Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutno ale nie ma innej opcji

W tym kraju nie idzie się dorobić cięzką pracą!

Polecane posty

a co do studiów Jolka to kto ci kazał studiowac na dziennych Ja poszedłem na zaoczne i po kilku latach gdy moi znajomi kończyli studia i myśleli o pracy ja już miałem 3 lata dośwaidczenia za sobą. Teraz składają podania o pracę na stanowiska które są juz zajętę przez takich jak ja , którzy studiowali zaocznie

Gość ksiondzstefan
czarna, też siedzę w warszawie. Pochodzę z mazur. Wiem co się tam działo i dzieje, dlatego siedzę tu.

stary moja rodzina była w opozycji więc napewno nie do nich bede mial pretensje, ale komuna minela system mamy inny , najlepiej z komuna rozliczyli się Rumunii szkoda, że u nas na to zabraklo odwagii

Gość ksiondzstefan
Może twoja była w opozycji. Niestety w mniejszości. Dlatego pieprz*ć rząd i robić swoje.

Najlepiej się rozliczyli w Rumuni A teraz pomyśl na jakim poziomie są Rumuni a na jakim my Przeciętny Rumun jest średnio dwa albo trzy razy biedniejszy od przeciętnego Polaka Więc ich rozprawa z komuną wielkich efektów im nie dała

Dlatego mówie papa i nie obchodzi mnie, że 30 lat nie będzie miał kto na emerytury pracować i z czego wypłacać, ja rodzicom zapewnie byt, ale nie w Polsce..

ja mieszkałam i w wawie i poza wiec wiem co i jak. teraz mieszkam poza. Studia skończylam dawno, i choć dzienne, to pracowałam przez ostatnie 2 lata studiów zbierając doświadczenie. I co z tego????? Mojego pracodawce nie stać zeby mi placił pełną pensję normalnie, wiec oficjalnie dostaję 800zł a drugie tyle na czarno. Wszystko fajnie dopóki sie nie zachce brać kredytu. o zyciu w luksusach nie wspomne dalej jestem kobietą, a to juz oznacza ze bede pracowac za mniejsze pieniadze: bo moge zajsc w ciaze, bo baby moga mniej zarabiać. Jak komu nie pasuje - wynocha jestem mlodą mezatką co stawia mnie w jeszcze gorszej pozycji. To jest nadal rynek pracodawcy. 90% znajomych ze stdiów siedzi za granicą. Zmywają gary, sprzątają, po dwóch latach mogą kupić kawalerkę w małym miasteczku. Ja jestem kierownikiem i mieszkam na 16m2 nie wlasnych. W d... mam ten kraj. Ot co. Ale juz nie gadam, bo tylko nerwa mam. :/

Bo byli już 89, 3 razy biedniejsi, stary pożyjemy zobaczymy 10 lat w Unii i nas przegonią...

Nic na to Jolka nie poradze że ci się tak życie ułożyło ja zaczynałem pracować za 700 zł miesiecznie I tez nie miałem lekko Teraz zarabiam 5 razy więcej, ale zawdzięczam to tylko sobie i swojej ciężkiej pracy. Z moją żona było identycznie, jeszcze dwa lata temu zarabuiała 900zł, teraz ma ponad 2 tys i tez zmieniła pracę bez niczyjej pomocy. Trzeba chcieć i mieć przy tym trochę szczęścia. A co do wyjazdów to mam na ten temat tylko informację z telewizji bo nie znam nikogo kto by wyjechał za granicę

Gość
Masz czesciowo racje.Obecny wyzysk jest spowodowany przepisami prawnymi ktore komuch Miller razem z szefem prywatnych pracodawcow tak pozmieniali,ze w tej chwili pracownik w Polsce nie ma zadnych praw.Ogolnie prawo jest tak ustawione ze wystarczy byc w ukladach,trzymac ryj przy korycie i to wystarczy za twoje zdolnosci,czy wyksztalcenie.Z drugiej strony naklada sie na to jeszcze bezrobocie,ktore tzw.biznesmeni wykorzystuja na maksa.Jednak juz widac zmiany na lepsze.W niektorych dziedzinach gospodarki juz w tej chwili brakuje rak do pracy glownie po tych ktorzy wyjechali,ale nie tylko.Badzmy optymistami.Jezeli chodzi o dorabianie sie.Zeby bylo to mozliwe w sposob uczciwy,spoleczenstwo musi miec pieniadze.Jak chcesz sie inaczej uczciwie dorobic>Otworzysz swoja firme i bedziesz placil ZUS owi i tzw.panstwu wszystko co zarobisz?Pisze wszystko,bo tyle akurat sie tobie uda wyskrobac od tych ktorzy nie maja za co kupowac...

