Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Janina z Mysłowa

Wymigać się da od windykacji należności?

Polecane posty

Gość upupuppppppppppppppppppppppppp

Gość Adam C.
Tak tylko maja dobrze opłacanych prawników.

musi być jakieś wyjście. O wyłudzenie nas nie mogą oskarżyć bo jak braliśmy ten kredyt 7 lat temu mąż dobrze zarabiał Potem zlikwidowali firmę i już. Owszem, pracuje teraz zarabia połowę z tego co kiedyś.

a może był już ktoś kiedyś w takiej sytuacji ?

acha, nam pisma przychodzą z ULTIMO i PRESCO...

Gość ale prawnicy mogą działać
tylko w ramach prawa- nawet najlepsi :P warto znać kilka prostych zasad, aby uniknąć kłopotów... nie namawiam tu nikogo do oszustw, ale każdemu może się czasem noga powinąć- jak kiedyś np. przez pomyłkę miesiąc przed terminem zerwałąm umowę z Erą- oczywiście nikt mnie o tym z pracowników nie poinformował.... tylko do ostatniego rachunku doliczyli mi bagatela 500zł kary!.... a ja wtedy sudiowałam.... odwołąnia i błagania nie pomogły.... poradziłam się prawnika ojca, on kazał mi co miesiąc płącić 50 zł i nie zważać na firmy windykacyjne.... zawsze miło z nimi rozmawiając i mówiąc, że zapłace.....tak zrobiłam spłaciłam dług bez kłopotu a teraz już się pilnuję :P

Gość DF
Podaj swój e-mail może będę mógł coś pomóc w tej sprawie.

Gość Lara26
Janino, jeśli dług jest podstawny, tj. powstał w wyniku podpisania przez Ciebie i drugą stronę umowy, albo zleciłaś jakąs usługę lub w jakikolwiek prawnie dopuszczalny sposób określono świadczenia stron, a strony je zaakceptowały, a jednym z postanowień byla Twoja zgoda na uiszczanie odpłatności - musisz zapłacić. A co do windykacji, jeśli zwlekasz z płatnościami druga strona wpierw powinna przysłać Ci wezwanie do zapłaty, potem przedsądowe do zapłaty, a potem już sprawa toczy się w sądzie. Ale żeby uniknąć takich "przyjemności" radzę wprost na piśmie poinmformować firmę o kłopotach finansowych i poprosić o rozłożenie kwoty na raty w wysokości np. 200 zł , z terminem wpłaty do np. 10 dnia kazdego miesiąca przez okres 10 miesięcy. To powinno załatwić sprawę. Głowa do góry.

niestety, nas jest troje a pracuje tylko mąż, odsetki lecą jak wściekłe...Gdyby mąż miał umowę na stałe to byśmy wzieli kredyt i już.Cały dług byłby spłacony. Niestety, umowę ma na rok i tylko ją przed.

Gość kakakakak
Podejście pani bron boze powala. Super, narobić długów a potem jak szczur chować się przed windykatorem. Żałosne. Ja rozumiem, że nieszczęścia chodzą po ludziach i różnie może się zdarzyć, ale sutuacji trzeba stawić czoła a nie chować głowę w piasek. I jeszcze doradzać innym!!!! I łudzisz się kobieto tylko, że sprawa uchichła. Po pierwsze masz z głowy branie jakiegolwiek kredytu, po drugie należnościami firmy hamdlują i nawet jak ta machnęła na ciebie ręką, ktoś się po ten dług w raz z odsetkami zgłosi, i to z odestkami, które ci radosna idiotko ROSNĄ cały czas.

złośliwość ludzka nie ma granic....

Gość Realistka-29
kakakakak życzę ci z calego serca,żebyś sama kiedyś byla w takiej sytuacji. Puknij się w ten glupi leb porządnie. Pewnie tatuś ci daje na nowe pazurki i nawet nie masz pojęcia o życiu...

dokładnie, panna nie zna życia.Czasem jest super, extra a potem noga się podwinie i BUM !!!!!!!!!!jAK MAM TO SPŁACAĆ JAK MĄŻ ZARABIA 1500 ZŁ ?Po opłatach na życie zostaje 700. Trudno chodzić głodnym i brudnym.A na żadne luksusy i tak sobie nie pozwalamy.

Gość Realistka-29
Ja mam lepszą sytuacje finansową,ale i tak mam dlugi z tym,że u rodziny. Jak w ogóle można tak bredzić jak ta kakakakak... a niech się dziecko rozchoruje, lekarstwa, szpital... Ludzie mają takie dramaty a ta glupia panienka tylko nerwy psuje...

