Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxkarolciaxx

tabletki

Polecane posty

Gość xxkarolciaxx

wiem, ze zapewne ten watek juz byl, ale szukanie i czytanie to dosc czasochlonna sprawa , dlatego mam pytanie: powiedzcie mi, jak dokladnie wyglada przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych? tzn jak jest podczas brania z plodnoscia - kiedy mozna sie kochac a kiedy nie? kiedy sie bierze tabletki i jak jest po ich odstawieniu? i jak jest z tyciem i innymi skutkami ubocznymi podczas brania? bo ja chyba nie do konca rozumiem... a chcialabym zrozumiec zanim pojde po nie do ginekologa. Wiem, ze pytania sa banalne, ale za odpowiedzi na nie bede bardzo wdzieczna.dziekuje.

Podczas brania tabl. nie ma dni plodnych, mozesz kochac sie caly czas. bierzesz w pierwszy dzien miesiaczki, przyjmujesz 21 tabletek 7 dni przerwy, 8 dnia bierzesz nowe opakowanie. Przez 7 dni przerwy tez jestes zabezpieczona. Tabletki chronia od 1 tabletki jesli wezmiesz ja w pierwszy dzien okresu, ale niektorzy lekarze zalaecaja zabezpieczenie przez pierwsze opakowanie. Tycie to bardzo indywidualna sprawa, jedne tyja inne chudna ;) Co do odstawienia, po prostu nie bierzesz kolejnej paczki. Organizm potrzebuje troche czasu by wrocic do normalnosci ;)

Jeszcze co do skutkow ubocznych- przez pierwszy miesiac moga byc plamienia, bole glowy, zle zsamopoczucie. Po dluzszym stosowaniu moze spasc libido.

Gość xxkarolciaxx
no wlasnie:/ a po odstawieniu bywaja problemy z zajsciem w ciaze, tak? u mnie wchodzi w gre przyjmowanie tabletek przez ok 2 lata.. czy w ciagu tych 7 dni przerwy mam okres? czytalam tyle artykulow o tabletkach i spotkalam sie rownie czesto z polecaniem co stwierdzaniem, ze pozniej sa tylko problemy..a jak wiadomo, problemow nie chcialabym miec..ale z kolei nie kochanie sie przez dlugi czas to tez nie jest super rozwiozanie.

tak masz okres w czasie przerwy.... Rozne opinie na temat plodnosci po odstawieniu. Podobno latwiej zajsc w ciaze po odtsawieniu, a czasem kobieta potrzebuje czasu. To wszystko jest takze indywidualne.

Gość ile można
Doucz się i doczytaj, a najlapiej porozmawiaj z ginekologiem bo masz wyjątkowo skormną wiedze... a warto wiedzieć co się chce brać...

Gość xxkarolciaxx
tyle dziewczyn je przymuje, a ja mam ogromne watpliwosci.. jestesmy za soba dlugo, a powstrzymywanie sie od kochania tez jest niezdrowe..tak samo jak przyjmowanie tabletek.. ciezko mi podjac konkretna decyzje. rozumiem, ze Ty przymujesz i ogolnie - jako zabezpieczenie - mozesz polecic, tak? bo z sama prezerwatywa to tez ryzyko :-/

Ja odstawiam, ale bralam dosc dlugo i nie mam problemow. Watroba zdrowa, wyniki w normie. Ale to juz tez sprawa indywidualna. grunt to dobrze dobrac tabletki.

Wiele rzeczy szkodzi naprawde ;) Nikt Ci nie powie czy tabletki wplyna na pozniejsza plodnosc, czesto lekarze leca nieplodnosc czasowym przyjmowaniem tabletek i potem po odstawieniu staraniem sie o dzieciaczka, wiec sa i dobre strony ;) ;) Jesli boicie sie z prezerwatywa mozesz sprawdzic jak sie bedziesz czula po tabletkach. Robiac badania, kontrolujac wszystko naprawde nic Ci sie nie stanie.

Gość xxkarolciaxx
jeszcze raz bardzo dziekuje Ci za rady.pozdrawiam.

Aaa i jedno Ci powiem. Domagaj sie badania i wywiadu a nie przepisania tabletek na oko, czesto tak robia.

Gość xxkarolciaxx
tak, masz racje, najlepiej od poczatku dobrac odpowiednie tabletki, a nie probowac "po kolei"...dziekuje:-)