A ogólnie to zawsze kochałem polske , jej historie , tradycje itd.... ale nie bede wegetował za historie.

za 10 lat to wszyscy nas przegonią :) W latach 95-97 byliśmy jednym z najbogatszych krajów w regionie razem z Czechami i Wegrami Teraz juz nawet Łotwa nas wyprzedza to są efekty zaniechania reform gospodarczych i to się dzieje nadal więc i Rumunia nas wkrótce wyprzedzi

Gość ksiondzstefan
Widzisz czarna, 800 netto oficjalnie i 800 pod stołem. Żeby dać 1600 netto kosztowało by to pracodawcę blisko 2900 zł. Pewnie byś to lepiej spożytkowała jak zus...

no widzisz, ja znam i to boli, bo naprawdę ciężko pracuję i staram się, ale zawsze z jakiejś strony człowiek walnie głową w mur. Nie tracę jednak nadziei że będzie lepiej. Na razie z tego co widze, jak chce sie zarabiać w polsce to trzeba pojechać do Wrocławia, Warszawy albo poznania.

ksiadz ja wiem i nie mma pretensji do szefa, tylko problem jest jak chce sie kredyt wziac i miec wlasne m. prawo pracy w polsce jest do d... niestety i bije po lapach uczciwych pracodawców, którzy naprawde chetnie zatrudniliby ludzi i dali im zarobić. a o zus to mi nawet nie mowcie, bo mi cisnienie skacze i mi serducho nie wytrzyma!

Bo tak naprawde w tym kraju nic się nie zmienia, masz kase jesteś nie do ruszenia, u mnie w regionie te komuchy co by dusze Gierkowi sprzedali dorobili się , nadal mają jak za komuny, za pieniążki wszystko kupią....a prywatyzacje ? śmiech na sali.......

Gość ksiondzstefan
Do prawa pracy za mocno bym sie nie czepiał, jak jest bezrobocie to owszem każdy chce długich wypowiedzeń, odpraw etc. Systuacja zmienia się kiedy pracownik chce odejść z dnia na dzień, nie ma nikogo na jego zastępstwo i nowa robota mu ucieka. Potem pretensje do pracodawcy. Kombinowanie, zwolnieinia lekarskie... itd Kij ma dwa końce. Osobiście uważam że w normalnych warunkach pracownik powinien mieć możliwośc dowolnego regulowania stosunków pracodawcą w umowie.

wszyscy płaczą że duzo trzeba odprowadzać na ZUS ale też wszyscy pooperają możliwość odejścia na wczesnieją emeryturę kolejnych grup zawodowych Efekt taki że mamy najmłodszych emerytów na swiecie Więc mam wrazenie że to taka zbiorowa schizofremia z tym ZUSem narzekamy że nam zabiera ale z drugiej strony nie mamy nic przeciwko temu że płacimy na wczesniejsze emerytury minionom obywateli

Gość ksiondzstefan
Ej, a kto popiera ? Jaja sobie robisz ? :) Tylko trzęsą portami jak górnik czy inna grupa kamieniem rzuci...

i jeszcze jedno...wszyscy narzekają na podatki, zusy itd , ale chcą opiekuńczego państwa, z darmowym szkolnictwem, wyższym , darmową służbą zdrowia itd. Moim zdaniem Ekonomii powinni już od podstawówki uczyć....

Gość ksiondzstefan
Bo nadzieja w młodych którzy to wiedzą ..... i uciekają. Polityk wie że jak wyjdzie i powie wprost "na to niema" "tego nie będzie" "za to płać" to skończy szybciej jak zaczął. To choroba, przyrostnikkorytkowy. Ciężko się jej pozbyć.

ogólnie powinni wieszać tych ludzi, przez których my musi uciekac by Godnie zyc

Gość idzie się dorobić ale GARBA
:O

Gość ksiondzstefan
Lepszy brzuch od piwa jak garb od pracy :D

Gość unijny liberal
zeby kiedys bylo dobrze i paznowala nam milosciwie szczesliwosc unijna trzeba teraz zakasac rekawy i zapieprzac po 16 godzin i nie pytac za ile? prawdziwy przyjaciel programu unijnego AGENDA 2000 NIE PYTA SIE ZA ILE TYLKO PRACUJE. I PO REKACH CALUJE.