Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość U la la boję się

Sól naprawdę trzeba jeść ?

Polecane posty

Gość U la la boję się

Zrezygnowałam z soli jakieś 4 lata temu, nie dosalam, ostatnio ktoś napisał że może tarczyca chorować jak się soli nie dostarcza, prawda to ?

Gość pupu
Mozna aplikowac innymi drogami, ale najlepiej jesc.

Gość ffjfljjg
dieta musi być wtedy bogata w jod. nie powinno się rezygnowac z soli jeśli masz niskie ciśnienie bo wtedy jest ona wazna w diecie.

Gość ffjfljjg
w innym wypadku możesz zobei zupełnei odpuścić sól... wystarczająco jest jej w diecie naszej codziennej. Sól to inaczej sód, a raczej chlorek sodu.

Gość U la la boję się
Tez tak uwazam, z tym ze ja czesto dietuje, jem kasze, ryz, makaron razowy, jajka, ryby na parze, warzywa, owoce, chude mieso, nigdy tego nie sole, oliwe, orzechy wiem ze sol jest w kupnych wedlinach, serach, rybach w puszce itp itd ale tego tez staram sie unikac mam niskie cisnienie sol szkodzi mi na cere, nie wiem co powinnam zrobic

Gość a czy sól ziołowa
jest dobrym rozwiązeniem???

Gość sol powinno sie jesc
poniewaz u nas sol jest jodowana i jest to wlasciwie podstawowe zrodlo jodu przecietnego czlowieka mieszkajacego w polsce :P a problemy z tarczyca powoduje wlasnie niewystarczajaca ilosc jodu aha- jesli znajdziesz jakies inne zrodlo jodu, to soli jesc (uzywac) nie musisz pczywiscie :P

Gość nie chcesz to nie sól
pierwsze słyszę, żeby brak soli szkodził. Nadmiar owszem, bo podnosi ciśnienie i właśnie ludziom z wysokim ciśnieniem zalecają jej ograniczenie. A jod... Jeszcze kilka lat temy sól nie była jodowana więc nie wiem skąd niby jej brak ma szkodzić. Jodowanie pojawiło się dopiero po Czarnobylu

Gość U la la boję się
Dodam że nie mam problemów z tarczycą, hmm ale też nie chcę mieć

Gość no to nie sól
to pojedź sobie nad morze, pospaceruj po plaży i zrób zapas jodu na rok w swoim organiźmie :-)

Gość ffjfljjg
sól ziołowa... no cóż sama takiej używałam dopóki nei ozbaczyłam co tam jest...choćby glutaminian sodu. Jesli miałabym wybierać to używałabym gruboziarnistej soli morskiej. A jod?? nei mam tego problemu... jesli nie chcesz jeśc soli a masz niskie ciśneinie to cóż niech Ci lekarz dopomoże... ja nie pomoge niestety

Gość oj nie
ja akurat używam takiej SOLI ZIOŁOWEJ, na której wyraźnie napisane jest iż NIE ZAWIERA glutaminianu sodu:)

Gość ffjfljjg
to ciekawe...ja jedyną sół ziołową która widziłam w sklepie to była firmy KAMIS i ta ma glutaminian sodu, jest w składzie. Powiesz mi jaka to jest która nie ma to może ja tez taką znajdę?

Gość oj nie
napiszę Ci na 100%, ale jak wrócę do domu, bo teraz jestem w pracy:) ok?:)

Gość ffjfljjg
super, śliczne dzieki.... co prawda nie jem soli juz długo i nie mam na nia smaka od dawna, ale mąż lubi sól i to tą ziołową wiec mogłabym mu solić taką bez glutaminianu sodu.

Gość U la la boję się
W sumie to chodzi mi tylko o to, czy faktycznie sobie szkodzę, bo myslalam ze wrecz przeciwnie a tu czytam ze trzeba jesc sol

Gość ffjfljjg
kto napisał że sól trezba jeść?? Ja uważam że niei nei jem... wyjątek jesli masz porblemy z niskim ciśnieniem....wiem wiem powtarzam się ale to tak dla jasności tej całej dyskusji. A jod to chyba w rybach morskich jest co nie?? Zreszta zpaytaj lekarza skoromasz wątpliwości on wie pewnie lepiej niz my tu na forum.

Gość ffjfljjg
o to jest pewnei produkt tzw ekologiczny więc dlatego bez gs. Przejdę sie dio sklepu ekologivcznego i tam zpyatm . W normalnym sklepie pewnei tego nei uzyczysz:-)

Gość oj nie
soli, której dostarczamy organizmowi poprzez jedzenie jest i tak za dużo niż wymaga tego nasze zapotrzebowanie organizmu więc naprawdę NIE TRZEBA solić:)

Gość oj nie
wiesz, ja kupuję tę sól w normalnym sklepie, ale na półce ze zdrową żywnością:) skąd jesteś? bo jak z Wrocławia to powiem Ci gdzie ją kupisz:)

Gość jeśli psolisz sobie kanapkę
z pomidorem i cebulką to nic Ci się nie stanie:-) Ale fakt NADMIARU soli trzeba unikać dlatego m.in. z tych względó nie jadam np.czipsów;)

Gość ffjfljjg
jestem ze Szczecina a półki ze zdrowa żywnością mam opanowane we wszystkich marketach w mieście...no chyba że cos przeoczyłam bo fakt za solą nigdy nei patrzyłam... ale dzieki

Gość ffjfljjg
nei tylko chipsy ale cała przetworzona zywność to dużżżżżżżżżże ilosci soli

Gość oj nie
na dodatek chipsy właśnie zawierają ten cholerny glutaminian sodu:D nawiasem mówiąc, to jest to substancja uzależniająca:O sama swego czasu wpadłam w nałóg jedzenia chipsów:O

Gość ffjfljjg
czipsy to zabójstwo dla mojej figury, zwłaszcza talii :-)

Gość oj nie
hihi, no niestety, ale jakie dobre, nie?;)

Gość ffjfljjg
szczerze??nei lubię... z tych przetworzonych śmeici to tylko pizza jest mnei w stanie skusić... Teraz...4 miesiące było inaczej!

Gość jeśli posolisz sobie kanapkę
no niestety prawie wszystko co dobre jest niezdrowe i tuczące😭

Gość U la la boję się
Też uważam że dośc soli jest w pożywieniu, no ale jak napisałam wyżej, mało jem solonych gotowych potraw, no ale używam np bulionu, kilka razy w tyg 1 kostke a tam przeciez sama sol prawie :) No nic, nie bede solic, moze od swieta