Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fibres

Krzywienie dzieci

Polecane posty

Ha ha ha...skąd ja to znam..... :-) Przykład: babcia bierze córkę 93 latka) na spacerek...przy wychodnym mówię „niunia tylko żadnych lodów!” ...a niunia po spacerku przychodzi z trzeba lodami dla każdego z nas...i co? Teraz ja mam się z nią bić o tego loda żeby nie jadła, jak już babcia kupiła? Masakra...nawet młotem nie wytłumaczysz!!!

jakbym sie dowiedziala, ze matka tak postepuje z moim dzieckiem, to nie zobaczylaby go dopoki, dopyty nie przyjmie, ze to JA jestem matka i ustalam zasady, a nie ONA :O

no właśnie -tylko z czego to wynika- ja przy moich małych dziecięcych grzeszkach i tajemnicach z babcią mimo wszystko w zdrowej atmosferze zostałam wychowana tak, że do gowy by mi nie przyszło rywalizować z mamą o syna, ona mi radzi ale i tak mówi , że zrobię jak zechcę kiedy spotyka sie z wnukiem dla zasady mimo moich rad robi jak chce- i do głowy by mi nie przyszlo, że mam jakiekolwiek prawo uczyć moją wlasną matkę albo matkę mojego męża bycia babcią

Gość dziew
widac ze konkurujecie z wlasnymi matkami o to kto jest bardziej matka. to jest niedojrzale - kazda z was jest matka dla kogo innego. uswiadomcie sobie ze te wasze zasady sa tylko po to, zeby pokazac waszym matka jak sobie swietnie radzicie a nie dla dobra dzieci.

Gość fibres
myślę, ze dorośli ludzie nie powinni swiadomie łamac zasad, zwłaszcza matka - córka

Gość dziew
a ja mysle ze dojrzali ludzie nie powinni wprowadzac zasad ktore nie maja szans bo sa sztuczne

a ja uważam ,ze dziadkowie są od rozpiesczczania a rodzice od wychowywania ;)

no to teraz przeczysz sama sobie hellishbloodystorm

acha dokladnie- i o ile życie jest prostsze i mnie konfliktów i problemów ;)

Gość dziew
ja mysle ze kazda po trochu konkuruje- ze to jest element przeksztalcania sie z dziecka w matke. i ze swoja matka jest wielki problem bo sie przy niej czujesz dzieckiem a chcesz sie czuc matka. tylko kiedys sie trzeba przed soba do tego przyznac i wyluzowac z zasadami dopoki jeszcze sie nie zabrnelo za daleko. przeciez dzieci beda widzialy wasza sztucznosc.

hehe- moja mama zapowiedziała mi raz a dobrze- że dla niej zawsze będę jej małym dzieckiem- to co ja jej tam będę udowadniać i sie wygłupiać ;)

ike;) wiesz dlaczego tak prostolinijnie na ten temat myslę? bo według mnie to tworzenie problemu gdzie go nie ma. zawsze tak było i bedzie - i to nie żadna konkirencja o dziecko :O tylko zwykła kolej rzeczy ... tez kiedyś bedziemy babciami ....;)

twoja pierwsza wypowiedź świadczy o tym, że właśnie sama konkurujesz z wlasna mamą

poza tym nie jestem matka, ale wiem, czego oczekuje od macierzynstwa i osob postronnych :O z dziecmi mam sporo do czynienia, zreszta to moj zawod, wiec to nie jest tak, ze sobie z palca wysysam glupoty :)

no.....:) mój tata zawsze zabranial mi krecić takim pokrętłem od radia...synek mój mógł krecic nim do woli;) pytam : tato a mi to nie pozwalałeś!!! a on na to - bo wtedy byłem ojcem i wycohwywałem a teraz jestem dziadkiem i rozpieszczam :) teraz wy sobie powychowujcie- ja juz swoje zrobiłem.... i w sumie ma facet rację

te twoje \" JA jestem matką\" to jest wlasnie nieswiadoma konkurencja... a bycia matką nienauczysz sie w żadnym zawodzie i z żadnej książki

\"to JA jestem matka\" ma byc nieswiadoma konkurencja? ike, sorry, ale co ty pieprzysz najlepszego :D:D:D albo raczej :O:O:O wiem, ze teoria teoria, zaraz mnie tu zagryza, ze dzieciaka nie mam, ale naprawde wiedza taka jaka mam pozwala mi inaczej spojrzec na cale to macierzynstwo :)

Gość dziew
no ale tez zobacz ike - ze te zasady sa czasami wynikiem bezradnosci. nie bylismy nigdy rodzicami i zwyczjnie nie wiemy, jak nimi byc. no bo gdybys krecila ta galka, to bylabys dzis innym czlowiekiem? nie sadze. nie czujesz sie troche oszukana?

nie chcę sie kłucić - więc sobie darujmy- ty napisalas co napisałaś- ja zinterpretowałam to jak zinterpretowalam i nie ma co z tego nowego topiku robić co do zagryzienia a czemu ma ktoś cie zagryś za to że nie masz dziecka a masz wizje macierzyństwa?? każda z nas miała jak planowala dzieci- a że zazwyczaj wizja sobie a życie sobie- to juz inna sprawa

dziw- oczywiscie, ze sie czuje:D zawsze chcialam sie raz a dobrze ta galką nakrecic:) ale tez wiesz -jak zostalam mamą to wiele rzeczy zrozumiałam , że rodzice popełniaja błędy, czasem sama łapię sie na tym , że np zabronilam dziecku bzdurnej rzeczy poza tym - bardziej myslę chodziło tacie o zasadę- jak bedziesz tak kręcić - to zepsujesz, niż o durnowata gałkę

ike - przeczytalam twoje posty i jedna mysl mi sie nasuwa, ze chyba troche opatrznie rozumiesz wyznaczanie granic 1. w poscie autorki nie bylo mowy o tym, ze dziecko CHCIALO ta czekolade - babcia wyszla z inicjatywa, wiec to nie ma nic wspolnego z tym, ze dziecko chce, a nie moze (TY:może poprostu rodzice pozwalaja na za mało.....dziecko ma prawo sie wyszalac, rozwijac po swojemu i ma tez prawo do małych słabosci , błędów i pomyłek - tak samo jak może chcec coś poprostu zjeśc- czy wy nigdy nie macie na nic ochoty??? dziecko też człowiek, częśc rodziców niestety ma za sztywne zasady) 2. twierdzisz, ze zasady sa niejako po to, zeby je lamac (TY: jesli wiesz że zabraniajac dziecku czegos ono i tak to zrobi - to pozwól mu na to)

Gość noale
ja tez tak to wiedze jak ike, ale sama nie mam dzieci a sie wypowiadam

co do punktu 2- odniosłam go do babc - nie do dzieci co do reszty była to moja odpowiex- dlaczego dziecko byc może nie chciało wrócić od babci..........

oki dziewczynki- mąż mnie goni do wanny - miłej rozmowy życzę