Gość Realistka-29
upupuppppppppppppppppppppppppp siedzisz w domu ?

tak, jeszcze studjuję.Dziecko idzie to szkoły od września,a ja wybieram się do pracy. Myślałam o pracy oczywiście wcześniej ale moje dziecko chodziło 2 tygodnie do przedszkola a 2 tygodnie siedziało w domu. Wbrew temu co tu ludzie sobie myślą przejmuję się długami ale na pewno nie będę się wieszać z tego powodu.

Myślałam o pracy oczywiście wcześniej ale moje dziecko chodziło 2 tygodnie do przedszkola a 2 tygodnie siedziało w domu. Miałam na myśli, że często choruje...:(

Gość Realistka-29
nie myślalaś o handlu na allegro ? Ja wyciągam z tego kilka tysięcy i mam więcej niż mąż chociaż siedze w domu a on codziennie drałuje do pracy :)

dobry pomysł, a można wiedzieć co sprzedajesz ???

Gość kakakakak
Przykro mi ladies, ale nie poprawicie sobie w ten sposób samopoczucia. Nie mam bogatego ojca ani pazurków, mam za to 40 lat i żadnych długów w życiu nie narobiłam. A jak mi się -- owszem - zdarzyły problemy w płynnośco finansowej nie uprawiałam polityki strusia tylko potrafiłam się dogadać z firmą. (Acha, bogatego męża też nie mam). Ja rozumiem, że kazdemu może się noga powinąć, stracić pracę i tak dalej. Ale polityka szczura w takiej sytuacji to IDIOTYZM. Tudzież narabianie z panienkami na infolinii. Sprawie trzeba stawić czoła, napisać do firmy, przedstawić zlecenie stałe w banku do spłaty jakiejś części kredytu co miesiąc. Tyle. ladiaes. I czytajcie ze zrozumieniem. Napisałam, że debilizmem jest liczenie na to, że się przeczeka widykację. bo odestki rosną, a długami się handluje. I co, to was tak zbulwersowało??????

Gość kakakakak
Jeszcze raz: list do fimy z kserokopią zlecenia stałego w banku. Plus jak tu ktoś napisał wyżej: płacić swoje mimo, że niby nie chcą rozłożyć na raty. To, że się coś płaca zmienia całkowicie sytuację.

Gość kakakakak
Z wiekszością instytucji poza tym zaiste idzie się dogadać, tylko trzeba się do nich ruszyć i trafić do właściwej osoby i użyć właściwej argumentacji. No i trzeba mieć uczciwą wolę jenakowoż te dług spłacać.

Gość kakakakak
Tylko dogadać to nie znaczy prosić o laskę jak się już naboroiło, zlekceważyło ileś tam wezwań i tak dalej.

Gość kakakakak
Natomiast podeście narobić długów i czekać, ze przyschnie mnie powala.

Gość Realistka-29
upupuppppppppppppppppppppppppp zaczynalam od wysprzedania niepotrzebnych rzeczy z domu. Myślalam,że nikt nawet się tym nie zainteresuje a ja tylko wydam na wystawienie rzeczy. Ze starych butów, bluzek itd uzbieralo się 6 tyś !!! Potem kupilam parę nowych rzeczy na sprzedaż i jakoś się kręci. Najlepsze są ciuchy bo dajesz cene jaka Ci przyjdzie do glowy tylko podstawa dobre zdjęcie czyli aparat cyfrowy.

Gość a jak jest
ze szkołami prywatnymi? musiałam zrezygnować z zajęć zaraz na początku roku, bo na studiach zaocznych wprowadzili dodatkowe zajęcia wieczorne w piątki. Teraz domagajką się zapłaty za cały rok.

Gość a jak jest
czy ktoś się orientuje? bardzo proszę o rady, przerwałam te studia, bo nie mogłam zwalniać się z pracy

Gość a jak jest
up

Gość nie wiem tego
sorry co do Janiny: spłacaj po ile masz i kwita. Byle byś spłacała.

Gość Kartofelee
Rozumiem, że w stutacji dużego rach, za telefon, mozna na oddzielnych kwitach spłac naleznośc i wtedy nie grozi widykator ani komornik. Tak? Bo jestem w podobnej sytacji i ...nie iedziałam co mam robić. Czyli krótko: płacąc w ratach nie będzie komornika. Zgadza się? Nawet jeśli rachunek jest spory, po przekraczający 1000 zł? Proszę odpowiedzcie konkretnie.