Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praczka

Czy wszystkie koszulki kurczą sie lub zmieniają wymiary po praniu?

Polecane posty

Gość praczka

Mam dużo fimowych koszulek, big star, bergson itp. itd. piorę je w temperaturze 30 stopni, prasuje na średnich temeperaturach, a one i tak robią się krótsze i szersze - takie worki! :-o Co sie dzieje?

Gość ja tez tak mam ...
i szlak mnie trafia ... koszulkę oryginalną można porównać do koszulki z bazaru ... chocbym nie wiem co robila zawsze się trochę kurczą ... w konsekwencji pierwszy dzień po praniu wszyscy domownicy rozcigają swoje ciuchy :P

Gość praczka
co ty gadasz? to nie ma juz dobrych koszulek na rynku, tylko wszystko robia najtańszym kosztem w chinach? moje koszulki robia krótkie i szerokie i rozciąganie chyba tu nic nie da :-o a może to wina proszków do prania? a może nie powinno ich sie prać w pralkach z wirówką? :-o o rany!

Gość praczka
o rany i ty wszystkie koszulki pierzesz ręcznie?

Gość praczka
...i jak ty je wyrzynasz i suszysz? :-o

Jasne!Nie będę,co chwilę kupować nowych :D Tym bardziej,że są takie,które bardzo mi się podobają.Szkoda niszczyć. Nic trudnego z tymi koszulkami,są cienkie. Gorzej gdybym prała jakieś grube swetry...........:D ♥♪♫

Gość praczka
to napisz jeszcze jakimi środkami prać koszulki i w jakiej temperaturze je prasować :-o

Gość niebieskooookaa22
ja niektóre piorę ręcznie ale większość to do pralki... po prsotu płyn do prania wleję i ustawie mniejsze obroty(nie 800:P) tylko jakieś 550... i wsio momzę wtedy nie będą się rozciągały wszerz :o

Gość bo te koszulki
to najlepiej zaim kupisz, spójrz na skład. Jeśli ma 100% bawełny to raczej szybko zrobi się szmata, chyba, że trafisz na bawełę naprawdę dobrej jakości (np. ESPRIT). NAjlepiej jest kupować te ze składem mniej więcej 90-95% bawełny i 10-5 % domieszki sztucznego np. lycra. A prać to ja też piorę je ręcznie, nie ma z tym wiele problemu. Zwykle używam płynu do prania, zamiast proszku i płuczę w płynie zmiękczającym. Suszę normalnie rozwieszone. Ważne: czarnych nigdy nie suszyć na słońcu bo blakną.

ja piorę w pralce i nie mam problemu. Ale bardzo ważne jest,żeby przed powieszeniem nadać im właściwy kształt,czyli strzepnąć dobrze i ponaciągać w odpowiednich miejscach.. I zero problemu.

Gość praczka
aha, czyli wystarczy jeszcze mokrą koszulkę rozciągnąć na długości i strzepnąć? bo moje wszystkie robią się przykrótkie :-o ale chyba jednak zacznę prać te droższe koszulki ręcznie ... cóż, szkoda kasy

no ja tak robię. Własnie na długość delikatnie ją rozciągam,układam w miarę równo szwy,żeby żadne dzioby nie sterczały..i wieszam. może spróbuj suszyc na wieszakach?

Gość gość
Nie, tylko te zlej jakosci.