Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewa_21

pytanie o przypisy w pracy licencjackiej!pomozcie!

Polecane posty

Gość ewa_21

Kochani! Co mam zrobic jezeli korzystam z fragmentu ksiazki i na dodatek to nie jest cos co stworzyl autor tylko sam oparl sie na czyjejs pracy i zrobil przypis. Jaki ja mam zrobic przypis w mojej pracy? z tej ksiazki z ktorej korzystam czy ten przypis co dal autor mimo opierajac sie na kims innym ( a ja nie majac tej ksiazki w reku).

Gość ewa_21
proszę pomóżcie

Gość ewa_21
nikt nie wie???????????

Gość k------------------------
najpierw piszesz autora i tytul ksiazki ktora cytuje tamten autor a potem po kropce piszesz W: i podajesz autora i tytul gdzi e to bylo, jasne?

Gość blelklke
dajesz na przypis to z czego korzystał autor nawet jesli zródla nie mialas w ręku, to nawet dobrze swiadczy o Tobie bedziesz miala w ten sposób wiecej literatury, ja w ten sposób "zdobyłam" polowe literatury do mojej pracy

Gość yutyutu
ja pisałam pracę licencjacką 3 lata temu, ale nie pamiętam już dokładnie. Chyba bym podała tę książkę docelową, którą cytuje autor. Ale wierz mi, oni aż tak dokladnie prac licencjackich nie sprawdzaja

chyba W: ja pisalam praca po niemiecku i bylo wlasnie IN:

Gość ewa_21
dzieki kochanie:)

Gość ewa_21
oczywiscie mialo byc kochani a nie kochanie :)

do blelke: to jest wlasnie nieprawidlowe cytowanie; nalezy podac ksiazke w ktorej znalazlo sie konkretny cytat

Powinnaś zrobić przypis do książki, z której ty korzystałaś podając dokładnie źródło. Ew swój przypis w przypisie, iż autor formylując cos opierał się na tym a tym źródle.

Gość blelklke
ale ja nie mówie ze to jest prawidlowo, ja mówie ze nikt sie nie zorientuje jesli tak zrobi a bedzie miala kilka pozycji literatury wiecej

niby tak; ale to jest nieuczciwe; poza tym moj prof by zczail

Gość ewa_21
to juz wole zrobic przypis w przypisie. Podac zrodlo z ktorego ja korzystam a potem zrodlo z kotrego korzystal autor. I tak bedzie najuczciwiej. Literatury mam sporo a wiec nie martwie sie o to. Dzieki za rady

Gość blelklke
mi brakowalo literatury bo mialam durny temat, promotorka sama mi to zasugerowala (oczywiscie w tajemnicy)

Gość ewa_21
moj promotor to zlewa co ja robie. Mam przyniesc prace na koniec:)

Gość pisze sie tak
jesli w tekśie piszesz w nawiasie autora (Kowalski 2002) to w literaturze na końcu piszesz np. Kowalski J., 2002, Historia rodu Jagiellonów Historia powszechna, red. Marciniak W., 2002, PWN, Warszawa mozna na końcu dodac strony ksiazki z których korzystarz jeszcze jest drugi sposób pisania przypisów ten z cyferkami ale od niego juz sie od chodzi w opracowaniach naukowych

Gość ewa_21
kazdy mowi co innego. Ja juz nie wiem:(

Gość ewa_21
wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora miala taka sama sytuacje. Jej promotorka kazala wpisac oryginalny tytul mimo iz go nie miala w reku a nie robic przypisu w przypisie. Ja juz nie wiem. Musze sie dopytac mojego promotora ale to dopiero w przyszlym tygodniu

Gość spl
powiem Ci tak u mnie na uczelni powiedziano iż powinno sie robic przypis z ksiazki z ktorej korzystasz nawet gdyautor opieral sie i cytowal kogos innego

Gość ewa_21
to zalezy od prmotora.Druga kolezanka pisze ze wg autora ksiazki cos tam cos tam i przypis robi z tej ksiazki.