszukiwani, a ja jakoś wcale tego nie widzę. Już prawie rok jestem bez pracy :-(

Gość kto wie kto wie
może słabo szukasz? ;) brat mojej kumpeli skończył inzynierie środowiska czy coś takiego i teraz uczy informatyki w gimnazjum ;) może poszukaj pracy gdzieś w szkole na wsi

Szkoła to porażka!!! :-O Próbowałem robić uprawnienia nauczycielskie, ale stwierdziłem, że się do tego nie nadaję :-(

Gość am4a
może masz za słabe kwalifikacje? rynek informatyczny już się nasycił, a poza tym sporo ludzi potrafi podziałać przy komputerze i bez papierka podejrzewam że teraz poszukiwani są prawdziwi fachowcy

Gość ---------L
to się zatrudnij do wymiany okien jako fizyczny albo do biedronki na magazyniera ( o ile cie przyjmą) :) informatyków jets teraz nadmiar

Jako monter okien czy sprzedawca nie chcę pracować, bo mnie to nie interesuje. Chcę się rozwijać w swojej dziedzinie.

Wierz mi, że kafeteria nie jest jedynym moim zajęciem. Często przychodzą do mnie znajomi, żebym im np. złożył kompa, zainstalował jakiś sprzęt, czy rozwiązał problemy z siecią.

Gość Dziewczęca
to znaczy, że frajer jesteś i szukać nie umiesz. albo nie umiesz obsługiwać internetu i wykorzystywać go w swoich poszukiwaniach. na jedno wychodzi.

Gość zapytam ........
Informatyk > skad jestes ?

Z małego miasta, niestety :-(

jeżeli rozwiązujesz problemy sprzętowe i z siecią to powiem tak - mam kilku kumpli bez wykształcenia informatycznego i każdy z nich to potrafi. jeżeli nie umiesz obsługiwać np. konkretnych programów graficznych, tworzyć zaawansowanych stron internetowych, pisać programów to zostaje ci tylko praca w szkole. dziś naprawdę szukają ludzi z wiedza i doświadczeniem

Pisać programy i tworzyć strony też umiem - tylko komu w moim mieście to potrzebne??? :-O

Gość myszkaa.
Jeśli masz stały dostęp do netu, możesz pracować online - jak mój kolega informatyk, który z Gdańska prowadził stronę internetową dla jakiejś firmy w..Szwecji! Da sie, pogrzeb trcohę

Bo to jest wlasnie skutek jakis glupich plotek o tym, ze brakuje informatykow. Informatykow mamy nadmiar. A firmy poszukuja ludzi z kilkuletnim doswiadczeniem i dobrze znajach sie w danym temacie (programy, sieci..). Takich ludzi brakuje. Jakie jezyki programowania znasz?

tak... wiem coś o tym pracodawca chce faceta z wiedzą, doświadczeniem za to młodego, dyspozycyjnego i z minimalnymi wymaganiami finansowymi - najlepiej żebyś robił w firmie wszystko co dotyczy kompów, drukarek, sieci, netu i wziął max. 1500 zł

Gość KOT KILLER
pomoz mi onet mi nie dziala a potrzebuje go na gwalt

Miasta nie zmienię Znam się głównie na Pascalu i Delphi (bo to głównie było na studiach), oraz trochę na C++ i C++ Builder. Jednak nauka programowania nigdy nie sprawiała mi problemów, więc w każdej chwili mógłbym się nauczyć innych języków programowania. Oprócz tego znam JavęScript, PHP, mySQL (HTML oczywiście też :-) ), potrafię obsługiwać programy graficzne, Word, Excel - bez problemów. Przeprowadzać się nie zamierzam! myszkaa A on sam prowadził tą stronę? Bo rozmawiałem z wieloma ludźmi, którzy tworzą strony WWW, to twierdzili, że głównie pracują w zespołach np. jeden jest od grafiki, jeden od kodu, inny od baz danych itp. Zrobić profesjonalny serwis WWW samemu jest dość trudno i zajmuje to sporo czasu.

Kafeteria ci działa, a onet nie? Jak to się objawia? Może coś źle wpisujesz?

Gość a angielski znasz
? w mowie, pismie?

Gość dddddddd
Informatykiem trzeba być "z krwi i kości". Nie wiem jakim Ty jesteś ale niestety jest wielu informatyków z dyplomem a nie maja pojęcia o informatyce. Teraz w każdym mieście jest kilka szkół z informatyką i kształcą takich pseudo fachowców. Jeżeli faktycznie jesteś dobry w informatyce to znajdziesz pracę. Jeśli jednak jesteś tylko dyplomowanym - to radzę skończyć jakieś inne studia bo z pracą będzie ciężko.

Gość dddddddd
Ludzie nauczyciel informatyki to nie informatyk. To tak jakby lekarz uczył biologii w liceum. Mam barat informatyka, który jest nim "z powołania". Jest świetnym fachowce a studia skończył tylko po to by mieć papierek. I tak większość wiedzy zdobył poza studiami, własną pracą i zamiłowaniem do tego zawodu. W szkołach uczą najczęściej ludzie z podyplomówkami z informatyki a nie informatycy.

Gość a angielski znasz
piszesz, ze male miasto, ale ilu ma mieszkancow?

Angielski znam. Nie mam na to żadnego certyfikatu, ale kilka książek w tym języku już przeczytałem, więc chyba jest nieźle :-)

20 tys. mieszkańców.

Gość franek z budowy
koles podnosisz ten topik juz od dawna a sprawa wyglada tak ze to ty musisz sie dostosowac do rynku pracy a nie rynek pracy do ciebie. Jesli pracy nie ma w twoim miescie to musisz wyjechac albo siedziec jak teraz i narzekac na kafe.

Gość a angielski znasz
w takim miescie, to faktycznie problem :( imho bez zmiany miejsca zamieszkania nic nie zdzialasz niestety :/

Gość zieeeeeeeeeew
a najlepiej ożeń sie bogato z jakąś ładną dziewczyną :)

Gość dddddddd
Dziwię Ci się. Trochę odwagi. Ruszaj w świat. W swojej mieścinie nie znajdziesz dobrej pracy. No może zatrudnią Cię w Urzedzie gminy i dostaniesz 900zł ale czy to szczyt Twoich marzeń? Jeśli nie masz jeszcze rodziny to odłóż jakiś grosz i wynajmij sobie pokoik (chociaż na miesiąc) w jakimś większym mieście i zobaczysz, że wszystko jakoś się potoczy.