Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deser satino

czy jest tu jakis historyk??

Polecane posty

Gość deser satino

potrzebuje odpowiedzi na kilka pytan z histstorii na temat Katynia... moze ktoś zechcialby mi pomoć lub wskazac w internecie miejsce gdzie moge uzyskac odpowiedzi na moje pytania. z gory dziekuje i czekam na pomoc...

Gość deser satino
Co sie stało z internowanymi na Litwie w 1939 r? Podaj nazwę 3 obozów pracy ZSRR. Ilu jeńców zostalo zastrzelonych przez NKWD? Kiedy ekshumacje grobów katyńskich przeprowadzili sowieci? Kto przewodniczył radzieckiej komisji specjalnej do ustalenia i zbadania okoliczności rozstrzelania w lesie katyńskim jeńców polskich..?

Gość deser satino
no tak wiem tylko, ze tych tekstów jest tysiace a ja nie mam za duzo czasu zeby je wszystkie przeczytac. myslalam ze moze ktos jest tak dobry z historii ze bedzie znal odpowiedzi na te pytania. egzamin sie zbliża.. :(

Co sie stało z internowanymi na Litwie w 1939 r? Po zajęciu Litwy w 1940 roku przez wojska sowieckie zostali w większości przejęci przez NKWD Podaj nazwę 3 obozów pracy ZSRR. Mało precyzyjne pytanie. Ogólnie mozna wymienić Workutę, Kołymę, Wyspy Sołowieckie Ilu jeńców zostalo zastrzelonych przez NKWD? Też pytanie mało precyzyjne. Chodzi o jeńców polskich? Czy jeńców w ogóle - polskich, niemieckich, fińskich, włoskich, węgierskich, japońskich itd ? Polaków rozstrzelano ok 10 000 tys w tym większośc to byli oficerowie ale nie jest to dokładna liczba. Część zmarniała w łagrach i katowniach NKWD Kiedy ekshumacje grobów katyńskich przeprowadzili sowieci? Zdaje się wkrótce po zajęciu tych terenów przez Rosjan - czyli w 1944 roku. Była to tzw komisja Budrenki ale sprawdź tę datę w google. Kto przewodniczył radzieckiej komisji specjalnej do ustalenia i zbadania okoliczności rozstrzelania w lesie katyńskim jeńców polskich..? Budrenko

zbliża się chyba nie od dziś nie? można było wcześniej zacząć poszukiwania wątpię żeby ktoś z marszu wiedział - będzie musiał za ciebie szukać

Gość deser satino
dzieki wszystkim za pomoc.. o egzaminie wiem od dawna ale pytanie znam ( dzieki szczesliwemu przypadkowi od wczoraj) wiec jesli nie wiesz wszystkiego do konca to nie oceniaj. nie kaze nikomu szukac za mnie...