Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozccie mi

Nie mogłam rozdzielić internetu za pomocą Access Pointa....

Polecane posty

Gość pomozccie mi

Kupiłam Access Pointa, zapłaciłam za niego 200 zł, wcześniej pytałam usługodawcę sieci (sieć radiowa), czy mogę rozdzielić internet na 2 kompy za pomocą tego urządzenia, powiedział, że nie ma przeszkód i kiedy już kupie tego APEKA, to mam do niego zadzwonić i podać mu kod. Kolega wszystko podłączył, zadzwoniłam do usługodawcy, żeby podać mu kod MAC, to on wyjechał mi z tekstem, że mam mu podać numer karty sieciowej.:( Zaczęłam się z nim spierać i w końcu się zdenerwowałam, Access Pointa oddałam do sklepu i nie zawracałam sobie tym głowy. Teraz mam od kogoś innego internet, chciałabym go rozdzielić na 2 kompy i boję się, że problem znowu się powtórzy. Mogę jakoś inaczej rozdzielić ten internet bez użycia Access Pointa, ale żeby to był legalny sposób?

Gość pomozccie mi
Sprawdzałam w Google, co to jest ten router i nic z tego nie rozumiem.:( czyli i tak będę musiała zadzwonić do usługodawcy?

Nie wiem co masz za neta teraz, to co mam Ci poradzić? Np. ja mam DSL z tepsy i dziele sobie routerem radiowym, tzn. w jednym urządzeniu są 3 rzeczy: router, AP i switch. Podpinam do routera modem od DSLa, a z drugiej strony kompy... albo kablem do switcha, albo radiowo do AP, i neta mam w całym domu, bez kabli :) Nigdzie nie musiałem dzwonić, tylko konfiguracja routera i śmiga jak ta lala ;)

Gość pomozccie mi
Mam radiówkę.

Gość odp. można
za pomcą Acces Pointa rozdzilić sygnał, bo on ma przecież b. często wbudowany router :) Albo jest widziany jako switch. I instrukcja powinna wszystko wyjaśnić np. pod nazwą NAT.

Gość kakakakala
a "kod MAC" czy jak to Ty nazywasz to właśnie adrec mac karty sieciowej w Twoim kompie.

Gość odp. można
MAC to tzw. adres fizyczny karty sieciowej (bo każda ma swój indywdualny). Odczytujesz ją poprzez wykonanie następujacych czynności: Star->Uruchom->(pojawi się czarne okienko) wpisujemy: cmd (Enter) -> ipconfig /all (przed ukośnikiem spacja) i Enter. Wśród wielu informacji pojawi się też: Adres Fizyczny, który zapisuje się parami liter i cyfr oddzielonych myślnikami (lub dwukropkami).

Gość kakakakala
ale nie powinno być problemu skoro dostawca netu pozwolił jej kupić AP-ka i poprosił o adres mac. Musi go dopisać w swoich ustawieniach i już. Żaden problem.

Gość odp. można
Adres MAC musi podać dostawcy Internetu. Czy to tak wiele?

Gość kakakakala
a po cholerę się kłóciła z dostawcą netu i upierała przy jakimś durnym KODZIE MAC?? Prosił normalnie o adres mac a ta się wkurzyła i zerwała z nim umowę??

Gość pomozccie mi
Umowy nie zrywałam, bo już dawno wygasła, a zrezygnowałam jeszcze z wielu innych powodów. Kolega kupował mi kompa, upierał się, że mam administratorowi podać adres MAC z APEKA, ja się na tym nie znam, więc robiłam to co mi kazał. Uznałam, że skoro kolega studiuje informatykę, to się na tym zna. Dowiedziałam się, że żeby dowiedzieć się jaki mam numer karty sieciowej musiałabym rozkręcić kompa.

Gość pomozccie mi
odp. można----> No to mu podawałam tego MACA, jak na tacy, a on mi z kartą sieciową wyleciał.

Gość kakakakala
to się z lekka nie dogadaliście. AP nie ka swojego adresu mac. Adres mac ma tylko karta sieciowa która siedzi w kompie. Można go odczytać otwierając kompa (NIE ROZKRĘCAJĄC WSZYSTKIEGO), albo wejść w połączenie lokalne - właściwości itd i tam widnieje jako "adres fizyczny" (w windowsie XP).

Gość pomozccie mi
Przez moją głupotę straciłam szansę na net. Dzięki wszystkim za rady. kupię jeszcze raz tego Access Pointa i spróbuję znowu.