Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość michasia22

Badania na TSH

Polecane posty

Gość michasia22

zrobiłam badania na TSH wyszło mi 4.73 a norma jest od 0,27- 4,2 , czyli wyszlo troche za duzo . Robiłam je głownie dlatego ze przy wielkim apetycie nic nie tyje i jestem chuda :( Mam pytanie czy w wyniku leczenia tarczycy jakimis tabletkami zaczyna się tyć ?? I czy to nie wpływa na antykoncepcje tzn np na tabletki Logest bardzo prosze was o odpowiedz

Gość idz do
endokrynologa bo tarczyca zaczyna Ci szwankowaź prawdopodobnie zaczyna Ci się badczynnośc tarczycy objawiajaca się chudnieciem mimo normalnego sposobu odzywiania sie.

Gość powiększone Tsh
To raczej niedoczynność.Można brać pigułki anty i dodatkowo jakieś na tarczycę.

Gość michasia22
no tak ale czy leczac sie zaczne wreszcie tyć ??????

Gość ewqa2
Faktycznie wynik wskazuje na niedoczynnosc a przy niej przewaznie sie tyje mimo stosowaniu diet itd. Nie kazdy organizm jednak tak samo reaguje i ma podobne objawy. Powinnas udac sie do endokrynologa, ustali leczenie i da skierowanie na dodatkowe badania.

Gość Edi100
W wyniku brania tabletek na tarczycę, nie zaczyna się gwałtownie tyć. Tabletki powodują że przestaje się chudnąć i można nabrać odrobinkę ciałka.Samopoczucie też jest o wiele lepsze. Głowa do góry!:)

Gość tete
Idź koniecznie do endokrynologa! Wiem co mówie, bo choruję na nia od blisko 35 lat. Choroby tarczycy powodują wiele szkód w organiźmie - praktycznie dziłają na wszystko: na serce, jajniki, żołądek, mózg itd.To jedna z chorób, która działa prawie na wszystkie organy wewnętrzne. Nieleczona może wiele z nich może uszkodzić a także powodować wiele problemów życiowych. Nie wiem w jakim jestes wieku, ale gdybys chciała zajść w ciążę to pewnie nie donosiłabys dziecka - bo w tej chorobie częse są poronienia. Twoja psyche będzie do niczego: częsta płaczliwość i drażliwość, bezsenność, niemożnośc koncentracji, zapominanie, drżenie rąk. Występuje także rak tarczycy - b.groźny. A leczenie jest bezbolesne (prawie). Należy zniszczyć nadmiar komórek tarczycy albo zahamować ilość wydzielanego przez nich hormonu tarczycy. Robi się to operacyjnie (przez wycięcie fragmentu gruczołu tarczycy) lub naświetlanie izotopami (co powoduje zniszczenie części tego gruczołu; sposób stoswany tylko u osób w wieku "poprodukcyjnym" tj. takich które maja dzieci) lub poprzez podawanie leków (które hamuja wydzielanie hormonu). Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej zrobić operację. Nie trzeba się niczym "truć" ani naświetlać. Po operacji szybko wraca się do normy. Jedyne niebezpieczeństwo jakie przy tym może (ale nie musi) wystąpic to to, że Ci za dużo wytną. I wtedy do końca życia będziesz musiała brać hormon tarczycy w tabletkach. To z wielu możliwych komplikacji przy tej chorobie nie jest najgorsze co Ci się może przytrafić. Uwaga: jest też choroba polegająca na tym, że organizm sam niszczy swoje komórki tarczycy. Nazywa się chorobą Hashimoto i żeby nie wiem co - prowadzi do niedoczynności tarczycy, która wymaga podawania hormonu tarczycy do kończ życia. Bez tego hormonu nie da się żyć. Odwagi. Jeśli lekarz zaproponuje operację to się zgódź bo najszybciej wrócisz do normy, bez trucia się lekami i bez naświetleń a po kilku tygodniach wrócisz do normy. Sposób radykalny ale skuteczny!

Gość tete
Dodam jeszcze, że po operacji przestaniesz chudnąć, bo chudnięcie spowodowane jest tym, że masz bardzo, ale to bardzo przyśpieszoną przemianę materii i jak się nie będziesz leczyć to Twój organizm zostanie kompletnie wyniszczony.