Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie pytanie mam do MAM

Biorę już pół roku kwas foliowy, a nie zaszłam jeszcze w ciążę

Polecane posty

czy kwas foliowy można tak długo przyjmować?

od kwasu foliowego raczej sie nie zachodzi w ciążę trzeba jeszcze współżyć kwas foliowy jest potrzebny szczególnie jak juz jest dzidziuś w brzuchu dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego dzidziusia

Gość ło matko matko
A ja słyszałam, że należy go zacząć brać na 3 miesiące przed zajściem w ciążę, co jest oczywiśie tylko możliwe przy ciąży planowanej :).

dobrze słyszałaś bo tak powinno sie brać kwas foliowy jak mówisz wcześniej tez ale szczególnie w trakcie 1 miesiecy życia dziecka w brzuchu mamy

Gość złośliwe babska
Jak zwykle Ci co nie zrozumieli złośliwie odpowiadają. Dziewczynie chodzi pewnie o to, że nie może zajść w ciąże i dlatego bierze tak długo i czy nie jest to szkodliwe :o Niestety nie wiem, ale pewnie nie zaszkodzi.

Nie zaszkodzi. Mozesz brac dalej. Ja bralam ponad rok zanim zaszlam w ciaze i przez 3 miesiace ciazy.

Gość geurtnfuigvmg
kwas foliowy jest potrzebny szczególnie jak juz jest dzidziuś w brzuchu ale łykanie przed zajsciem w ciaze jest wskazane onk 3 nie badz taka do przodu bo na tył ci zabraknie

Napewno nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie.Mi gin kazała brać miesiąc przed planowaną ciązą tak też zrobiłam.Gin powiedziała także że mam brać dopuki nie zajde.Tak więc brałam 9 miesięcy (tyle nam to trwało zanim zasłżam) oraz przez 3 mieisące ciązy

Gość chyba jej siostry
dlaczego bralyscie kwas foliow ytylko przez trzy m-ce ciazy?

Nie zaszkodzi. Kwas foliowy wydalany jest z moczem i powinien byc przyjmiwany przed zajsciem w ciaze w przez conajmniej 3 pierwsze miesiace ciazy

chyba jej siostry----bo ten poczatek ciązy jest bardzo ważny dla dobrego rozwoju płodu.Dłużej już lekarze nie każą

Gość bebe_30
wydaje mi sie,ze jedna tabletka kwau foliowego dziennie nie szkodzi,ale dopytaj lekarza. slyszalam,ze kwas foliowy bardzo latwo wyplukuje sie z organizmu, i "niszczy"go np kawa, herbata etc.

nie zaszkodzi, ja biorę tabsy z zelazem i kwasem fol. już prawie rok (biorę je na anemię, o ciąży jeszcze nie myslę)

Gość mnie lekarz kazal
odstawic kwas foliowy po trzecim mieisacu ciazy i zaczac brac witaminy - to odpowiedz na pytanie dlaczego tylko trzy miesiace - w moich witaminach kwas foliowy tez chyba jest... no i wiadomo, ze planowanie planowaniem, ale co robic jak sie w czasie 'obsuwa' - napewno warto brac kwas tak dlugo jak trzeba, nigdzie nie jest napisane, zeby go trzeba bylo odstawic po ilus miesiacach probowania.

Gość zaan
kolejna mądra... :-0

Gość ja jestem...
Kwas foliowy - jest niezbędny do wytwarzania komórek i prawidłowego wzrostu dziecka podczas ciąży. Przyjmowanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę może zmniejszyć ryzyko urodzenia dziecka z wadami wrodzonymi mózgu i rdzenia kręgowego. Może zmniejszyć wady cewy nerwowej.

On jest potrzebny do prawidłowego rozwoju plodu a nie do zajścia w ciąże, więc mnie nie krytykuj bo sama jesteś w błędzie!! Rola w organizmie - reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).

dziewczyny nie kłóćcie się:) Julli--------> takim głuptasem nie jestem by myśleć, że od przyjmowania kwasu foliowego zajdę w ciążę;) spokojnie:) natomiast wiem, że należy go przyjmować już na 3 miesiące przed planowaną ciążą:) jak na razie jeszcze nie zaszałm w ciążę, a jak napisałam przyjmuję kwas foliowy już pół roku i jak słusznie większość zrozumiała chodzi mi o to czy nie ma przeciwwskazań w tak długim przyjmowaniu kwasu foliowego? dzięki za wszystkie wypowiedzi choć w sumie jeszcze jednoznaczna odpowiedź nie padła:)

Gość zatroskana
Nie, nie zaszkodzi :) Mozesz brac spokojnie :) nawet cale zycie :) Generalnie kwas foliowy jest potrzebny w organizmie kazdego czlowieka, wiec jak Maz sobie lyknie to tez mu nei zaszkodzi :) Wchodzi w sklad wiekszosci preparatow witaminowych. Jesli jest go za duzo w organizmie - nie gromadzi sie, nie odklada tylko jest wydalany z moczem, wiec nie stanowi zadnego zagrozenia. Ja przez cala ciaze jem kwas foliowy w dawce 5 mg. Oprocz oczywiscie feminatalu. A w sumie jem folminy, foilki i inne takie juz ze 3 lata bez przerwy :) Pozdrawiam i zycze powodzenia w staraniach :D

zatroskana---------> bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i serdecznie pozdrawiam:)

ostatnio byl o tym artykul na onecie, jesli jestes zupelnie zdrowa to pewnie nie zaszkodzi, ale jesli masz jakies dolegliwosci, bodajze ze strony jelit to zapytaj lekarza.

choroba jelit??? hmm, chyba nic mi nie dolega jeśli chodzi o jelita, a co konkretnie tam było? może pamiętasz?

Gość zatroskana
:) nie ma sprawy :)

Gość bziczek
też brałam jak stwierdziłam ze zachodzę w ciązę, a ze czekałam na ciązę ponad 3 lata wiec po kilku miesiącach odstawiłam. Zaczęłam brać ponownie folik od pierwszych tygodni ciązy.