Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ratunku pomocy

jak się uczycie

Polecane posty

Gość ratunku pomocy

jakie macie sposoby na naukę ja mam jutro egzamin i nic nie umiem i wiem że się nie naucze ale naprzyszłość piszcie jakieś rady jak sie skutecznie nauczyć. Czytacie kilkakrotnie materiał czy jak?

Zależy z czego. Jest metoda kojarzeniowa, albo wykucie i tyle.

Gość ja pytam
ja wkuwam na pamiec

Gość robię notatki
podkreślam na kolorowo i dużo czytam "nad program" :)

Gość nagrac tekst na
mp3 albo cos takiego i sluchac-wtedy chcac czy nie chcac cos zapamietam

Jest jeszcze metoda \"po swojemu\" . Czytasz tekst jakiegoś profesorka z Harvardu, który nawet napełenienie szklanki wodą opisuje nieludzkim językiem, i od razu tłumaczysz sobie to prościej. Czyli zasada jest taka: To co zrozumiesz, to zapamiętasz. Tłumacz sobie to po swojemu i własnym stylem.

Gość mis kolabor
Ja kupuje paczke Tussipectu do tego jakies 5 redbulli, popijam to mocna kawa, odgradzam sie od rzeczywistosci i kuje dopoki wszystkiego z glowy nie powtorze:) To jesli materal do wykucia. Czasami jak trzeba zapamietac kilka podpunktow do czegos to stwarzam sensowne slowo z pierwszych literek :) A jak cos do zrozumienia, to czytam i staram sie zrozumiec:P

przgladam testy z poprzednich lat, robie sciage z nich i mam nadzieje, ze trafię w zestaw. Jak nie trafie to ide ogladac prace i prowadze ewentualne negocjacje z prowadzącym. Uwazam, ze nie ma sensu kuć pierdół. PO tyogdniu i tak ich nikt nie pamieta. Najwazniejsze to wiedziec,gdzie szukac gdyby faktycznie to bylo potrzebne

Nie robie notatek,bo szkoda mi czasu i szybko mi się to nudzi.Czasami podkreślam w podręczniku ołówkiem. Staram się powtarzać w myślach to co przeczytałam bez patrzenia w podr ,układać sobie jakieś pytania i na nie odpowiadać.Czasami jak są do wkucia jakieś beznadziejne wyliczanki staram się to jakoś skojarzyć....najczęściej metodą \'histroryjki obrazkowej\'.

Gość czytam i podkreslam
kolorowym zakreslaczem, czasami cos na pamiec musze wykuc, ale ogolnie musze najpierw cos zrozumiec:) Wtedy lepiej to zapamietuje:)

Gość ratunku pomocy
kurde bo ja to notatki już dzisiaj chyba z 3 razy czytałam i nic nie umiem i nie mogę się wogołe skupić na tym co czytam

Gość ratunku pomocy
no niby z tym mp3 dobry pomysła ale ile tam się wykładów po 1,5 h zmieści jakieś ściągi mam ale u kobity chyba się ściągać nie da

Gość ratunku pomocy
głównie to są notatki z wykładów to co ona dyktowała z polityki społecznej czy jakoś tak

czyli na wkucie...no to ja zazwyczaj czytam jakas czesc i pozniej powtarzam to co udalo mi sie zapamietac, jak nie wychodzi to zapisuje to co zapmietalam i tak w kolko az cos w mojej pustaej glowie zostanie:O tez mam jutro egzam, tak wiec lacze sie w bolu🖐️

Osobiscie wole metode kawa + papierosy, moj kumpel po mieszance kawa + tussipect prawie zszedl:o No a tak poza tym to uwazam ze nie ma innej metody niz zrozumienie - nie jestem w stanie sie nauczyc niczego, czego nie rozumiem, za to jak juz zrozumiem - od razu zapamietuje. powodzenia jutro;)

Gość ratunku pomocy
a dzięki. Ide sie uczyć. Papierosy odpadają bo nie palę kawa też bo mi nic nie daje a już i tak dzisiaj piłam a co to jest ten tusi cos tam pierwszy raz o czymś takim słysze