Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytajniczkówna

Czy jeśli firmy windykacyjne mają mało czasu nie mogą rozłożyć na raty??

Polecane posty

Gość Pytajniczkówna

Bo ja mam zadłużenie wynikające w sumie z mojego niedopatrzenia i teraz nagle po roku prawie milczenia przyszło pisemnko o natychmiastowej spłacie z firmy windykacyjnej.Mam czas do piątku jednak nie uzbieram całej kwoty.Podobno nie ogą mi rozłożyć na raty,gdyż sprawa dotyczy zeszłego roku.Czy jeśli zapłacę mniej to sprawa trafi od razu do sądu,czy po prostu tak straszą,bo naprawdę nie uzbieram całości do piątku :(

Gość niech trafi do sądu
Przed sądem udowodnisz, że masz złą sytuację materialną i sąd ci rozłoży na raty :-)

Gość am4a
a jakie ma znaczenie zeszły rok? ludziom rozkładają na raty zaległości i sprzed pięciu :O wszystko zależy od twoich możliwości spłacenia - przecież jak nie masz to nie urodzisz tej kasy nie?

Gość ja też jestem w trakcie
wpłacaj ile masz nie pytajac o to czy ci rozłożą !!!!! jeżeli coś sie będzie działo w tej kwestii-znaczy rokujesz 🖐️

właśnie - twoja prośba o raty (na piśmie!!) + wpłata tyle ile masz na razie świadczy na twoją korzyść i dowodzi że nie uchylasz się od spłaty długu

Gość Pytajniczkówna
Bardzo dziękuję za odpowiedzi...Będę wpłacać najwięcej ile mogę i tyle.Nie mam maszynki do robienia pieniędzy a wiadomo,że jak zapytam to powiedzą,że nie mogą rozłożyć na raty :( A sprawa trochę głupia ale stało się i już a teraz nie urodzę takiej kasy,bo straciłam pracę i szukam nowej.

Sąd nie rozłoży na raty, bo rozprawa odbywa się zaocznie, bez udziału dłużnika - to tylko formalność. Na raty można jeszcze dług rozłożyć u komornika, ale jak sprawy zajdą aż tak daleko, to należy liczyć się z kosztami komorniczymi - w zależności od wielkości długu, od kilkuset zł w górę. Póki sprawa jest w windykacji należy płacić tyle ile można, nie przejmując się gadaniem czy oni mogą to na raty rozłożyć, czy nie.