Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bucia

czy mozna jesc plesn?

Polecane posty

Gość bucia

czy ona bardzo szkodzi? np gdy widze ze na kawalku pomidora jest malitka plesn to od razu go wyrzucam. moje znajome odkrajaja tylko to co jest splesniale i reszte jedza. z tego co wiem jak pojawi sie na powierzchni plesn to i tak cale warzywo(czy tez inne jedzenie) jest przesiakniete ta plesnia dlatego go wole nie tykac. a czy jedzenie plesni jest niebezpieczne?

Gość masz rację ze wyrzucasz
nie zmieniaj swoich nawyków.

Gość atopowa
a to zalezy jakiej plesni, w koncu sery plesniowe sa pyszne i nic sie po nich nie dzieje. tak czy inaczej, pojawienie sie widocznej plesni to ostatni etap "zepsucia" calego produktu, wiec trzeba wywalic calosc, a nie tylko kawalek ludzac sie, ze reszta jest dobra..

Gość No pewnie że jedzienie
plesni jest niebezpieczne,przecie to jest pasożyt

Gość bucia
ale jak wytlumaczyc innym eby robili tak jak ja? nie trafiaja do nich zadne argumenty. wazniejsze chyba jest zdrowie a nie to ze nie zje sie tego za co sie zaplacilo...

Ja wywalam, jak widzę pleśń to nawet jakby to była ogromna ilość to leci do kosza. Pleśń jest szkodliwa, a co najgorsze, niektóre jej odmiany (te co się same robią) są rakotwórcze. Wywalaj i nie słuchaj koleżanek.

Nie odzwyczajisz. Chociaż mi się udało. Mój przyszły mąż odkrawał, ale już nie robi tego. Ale prawda taka, że widzę co ludzie kupują (już nadgnite) ale po promocji. Ehhh szkoda ich zdrowia. O nich się nie martw dbaj o siebie.

Gość ludzie cieżko rozumują
myśle że nie masz co nikogo przekonywać,możesz tylko powiedziec swoje zdanie i tyle,a co Ci zależy????niech robia jak chcą to ich zdrowie,a ty swoje szanuj i nie jedz takich zepsutych produktów

Gość 141341111111
Własnie

Gość bucia
Czasem wkładam sobie w pupę słoik spleśniałego kompotu.

Kiedyś oglądałam program o tym. Pleśń jest bardzo szkodliwa i nie ważne, że ktoś odkroi ten zepsuty kawałek, bakterie i tak już są rozsiane po całym warzywie lub owocu. A później organizm musi jakoś wyeliminować to paskudztwo z organizmu, gorzej jeśli nie do końca mu się to uda.

Gość Nieeeeeeee
Nie wolno jeść pleśni! Jeśli na produkcie pojawi się choć troche pleśni cały produkt jest do wyrzucenia! Szkodliwe aflatoksyny rozprzestrzeniają się po całym produkcie i są rakotwórcze! Bardzo dobrze robisz że je wyrzucasz całe!

Gość pleś n to grzyb
a nie bakteria ale owszem jest rakotwórcza