Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margoloaaaa

Jak to możliwe,że jogurt z większym procentem tłuszczu jest mniej kaloryczny?

Polecane posty

Gość Margoloaaaa

Pewien jogurt z większym procentym tłuszczu jest mniej kaloryczny, niż tego z mniejszym procenetem, a skład praktycznie ten sam. Czy ktoś mi to może wyjeśnić ?

Gość Margoloaaaa
* niż ten z mniejszym %

Gość timbim
Jogurt może mieć mniej tłuszczu ale więcej węglowodanów czyli między innymi cukru owoce lub różnego rodzaju zagęstniki, żelatynę itp czytaj etykiety, powinna być podana zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu Najmniej kalorii mają jogurty Jogobella Light 0 % ok. 60 kcal mało kalorii mają też Jogo Vita Zott 1% tłuszczu (naturalny lub z musli) ok. 87 kcal

i to samo z tymi wszystkimi produktami light :P jaką możemy mieć pewność , że rzeczywiście mają mniej kcal ... ? wg mnie to taki chwyt marketingowy i tyle :P

dlatego ja nie kupuje niczego co jest LIGHT wole sobie sprawdzic w sklepie ile dana rzecz ma kcal. i wcale light nie ma mniej kcal nic inne produkty.

Gość timbim
Pisze "praktycznie" czyli wystarczy kilka gram węglowodanów na 150 g jogurtu i już jest różnica w kaloryczności Sama porównaj: Jogobella Light to 60 kcal, a Jogobella zwykła to 98 kcal, rożnica to tylko 3, 75 grama tłuszczu na opakowanie

Gość timbim
Produkty light powinny mieć o 20 % mniej kalorii niż ich tradycyjne odpowiedniki. Takie jest założenie ale pytanie czy producenci tego przestrzegają. Zawsze czytam etykiety i wiem co kupuję. Ostatnio wolę zamiast jogurtów twarożek, bo mniej w nim węglowodanów a więcej białka. W jogurtachach to praktycznie same węgle są.....i minimalne ilości białka. Wolę zjeść twarożek light Piątnicy, mało tłuszczu, mało węglowodanów, dużo białka. Samo zdrowie.

Gość Margoloaaa
Dzięki za odpowiedzi 🌼 . No cóż, o żelatynie nic nie było napisane, tylko coś w stylu: "gęstość zawdzięcza dojrzewaniu w kubeczku, metoda pochodząca z jakiegoś kraju" :o Drugi jogurt tez nie miał żelatyny, oba były naturalne. Czy zawsze lepiej wybierać produkty mniej kaloryczne, mimo, że mają więcej tłuszczu lub cukru, czy na to też zwracać uwagę ? Co do produktów LIGHT, to czasem faktycznie ściema + sporo chemii :( Timbim, też lubię serki z Piątnicy :) 🖐️

Gość Bzdura totalna
Bezsens kompletny, najwazniejsze jest ile jesz i jak jesz, bo tyjesz od nadmiaru kcal a nie od samych tluszczy!!!!